­ Na de koop: je paard laten wennen - KNHS

Na de koop: je paard laten wennen

Je hebt je topper gevonden, hij is gezond en alle papieren zijn in orde. Je betaalt de verkoper het afgesproken bedrag en neemt het paard mee naar huis. Gefeliciteerd! Je bent de gelukkige eigenaar van je eigen edele viervoeter. Om te zorgen dat dit zo blijft, moet je nog wel even een paar dingen in de gaten houden.

Geef je paard de tijd om te wennen aan zijn omgeving. Het is verleidelijk om de eerste dag meteen iedereen te laten zien wat jij voor topper in huis hebt gehaald. Doe dit niet. Geef jezelf en het paard de tijd om aan elkaar te wennen. Laat je paard de omgeving verkennen en ga niet direct met hem rijden. Een paard dat in een onbekende omgeving komt, kan heftiger reageren in stressvolle situaties. 

Merk je dat je paard zich op zijn gemak voelt in zijn nieuwe omgeving? Introduceer dan één voor één zijn buren. Ook in de weide of paddock is het raadzaam om dit voorzichtig te doen. Zet jouw paard in een aangrenzende paddock of weide naast de vaste groep paarden. Zo kunnen ze kennis maken zonder elkaar te verwonden. Als dit goed gaat, kun je een rustiger paard bij jouw paard in de wei of paddock zetten. Dan kan hij vriendjes maken en steun krijgen voordat hij de grote groep ingaat.

Hou goed in de gaten of je paard happy en gezond is. Bouw de band met je nieuwe aanwinst rustig op, je hebt nog alle tijd om te genieten.

Categorie: paard kopen

Ander Nieuws

  • Creëer een digitaal paardenpaspoort met DigiPaard
    Creëer een digitaal paardenpaspoort met DigiPaard
  • #Welzijnsweetje: Hoe herken je een gezond paard?
    #Welzijnsweetje: Hoe herken je een gezond paard?
  • Cursus EHBO Paard (VOL)
    Cursus EHBO Paard (VOL)