Vrijwel iedereen met een beperking kan aan paardensport doen. Of je nu een lichamelijke, visuele, verstandelijke, een lichte of zware beperking hebt: afhankelijk van de aard van de beperking zijn er aanpassingen en hulpmiddelen mogelijk.
Kan je deze content niet goed zien? Dan heb je waarschijnlijk voor een aantal cookies geen toestemming gegeven. Accepteer de marketing cookies om de content wel te zien.
"Juist met een beperking is het fijn om paard te rijden", legt instructrice Mauren Raben uit. "Het geeft een gevoel van vrijheid en is een onbelaste manier van bewegen". Para-dressuurruiter Estée Gerritsen, lid van het Rabo Talententeam 2016, vult aan: "Ik ben er lichamelijk door op vooruit gegaan. Vroeger kon ik net zitten, nu kan ik op een paard blijven zitten".
Therapeutisch paardrijden en huifbedrijden (voor wie niet op een paard kan zitten) zijn bekende vormen van aangepast paardensporten, Maar je kunt ook in het bos rijden, aan dressuur doen, mennen of voltigeren. Wie een beperking heeft en graag aan paardrijden wil doen kan terecht bij FPG- of FNRS-maneges (zie hieronder). Zij hebben geschikte paarden en gespecialiseerde instructeurs. Een beperking hoeft je ambities overigens niet in de weg te staan: Nederland heeft zeer succesvolle ruiters en amazones die tot op het hoogste niveau, de Paralympische Spelen, bij de wereldtop horen. Onderstaande organisaties hebben de handen ineen geslagen om het aanbod voor aangepaste paardensport zo groot mogelijk te maken:
De FPG is de landelijke vereniging die recreatie of therapie op het paard of met het paard mogelijk maakt. Ruiters met een beperking kunnen bij de aangesloten leden goed en veilig paardrijden. Er zijn bijna 60 stichtingen en verenigingen in Nederland aangesloten bij de FPG waar je terecht kunt voor paardrijlessen, voltigelessen, menlessen, therapeutisch rijden en huifbedrijden.
→ Overzicht FPG-Ruitersportcentra
Sportfonds Parapaard is onderdeel van Fonds Gehandicaptensport. Fonds Gehandicaptensport zet zich in om sport voor iedereen met een handicap mogelijk te maken, het sportaanbod kwalitatief en kwantitatief te verbeteren en meer aandacht te vragen voor de gehandicaptensport. Sportfonds Parapaard is er op gericht om het welzijn van mensen met een handicap aangenamer te maken door middel van aangepast en therapeutisch paardrijden. Sportfonds Parapaard levert organisaties die zich hier mee bezig houden financiële ondersteuning.
→ Meer over Sportfonds Parapaard
Een aantal FNRS Ruitersportcentra heeft een samenwerkingsverband met een FPG-vereniging, op andere kunnen ruiters met een (lichte) beperking meedoen aan de manegelessen. Neem contact op met een FNRS-manege om te vragen wat zij jou voor kunnen betekenen.
→ Overzicht FNRS-bedrijven
Als paardensportbond maakt de KNHS wedstrijden mogelijk voor paardensporters met een beperking. Dat kan vaak binnen de reguliere wedstrijdsport met een dispensatie, voor ruiters met een lichamelijke en/of visuele beperking zijn er ook speciale wedstrijden voor para-sporters.
→ Meer over aangepast sporten in wedstrijdverband
Special Olympics Nederland maakt deel uit van deze wereldwijde beweging die zich inzet om het leven van mensen met een verstandelijke beperking te verbeteren door middel van het organiseren van sportevenementen. Immers sporten maakt mensen met een verstandelijke beperking niet alleen fysiek en mentaal ‘fitter’, het vergroot ook het zelfvertrouwen en daarmee het zelfbeeld. Special Olympics Nederland zet zich tevens in om bij te dragen aan een positieve beeldvorming over mensen met een verstandelijke beperking.
Special Olympics activiteiten vinden zowel lokaal, regionaal, nationaal als internationaal plaats. De wedstrijden van Special Olympics staan open voor alle mensen met een verstandelijke beperking die ouder zijn dan acht jaar en die minimaal zes maanden hebben getraind in de betreffende tak van sport. Special Olympics kent 30 officiële takken van sport, waarvoor Special Olympics sportreglementen zijn opgesteld. Paardensport is een van die sporttakken.
→ Meer over Special Olympics
Categorie: handicap, beperking, aangepast sporten, para, huifbedrijden, Therapeutisch paardrijden, para-dressuur, para-mennen