­ In memoriam: Cees van Etten - KNHS

In memoriam: Cees van Etten

Op slechts 67-jarige leeftijd is de bekende paardenman Cees van Etten uit Galder toch nog plotseling overleden. Op 17 oktober droegen zijn vrienden waaronder Gert-Jan van Olst hem de kerk van de Minderbroeders-Kapucijnen in Hoogstraten in, de plaats waar een jaar eerder zijn dochter Mirjan was getrouwd. Wie had gedacht nu op deze plek na zo korte tijd terug te zijn voor het afscheid van Cees.

Cees van Etten was een ras-ondernemer. Als 19-jarige begon hij in het kleine café van zijn vader in Ulvenhout en bouwde dat uit tot druk restaurant en zalencentrum. De verkoop jaren later gaf Van Etten de kans om zijn paardenliefde die hij van de boerderij uit nooit losliet professioneler op te pakken. Zijn vrouw Marjes en hij bouwden bij hun woonhoeve in Galder eigenhandig een manege. De nieuwe uitdaging was geboren. In het voorjaar van 2014 kreeg Van Etten zijn hengst Giovanni (Chippendale uit Zarava elite sport (dr) van Scandic) bij het KWPN goedgekeurd.

“Iets wat goed is, moet je niet veranderen”, was een gevleugelde uitspraak van Cees van Etten. Hij begon zijn fokkerij met vier fokmerries. Dat waren Anka (v.Natuur), Onorca (v.Elymas), Rosalinda (v.Gloriant) en Valburga (v.Prins Oregon). Vandaar de naam van zijn stal met hun eerste letters: Anoravahoeve. Uit die tuigpaardmerries werden alle succesvolle prestatiepaarden van nu geboren.
Cees had zijn paardenliefde niet van een vreemde: zijn vader was in 1938 al Nederlands kampioen met een tweespan. Cees van Etten heeft nu fokproducten op zijn naam staan die scoren bij de tuigpaarden, de internationale vierspannen en bij de dressuurpaarden.
Springen had ook zijn voorliefde: tot voor kort trad hij op als springjurylid of KNHS-vertegenwoordiger bij wel 75 springwedstrijden per jaar. Stil zitten kon hij niet...

Van Etten had net zo’n grote mensenkennis als paardenkennis. Hij zat in de ledenraad van het stamboek KWPN en van de sportbond KNHS. En in de vertrouwenscommissie van het KWPN. Er zijn er niet veel die dat kunnen zeggen. Zelf zei hij altijd dat je een beetje een apart karakter moet hebben om dit allemaal te combineren. “Als het heilige vuur er niet in zit, wordt het nooit wat”, kon Van Etten dan zeggen. En dat sloeg net zo goed op paarden, als op mensen.
De KNHS en het KWPN zijn Cees van Etten dankbaar voor wat hij gegeven heeft en wensen zijn vrouw Marjes, dochter Mirjan, schoonzoon Ronald en de drie mooie kleinzonen Roan, Nill en Cis veel sterkte.

***

Foto bijschrift: Cees van Etten zoals we hem kennen: druk telefonerend, met aan de hand de alerte vosmerrie Zarava elite sport (dr) (Scandic uit Tarava elite sport (dr) van Negro), de moeder van goed gekeurde hengst Giovanni.

(Tekst/foto Claartje van Andel)

Ander Nieuws

  • Drie bronzen spelden uitgereikt
    Drie bronzen spelden uitgereikt
  • 5 tips voor jou en je paard tijdens warm weer
    5 tips voor jou en je paard tijdens warm weer
  • Maatregelen voor KNHS-Wedstrijdorganisaties tijdens warme dagen
    Maatregelen voor KNHS-Wedstrijdorganisaties tijdens warme dagen