­ Lars Kersten zesde in Rolex Grand Prix ’s-Hertogenbosch - KNHS

Lars Kersten zesde in Rolex Grand Prix ’s-Hertogenbosch

Geplaatst op 12 maart 2023 in Springen

Lars Kersten (23, Eghel) was in de vijfsterren Rolex Grand Prix van ’s-Hertogenbosch bij The Dutch Masters - Indoor Brabant Horse Show de beste ruiter van TeamNL. In deze geweldige wedstrijd eindigde hij op de zesde plaats. Kersten reed als laatste van de zestien in de barrage een superieure rit met de door zijn vader Pieter gefokte schimmelmerrie Hallilea, maar kon niet aan de snelle tijd van winnaar McLain Ward komen. Marc Houtzager was terecht trots op zijn zeer goed springende Holy Moley waarmee hij na een foutloze barrage negende werd.

De Rolex Grand Prix kreeg een fantastische ontknoping met zestien van de 35 combinaties in de barrage. Het publiek werd getrakteerd op sport van het allerhoogste niveau. Willem Greve, Marc Houtzager en Lars Kersten verdedigden de kleuren van TeamNL tussen de beste ruiters van de wereld in de finale van The Dutch Masters – Indoor Brabant Horse Show.

Lars Kersten verraste met een super eerste ronde en deed daar nog een schep bovenop in de barrage. De 23-jarige huidige nummer 131 van de FEI wereldranglijst koos de aanval met Hallilea en kwam in een super tijd van 39.01 seconden over de finish. Gelijk kwam op het scorebord de definitieve zesde plaats te staan. Het leverde ook nog een mooie geldprijs van 45.000 euro op. “Wat een concours en dat ik tussen al deze grote namen mag staan, en dan ook nog echt mee kan doen, dan ben ik echt heel, heel blij mee”, vertelt Lars na afloop. “Het was een abnormaal competitieve barrage. Ik had voor mijn gevoel al heel hard gereden. Het zat er niet heel ver van af. Maar ik moet hier echt heel tevreden zijn. Hallilea sprong echt geweldig. Ik heb geprobeerd om zo snel mogelijk te rijden in de barrage. Ik verloor misschien iets tijd vanaf de dubbelsprong naar de VDL-oxer.”

Morgen vliegt Lars weer naar Wellington in Florida waar hij met zijn eerste paard Emmerton deelneemt en al hele goede resultaten bereikte afgelopen weken. “Hallilea blijft in Nederland en ik hoop over een paar weken weer een aantal wedstrijden met haar te rijden. Het was voor haar en mijn andere paarden die hier in Den Bosch heel goed sprongen fijn dat ik een paar weken in Florida heb gereden. Ze kregen zo wat rust thuis en voelden hier heel fit aan.”

Lars kent de elfjarige Hallilea door en door. Zijn vader Pieter fokte de dochter van Zirocco Blue VDL zelf. “Ik ben haar op haar vijfde gaan rijden en heb haar opgebouwd naar dit niveau. Om dan hier tussen de wereldtop te rijden is gewoon super. Ik rijd de komende weken twee concoursen in Wellington. Volgende week een vierster en nog een wereldbekerwedstrijd. De paarden die in Florida staan zijn van een Amerikaanse eigenaresse en ze wilde graag dat ik haar paarden na het indoorseizoen hier in Europa daar start. Over een paar weken komen ze weer terug naar Nederland en dan bereiden we ons voor op het buitenseizoen in Europa. Ik hoop dat ik van de zomer een paar landenwedstrijden mag rijden.”

Marc Houtzager nam met zijn met heel veel inzet springende Verdi TN-zoon Holy Moley wat minder risico in de barrage dan Lars. Maar twee keer foutloos was een fantastisch resultaat voor de combinatie waarmee ze in de uitslag op de negende plaats eindigden.
Willem Greve en Grandorado TN N.O.P. overtuigden in de eerste ronde en lieten zien waarom ze vorig jaar tot de allerbeste combinaties van de wereld gerekend werden. Vrijdagavond wonnen ze al met veel overmacht de hoofdrubriek van de dag. In de barrage kregen ze een fout op hindernis twee en vonden ze niet meer het ritme en reed Willem zijn hengst met beleid verder. De zestiende plaats werd hun deel.

