­ Jurylid Mennen - KNHS

Jurylid Mennen

De discipline mennen kenmerkt zich door vier wedstrijdvormen: dressuurwedstrijden, vaardigheidswedstrijden, minimarathonwedstrijden en samengesteld mennen. De opleiding jurylid Mennen is op deze vier wedstrijdvormen afgestemd.

Jurylid Mennen dressuur

Met deze kwalificatie ben je bevoegd tot het beoordelen van de dressuur (klasse B t/m ZZ) en het onderdeel dressuur in de samengestelde mensport (klasse L t/m Z). Dit geldt voor zowel enkelspan, tweespan, vierspan als tandems.

Toelatingseisen*

 • je bent lid van de KNHS
 • je bent minimaal 21 jaar
 • je hebt een wedstrijdklassering klasse Z+5 (SWM of mennen dressuur) of een jurybevoegdheid M dressuur en affiniteit met de mensport.
 • Een positieve beoordeling van het intakegesprek

Opzet opleiding*
De opleiding wordt op een centrale locatie in Nederland gegeven en bestaat uit 10 lesavonden (theorie en praktijk), een theorie-examen, een praktijkexamen en een stagetraject.

Voor het praktijkgedeelte wordt van de cursisten verwacht dat zij enkele keren voor de aanwezigheid van combinaties zorgen. 

Start opleiding*
In cursusseizoen 2022-2023 wordt deze opleiding niet uitgeschreven. 

Kosten* 
De kosten voor de opleiding zijn €295,-

Inschrijven*
Inschrijven voor deze opleiding is dit cursusseizoen niet mogelijk. 

*Let op: Omdat deze opleiding dit cursusseizoen niet wordt uitgeschreven zijn de bovengenoemde toelatingseisen en de opzet van de opleiding onder voorbehoud. Voor het volgende cursusseizoen kunnen er wijzigingen worden doorgevoerd. 


Jurylid Mennen vaardigheid en (mini)marathon

Na deze opleiding ben je bevoegd tot het beoordelen van het onderdeel vaardigheid (klasse L t/m ZZ) en de onderdelen vaardigheid en marathon in de samengestelde mensport (klasse L t/m Z). Daarnaast ben je bevoegd om minimarathonwedstrijden te beoordelen. Dit geldt voor zowel enkelspan, tweespan, vierspan als tandems.

Toelatingseisen*

 • je bent lid van de KNHS
 • je bent minimaal 25 jaar
 • je hebt een wedstrijdklassering klasse L +5 (SWM of Vaardigheid) of hoger
 • een positieve beoordeling van het intakegesprek

Opzet opleiding*
De opleiding bestaat uit 6 theorieavonden, een theorietoets en een praktijkstage.

Kosten*
De kosten voor de opleiding zijn €225,-

Start opleiding
De opleiding wordt uitgeschreven zodra er behoefte is aan uitbreiding van deze categorie officials.

Inschrijven
Inschrijven is cursusseizoen 2022/2023 niet mogelijk.

*Let op: omdat deze opleiding dit cursusseizoen niet wordt uitgeschreven zijn de bovengenoemde toelatingseisen, de opzet van de opleiding en de kosten onder voorbehoud. Voor het volgende cursusseizoen kunnen er wijzigingen worden doorgevoerd.

Opleiding jurylid samengestelde mensport Internationaal

Voor deze opleiding dient een jurylid onder andere in het bezit te zijn van zowel de kwalificatie jurylid mennen dressuur als de kwalificatie jurylid mennen vaardigheid en (mini)marathon. Zodra er uitbreiding van het aantal juryleden nodig is wordt er een opleiding georganiseerd. Dit wordt, samen met de voorwaarden voor deelname, gepubliceerd op de website.


Opleiding Jurylid mennen Kür op muziek

Voor de discipline mennen dressuur worden er rubrieken gehouden voor Kür op Muziek. Tijdens deze opleiding wordt u geleerd hoe deze rubrieken moet beoordelen.

Toelatingseisen*

 • je bent lid van de KNHS
 • je hebt een jurybevoegdheid mennen
 • je hebt een ruime jury ervaring
 • je hebt affiniteit met de wedstrijden Kür op muziek

Opzet opleiding*
De opleiding bestaat uit 2 lesavonden en een stage tijdens een officiële wedstrijd.

Kosten
Bij definitieve uitschrijving van de opleiding worden de kosten bekend gemaakt.

Start opleiding
De opleiding wordt uitgeschreven zodra er behoefte is aan uitbreiding van deze categorie officials.

Inschrijven
Inschrijven is cursusseizoen 2022/2023 niet mogelijk.

*Let op: omdat deze opleiding dit cursusseizoen niet wordt uitgeschreven zijn de bovengenoemde toelatingseisen en de opzet van de opleiding onder voorbehoud. Voor het volgende cursusseizoen kunnen er wijzigingen worden doorgevoerd.

Toelatingsvoorwaarden en selectie

Een officialopleiding wordt uitgeschreven zodra er vanuit de sport behoefte is aan uitbreiding van deze officialgroep. Voor alle officialopleidingen geldt dat je lid moet zijn van de KNHS. Daarnaast gelden voor elke opleiding aanvullende toelatingscriteria waaraan bij inschrijving moet zijn voldaan.

Er is veel belangstelling voor de juryopleidingen. Daar zijn wij natuurlijk erg blij mee maar dat betekent ook dat wij niet iedereen kunnen toelaten. Voordat kandidaten worden toegelaten tot een officialopleiding doorlopen deze in veel gevallen een selectieprocedure. Hoe uitgebreid deze procedure is, is afhankelijk van de opleiding.  Het doel van dit selectietraject is om kandidaten te selecteren waarvan de kans groot is dat zij zich kunnen ontwikkelen tot een goede official en daarnaast door kunnen stromen naar het hoogste niveau.

Allereerst wordt getoetst op de gestelde toelatingseisen. Vervolgens kan er een assessment (interview) of technische test plaatsvinden.  De eigen wedstrijdklassering, het aantal gejureerde wedstrijden (voor doorstroom), CV en motivatie of een voordracht vanuit de KNHS regio kunnen in sommige gevallen doorslaggevend zijn. 

Selecteren betekent helaas ook dat we soms mensen moeten teleurstellen. Een afwijzing hoeft niet automatisch te beteken dat de kandidaat niet geschikt zou kunnen zijn voor de functie van official. 

Categorie: jurylid, mennen, opleiding

Ander Nieuws

 • 11 maart oefenmennen en oefenspringen op het NHC
  11 maart oefenmennen en oefenspringen op het NHC
 • Schrijf je in voor het nieuwe KNHS-instructeursopleiding seizoen
  Schrijf je in voor het nieuwe KNHS-instructeursopleiding seizoen
 • Het nieuwe Officialopleidingen seizoen 2022/2023 gaat van start
  Het nieuwe Officialopleidingen seizoen 2022/2023 gaat van start