­ Controleer het papierwerk - KNHS

Controleer het papierwerk

Als je na de proefperiode nog steeds tevreden bent over het paard ga je de papieren regelen. Als je een aanbetaling doet, zet je die op papier. Je controleert de gegevens in het paspoort en mogelijk de stamboekpapieren en/of sportresultaten

De aanbetaling
Verkopers vragen soms om een aanbetaling. Dit wordt echter afgeraden. Een betalingsbewijs is rechtsgeldig als koopovereenkomst. Je hebt echter al een koopovereenkomst gesloten door het koopcontract te ondertekenen. Een aanbetaling is dus overbodig. Bovendien kan het lastig zijn om je aanbetaling terug te krijgen als er iets misgaat. Mocht je toch akkoord gaan met een aanbetaling, zorg dan dat duidelijk is onder welke voorwaarden je het bedrag betaalt en onder welke voorwaarden je het bedrag terugkrijgt.

Het paspoort
Controleer het paspoort vóórdat je het koopcontract ondertekent. Vanaf 1 januari 2007 moeten alle paarden en pony’s in Nederland een paspoort hebben. Het paspoort is het identiteitsbewijs van het paard en moet dus altijd bij het paard blijven.

Bij verkoop van het paard gaat het paspoort met het paard mee. Ook als bij de overdracht nog niet het volledige aankoopbedrag aan de verkoper is betaald. Met een paard zonder paspoort kun je geen kant op. Je kunt zelfs een boete krijgen als je het paard zonder paspoort vervoert of bij huis hebt staan! Wees zuinig op dit document.

Het paspoort moet gecontroleerd worden op verschillende onderdelen:

  • Bekijk of het paard overeenkomt met de beschrijving en aantekeningen in het paspoort.
  • Controleer met behulp van een scanner of het chipnummer van het paard overeenkomt met het chipnummer in het paspoort. Via de website van de RVO kun je controleren bij welke instantie(s) het paard geregistreerd staat. Dit kun je ook laten doen bij de dierenarts die de keuring doet.
  • Controleer waar het paspoort is uitgegeven. Een paspoort is alleen geldig als het is uitgegeven door een erkend stamboek of de KNHS. Niet alle stamboeken zijn erkend en er zijn allerlei paspoorten in omloop. Op de website van de RVO kun je zien welke instanties een geldig paspoort kunnen uitgeven.
  • Check de naam van de eigenaar in het paspoort. Klopt het?
  • Check de benoeming van het paard in het paspoort. Is het als slachtpaard opgegeven? Dit heeft consequenties voor het medicijngebruik. Voor bepaalde medicijnen geldt een wachttijd voor slacht van zes maanden.

Er is geen enkele reden waarom de verkopende partij deze gegevens niet zou geven.

Ook al staat de naam van de verkoper in het paspoort, juridisch gezien is dit geen bewijs dat dit ook de eigenaar van het paard is. Het enige eigendomsbewijs is een koopovereenkomst of contract. Daarom is het extra belangrijk dat dit document wordt opgesteld en door beide partijen ondertekend. Daarmee sluit je alle toekomstige discussies over wie de eigenaar van het paard is uit.

De sportresultaten
De punten die een paard op een wedstrijd haalt, worden bij de KNHS geregistreerd. Als een eigenaar beweert dat het paard op een bepaald niveau gelopen heeft, controleer dit dan bij de KNHS. Door middel van het chipnummer kun je dit achterhalen. Meer over deze dienst.

De stamboekpapieren
Koop je een raspaard, dan hoor je ook het stamboekpapier bij het paard te controleren. Bekijk of de stamboom wel klopt. De stamboeken van een aantal rassen kun je op internet vinden, maar het is natuurlijk het beste om na te vragen bij het desbetreffende stamboek of het stamboekpapier klopt.

 

Categorie: paard kopen

Ander Nieuws

  • Creëer een digitaal paardenpaspoort met DigiPaard
    Creëer een digitaal paardenpaspoort met DigiPaard
  • #Welzijnsweetje: Hoe herken je een gezond paard?
    #Welzijnsweetje: Hoe herken je een gezond paard?
  • Cursus EHBO Paard (VOL)
    Cursus EHBO Paard (VOL)