­ Beoordelen van leerlingen of familie - KNHS

Beoordelen van leerlingen of familie

De belangrijkste taak van de jury is het beoordelen van de prestatie en het vaststellen van het resultaat van de deelnemende combinaties en daarmee het eindklassement van de rubriek en/of de wedstrijd. Omdat de jury ook toe moet zien op de naleving van de reglementen, wordt van hem of haar ook de nodige reglementenkennis verwacht. Van juryleden wordt natuurlijk verwacht dat zij in staat zijn om in volledige onafhankelijkheid de combinaties te kunnen beoordelen.

Toch komt het nog vaak voor dat juryleden tijdens wedstrijden hun eigen leerlingen beoordelen, direct na het geven van  een les een proef van de deelnemer beoordeelt voor winstpunten of zelfs rubrieken beoordelen waar zij niet toe bevoegd zijn.

Dit levert discussies op tussen ruiters, wedstrijdorganisatie en collega officials. Over het algemeen eindigen deze discussies met een klachten telefoontje, brief of e-mail op maandagmorgen bij de KNHS. Hierbij wordt de integriteit van dressuurjuryleden in twijfel getrokken.

In de reglementen van de KNHS is opgenomen dat de eigenaar van een deelnemend paard en de bloed- en aanverwanten in de rechte lijn en echtgenoten of levenspartners, alsook de instructeur van de deelnemer en omgekeerd, niet gerecht is als jurylid op te treden in de rubriek waarin het paard en/ of de deelnemer start(en). Deze regel is opgenomen om, iedere schijn van, belangenverstrengeling tegen te gaan.

Wanneer een jurylid naast zijn/haar taken als official ook (veel) les geeft kan het natuurlijk altijd voorkomen dat hij/zij gevraagd wordt voor het beoordelen van een rubriek waar ook een leerling in deelneemt. Wanneer dit inderdaad het geval is kan het jurylid contact opnemen met de wedstrijdorganisatie. Wanneer dit mogelijk is bij bijvoorbeeld meerdere rubrieken kan de desbetreffende rubriek geruild worden met een ander jurylid of kan de betreffende deelnemer verplaatst worden naar een andere rubriek. Ook kan een ander jurylid aangetrokken worden voor de beoordeling van de rubriek. Wanneer dit alles niet mogelijk is moet er contact met de desbetreffende deelnemer worden opgenomen. In overleg kan er HC deelgenomen worden aan de betreffende wedstrijd. In geen geval kan de deelnemer voor puntenregistratie deelnemen aan de wedstrijd en in aanmerking komen voor een klassering. Ditzelfde geldt natuurlijk ook wanneer je als jurylid wordt gevraagd voor een proefgerichte clinic. Het is niet toegestaan om de deelnemers instructie te geven en daarna een proef voor winstpunten te beoordelen. Andersom kan natuurlijk wel!

Voor het beoordelen van rubrieken door een jurylid dat hier niet toe bevoegd is geldt natuurlijk hetzelfde. Wanneer het betreffende jurylid geen licentie heeft om de rubriek te beoordelen, mag deze ook niet beoordeeld worden door hem of haar.

Categorie: Juryleden

Ander Nieuws

  • Van Liere, Dijkstra en Rozestraten winnen finale KNHS-Roelofsen Horse Trucks Dressuur Competitie
    Van Liere, Dijkstra en Rozestraten winnen finale KNHS-Roelofsen Horse Trucks Dressuur Competitie
  • Trainers en juryleden met elkaar in gesprek tijdens KNHS-stalbezoeken
    Trainers en juryleden met elkaar in gesprek tijdens KNHS-stalbezoeken
  • KNHS Rondje Instructie 'Door het oog van de jury' *VIDEO*
    KNHS Rondje Instructie 'Door het oog van de jury' *VIDEO*