­ Verslag Springforum 6 Maart 2023 - KNHS

Verslag Springforum 6 Maart 2023

Geplaatst op 29 maart 2023

Op 6 maart kwam het springforum voor de tweede keer in 2023 bijeen. De belangrijkste onderwerpen tijdens dit overleg worden hieronder kort toegelicht.

Samenstelling Springforum

Na 9 jaar stopt Roy van den Hoogen als voorzitter van het KNHS springforum.
Sinds de oprichting van de disciplinefora in 2014 is Roy van de Hoogen onderdeel van het springforum, eerst in de rol van forumlid voor de regio Utrecht en sinds 2020 in de rol van voorzitter. Gedurende deze jaren heeft hij met veel enthousiasme, kennis en energie zijn rol vervuld, maar nu wordt het stokje overdragen aan iemand anders.
De KNHS is Roy van den Hoogen zeer dankbaar voor zijn inzet en gaat op zoek naar een nieuwe voorzitter voor het KNHS Springforum. Voor meer informatie, het profiel en voor aanmelding klik hier.

Pilotwedstrijd jeugdrubrieken springen
Op zondag 26 februari heeft de KNHS in samenwerking met Wivaldi een demo wedstrijd jeugdrubrieken springen georganiseerd. Het was een geslaagde wedstrijd met veel positieve reacties van de deelnemers/ ouders/verzorgers. Tijdens deze wedstrijd stond de leeftijd van het kind centraal en niet de grootte van de pony/het paard. Door hier in het sportaanbod rekening mee te houden focussen we op ontwikkeling en sportplezier van het kind. De aftermovie van deze wedstrijd is te zien op de social media van het Nationaal Hippisch Centrum? Klik hier of hier om te kijken.

De volgende pilotwedstrijd jeugdrubrieken springen is op 23 april in Haaksbergen. Inschrijven voor deze wedstrijd kan via deze link.

KNHS Harnachementsgids
Tijdens de vergadering is het advies voor de wijzigingsvoorstellen in de harnachementsgids besproken. Per 1 april zal de harnachementgids enkele kleine aanpassingen bevatten. Veelal verduidelijkingen.

Hieronder leest u wat de belangrijkste aanpassingen zijn.

 • Er is een kleine aanpassing gemaakt in de beschrijving van het hoofdstel.
 • Er zijn enkele hoofdstellen toegevoegd aan de harnachementsgids.
 • Er is een verduidelijking gemaakt in de wijze waarop het bit mag worden bevestigd aan het hoofdstel.
 • Toegestane beenbescherming voor het voorbeen is toegevoegd aan de harnachementgids.
 • Er is een verduidelijking gemaakt op de martingaalvork. Deze mag zowel open als gesloten zijn.
 • De tonglepel wordt in de discipline dressuur niet langer toegestaan.

Opleiding/ bijscholing officials
Voor de springjuryleden vindt er begin maart 2023 een fysieke rijstijlbijscholing plaats, waarin het nieuwe rijstijlprotocol en tevens de aanstaande reglementswijzigingen worden meegenomen. 

Nieuw rijstijlprotocol
Het protocol voor rijstijlwedstrijden is gewijzigd en voorzien van tips en tops. Op deze manier hopen we de ruiters meer toelichting te kunnen geven bij hun rijstijlcijfers en ze handvaten te geven voor de verdere opleiding. Daarnaast kan dit ook de juryleden handvaten bieden om tot een goed rijstijlcijfer te komen. In de opbouw van het rijstijlcijfer an sich veranderd niks, er zijn enkel tips en tops toegevoegd aan het protocol die een jurylid kan aankruisen indien van toepassing. Het nieuwe protocol zal met een update worden toegevoegd aan de verschillende concoursprogramma’s waarmee de KNHS een samenwerking heeft en is daarmee digitaal aan te kruizen/ in te vullen. De ingevulde protocollen worden bij het versturen van de uitslagen automatisch meegestuurd naar de KNHS en kunnen t.z.t. door de deelnemers online worden ingezien in Mijn KNHS.

Kampioenschapsreglement Hippiade 2023
Het kampioenschapsreglement is doorgenomen en het springforum gaat akkoord met de volgende wijziging:

 • Voor de klassen 1.40 springen paarden en 1.30 springen pony’s geldt een open inschrijving. Het maximum aantal starters in deze rubrieken wordt aan de hand van een verdeelsleutel bepaald. Inschrijving geschiedt op volgorde van binnenkomst.
 • Er is een verduidelijking gemaakt in de bepalingen van het verenigingskampioenschap en de afdelingsdressuur Volgende vergadering De volgende bijeenkomst van het springforum is op woensdag 28 juni 2023. Tijdens deze vergadering zullen o.a. de wijzigingsvoorstellen en het meerjarenbeleidsplan de belangrijkste onderwerpen zijn.

Over het springforum
Wil je een bijdrage leveren? Kijk voor meer informatie op de site van de desbetreffende regio of neem contact op met het springforumlid van je regio. Kijk op www.knhs.nl/springforum voor de contactgegevens van de leden van het springforum.

Ander Nieuws

 • Dressuurfanaten gezocht voor de rol als toezichthouder
  Dressuurfanaten gezocht voor de rol als toezichthouder
 • KNHS bij commissiedebat Den Haag over transport van paarden tijdens warme dagen
  KNHS bij commissiedebat Den Haag over transport van paarden tijdens warme dagen
 • Nederlandse afvaardiging voor WK Voltige jeugd bekend
  Nederlandse afvaardiging voor WK Voltige jeugd bekend