McLain Ward en zijn geweldenaar HH Azur wonnen de Rolex Grand Prix van ‘s-Hertogenbosch. Het leverde niet alleen de hoofdprijs van 330.000 euro op. Ze mogen ook de bonus van 500.000 euro mee terugnemen naar Amerika. In december waren ze de beste in de Rolex Grand Prix van Genève en twee opeenvolgende overwinningen in de Rolex Grand Slam staat garant voor die bonus. De Rolex Grand Slam wordt gereden in Aken, Calgary, Genève en ’s-Hertogenbosch.

Parcoursbouwer Louis Konickx reageerde in de persconferentie op het grote aantal foutlozen: “Ik denk dat ik met mijn parcoursen te makkelijk ben voor de ruiters", lacht Konickx. "Het blijkt niet selectief genoeg. Ik moet eens met de ruiters gaan praten. Ze hadden me al gewaarschuwd dat er veel foutlozen zouden komen.” Ondanks de kritische noot van Konickx heeft het publiek genoten van absolute topsport.

Bondscoach Jos Lansink had een brede glimlach op zijn gezicht bij het verlaten van de Brabanthallen. “Dit was pure reclame voor onze mooie sport”, is zijn eerste reactie. “Tijdens het parcourslopen dacht ik dat er acht of tien foutloos zouden rijden. Het werden er zestien. Dan zie je hoe goed de paarden en de combinaties zijn. Dat is echt genieten. Dan is het ook voor de parcoursbouwers Louis Konickx en Quintin Maertens heel moeilijk om te bouwen met zoveel combinaties in vorm. Ook alle lof voor de organisatie die het concours na de corona-pandemie echt op de rails heeft gekregen. Dit is één van de beste concoursen in de wereld. Dat kan bijna niet beter. Alle Nederlandse paarden vond ik goed springen in de Rolex Grand Prix. Harrie Smolders kreeg een pechfout met Monaco N.O.P. en ook Loewie Joppen wiens Havel van de Wolfsakker voor het eerst op dit niveau startte sprong fantastisch. Voor hetzelfde geld zaten deze twee ook in de barrage. Lars reed beide rondes top. Holy Moley van Marc sprong twee rondes safe. Grandorado TN N.O.P. sprong vrijdag heel goed en na de fout in de barrage vandaag was het een kwestie van goed uitrijden. De Nederlandse ruiters hebben dit weekend heel sterk gereden op het hoogste niveau met meerdere overwinningen. Dat was gewoon heel goed. Ik kijk met belangstelling uit naar het NK eind april. Verder heb ik met de ruiters al een eerste planning gemaakt met de eerste landenwedstrijden”, besluit Lansink.

Uitslag Rolex Grand Prix ‘s Hertogenbosch, The Dutch Masters - Indoor Brabant, 1.60m
1. McLain Ward (USA), HH Azur (v.Thunder van de Zuuthoeve), 0 – 0, 37.86 sec
2. Julien Epaillard (Fra), Donatello d’Auge (v.Jarnac), 0 – 0, 38.06 sec
3. Henrik von Eckermann (Zwe), King Edward (v.Edward), 0 – 0, 38.52 sec
6. Lars Kersten (Eghel), Hallilea (v.Zirocco Blue VDL), 0 – 0, 39.01 sec
9. Marc Houtzager (Rouveen), Holy Moley (v.Verdi), 0 – 0, 40.41 sec

Klik hier voor de volledige uitslag

Foto: Dirk Caremans

Ander Nieuws

  • Reglementswijzigingen dressuur en springen per 1 april 2023
    Reglementswijzigingen dressuur en springen per 1 april 2023
  • NHC oefendressuur en oefenspringen in Ermelo op Eerste Paasdag
    NHC oefendressuur en oefenspringen in Ermelo op Eerste Paasdag
  • Liveblog KNHS Indoorkampioenschappen 2023 - Week 4, dag 2
    Liveblog KNHS Indoorkampioenschappen 2023 - Week 4, dag 2