­ De proefperiode - KNHS

De proefperiode

Laat het paard altijd keuren vóór de proefperiode. Met een proeftijd (variërend van twee tot acht weken) kun je bekijken hoe het paard zich gedraagt als je hem langere tijd rijdt en verzorgt. Niet iedere verkoper zal bereid zijn een proefperiode af te sluiten. Hij weet immers niet hoe jij het paard thuis behandelt.

Je kunt een compromis sluiten door voor te stellen het paard tijdens de proefperiode op de stal van de verkoper te laten staan of het paard tijdelijk te leasen. Hierdoor houdt de verkoper overzicht op de situatie. Het nadeel hiervan is dat je niet weet hoe het paard zich bij jou op stal zal gedragen. Een andere omgeving kan van invloed zijn op het gedrag van het paard.

Zorg er altijd voor dat je goede afspraken maakt tijdens de proefperiode en laat die op schrift stellen. Je kunt de proefperiode opnemen in het koopcontract, dan koop je het paard en neemt hem op proef mee. Mocht er een andere regeling worden getroffen, bijvoorbeeld een leaseperiode, zorg dan dat je alle afspraken op schrift stelt. Het moet duidelijk zijn hoe de kosten en verantwoordelijkheden verdeeld zijn. Want wie betaalt wat? En wat gebeurt er als het paard tijdens de proefperiode kreupel wordt? Wie is er dan verantwoordelijk voor de kosten? En kun je dan nog van de koop afzien?

Mocht de verkoper bezwaren hebben tegen een proefperiode, overweeg dan goed of je dit paard wel perse wilt aanschaffen. Zonder proefperiode is het lastig om een goede inschatting te maken van de eigenschappen van het paard. Je weet pas of de klik echt is, als je een aantal weken met het paard bent omgegaan.

Ben je toch voor dat ene paard gevallen en wil de verkoper absoluut geen proefperiode, probeer het paard dan toch minimaal drie keer uit voordat je tot de koop overgaat.

Ander Nieuws

  • KNHS zoekt nieuwe voorzitter Springforum
    KNHS zoekt nieuwe voorzitter Springforum
  • Reglementswijzigingen dressuur en springen per 1 april 2023
    Reglementswijzigingen dressuur en springen per 1 april 2023
  • KNHS Springabonnement positief ontvangen
    KNHS Springabonnement positief ontvangen