Het bekijken van de paarden is een van de belangrijkste fases in het aankoopproces. Hou je dan ook aan het wensen- en eisenlijstje om teleurstellingen achteraf te voorkomen. Natuurlijk is de klik tussen jou en het paard het allerbelangrijkst, maar laat je niet teveel leiden door emoties. Vertrouw op je intuïtie, maar blijf rationeel nadenken.
Om je te helpen rationeel te blijven nadenken, kun je het beste bij alle afspraken iemand meenemen die verstand heeft van paarden en professioneel met ze werkt. Neem ook een camera mee om alle paarden te filmen. Zo kun je thuis op je gemak de paarden nogmaals bekijken en vergelijken. Bekijk minimaal drie paarden om een goede vergelijking te kunnen maken. Spreek altijd af met de directe eigenaar zodat je kunt vragen waarom het paard te koop staat en hoe lang.
Nadat je contact hebt gelegd met de eigenaren ga je de eerste afspraak maken voor het bezichtigen van de paarden. Bekijk het paard in zijn eigen omgeving. Met de volgende checklist kun je snel een mening vormen over de gezondheid en het welzijn van het paard:
Als deze punten naar jouw tevredenheid zijn, kun je vragen of de verkopende partij het paard aan de hand op harde bodem wil tonen in stap, draf en stilstand. Bekijk het paard hierbij van achteren en opzij om te zien of hij correcte gangen en een correct exterieur heeft. Daarna vraag je of de verkoper het paard vrij wil laten lopen in de rijbaan of paddock en daarna wil voorrijden. Mocht de verkoper weigeren, vraag dan waarom. Een reden om een paard bijvoorbeeld niet vrij te laten lopen, kan zijn dat het dier niet regelmatig is in zijn beweging. Onder het zadel is dit misschien niet te zien.
Let goed op hoe de verkoper in en rond stal omgaat met het paard. Laat het paard stappen, draven en galopperen in de vrije ruimte. Het is belangrijk dat het paard regelmatige gangen heeft en met plezier loopt. Ook onder het zadel moet het paard een tevreden indruk maken. Als het paard voorgereden wordt, kun je beoordelen op welke manier het paard wordt gereden. Wanneer je indruk goed is kun je daarna zelf het paard rijden, of je laat de begeleider die je hebt meegenomen het paard rijden. Zo weet je of het paard op rijtechnisch gebied ook bij je past.
Vraag de verkoper ook naar het verleden van het paard. Je wilt weten of het paard stalgebreken heeft, hoe het paard zich op de trailer gedraagt of hij verkeersmak is en of hij papieren en wedstrijdervaring heeft. Vergeet ook niet te vragen of een proeftijd mogelijk is.
Heb je thuis de video’s bekeken en ben je nog steeds geïnteresseerd in dat ene paard? Maak dan de tweede afspraak.
Haal bij de tweede afspraak zelf het paard uit de stal en zadel hem dit keer zelf op en stap zelf op zonder dat het paard wordt voorgereden door de verkoper.
Ben je toch wat gespannen tijdens het rijden door de omgeving, dan kun je vragen of de deskundige die jij hebt meegevraagd het paard wil berijden. Op die manier kun je vanaf de grond goed zien hoe het paard zich gedraagt. De deskundige kan jou dan vertellen of het inderdaad een fijn paard is. Maak later een derde afspraak met de verkoper en kijk dan of je wat minder gespannen bent. Kies nooit een paard waar je nog nooit zelf op gezeten hebt! De match tussen paard en ruiter is zeer persoonlijk. Wat jouw deskundige een prettig paard vindt, kun jij een ander gevoel bij hebben.
Kies de topper die bij jouw doel, karakter en voorkeur past. Houd je aan de voorkeuren op je lijstje en zorg dat je een klik hebt met het paard. Jullie moeten immers jaren door één deur kunnen. Luister naar je intuïtie bij het maken van je keuze, maar laat je verstand de boventoon voeren.
Categorie: paard kopen