­ Toezichthouder Dressuur - KNHS

Toezichthouder Dressuur

Paardenwelzijn is een van de speerpunten van de KNHS en hier is in de afgelopen jaren verscherpt op ingezet. Per 1 april 2021 wordt het voor iedere wedstrijdorganisatie verplicht tijdens alle KNHS dressuurwedstrijden een toezichthouder voorterrein aan te stellen. De KNHS zet met het aanstellen van een toezichthouder op het voorterrein in op een preventieve werking.

De toezichthouder let op het voorterrein op welzijn van mens en dier, eerlijk spel (Fair Play), veiligheid en natuurlijk de naleving van de regels bij bijvoorbeeld de optoming. Zo rijdt iedereen onder gelijke en plezierige omstandigheden en dat komt weer de kwaliteit en – last but not least – de sfeer op de wedstrijden ten goede.

De toezichthouder dressuur kan een jurylid in de discipline dressuur zijn of iemand zijn die de opleiding tot toezichthouder heeft gevolgd en wordt door de wedstrijdorganisatie gevraagd en betaald.

De taken en verantwoordelijkheden van de toezichthouder zijn terug te lezen in het wedstrijdreglement dressuur artikel 125.

In het document de meest gestelde vragen onderaan deze pagina over de toezichthouder zijn vragen en antwoorden opgenomen.

Goed toezicht zorgt voor een sportief wedstrijdverloop en voorkomt dat er zaken gebeuren die niet zijn toegestaan.

Taken toezichthouder:

  • Voorkomen dat er dingen gebeuren die niet toegestaan zijn
  • Voorkomen dat er dingen gebeuren die kunnen escaleren tot gevaarlijke situaties
  • Optreden als er dingen gebeuren die niet toegestaan zijn

 

Eventing

Per 1 maart 2022 wordt het eventing wedstrijdorganisaties geadviseerd om een toezichthouder in te zetten op het voorterrein van het onderdeel dressuur. Het kan dus zijn dat u benadert wordt door een organisatie om als Toezichthouder Dressuur te fungeren op hun eventingwedstrijd. De taken als Toezichthouder tijdens een eventingwedstrijd zijn niet anders dan u gewend bent.

 Goed om te weten:

  • Voor de onderdelen dressuur en springen, geldt het wedstrijdreglement Dressuur c.q. het wedstrijdreglement Springen als uitgangspunt; afwijkende of aanvullende bepalingen staan in het Wedstrijdreglement Eventing.
  • Het gebruik van harnachement en wat is toegestaan staat omschreven in de KNHS Harnachementgids. Deze gids is hierte vinden.
  • Het gebruik van een borsttuig tijdens het onderdeel dressuur is toegestaan
  • In de dressuur eventing mag tot en met de klasse M met een zweep worden gereden.

Interesse in de opleiding tot Toezichthouder? Klik hier voor meer informatie.

Categorie: dressuur, dresuurjury

Download

Ander Nieuws

  • NHC oefendressuur en oefenspringen in Ermelo op Eerste Paasdag
    NHC oefendressuur en oefenspringen in Ermelo op Eerste Paasdag
  • Zin in een feestje? Jubileumdag voor KNHS-leden op NK Dressuur
    Zin in een feestje? Jubileumdag voor KNHS-leden op NK Dressuur
  • 8 oktober oefendressuur en -springen in Ermelo
    8 oktober oefendressuur en -springen in Ermelo