­ Voltigeren - KNHS

Voltigeren

Bij voltige worden gymnastische oefeningen op de rug van een paard uitgevoerd. Het paard loopt aan een lange lijn (de longe) op een cirkel en heeft een speciale voltigesingel met handvaten om. De longe wordt vastgehouden door een longeur.

Voltige kun je alleen beoefenen, maar ook in een team. Ook als je niet met andere voltigeurs voltigeert, vorm je eigenlijk al een team. Je bent als voltigeur namelijk altijd afhankelijk van degene die het paard longeert, de longeur.  Een voltigeteam bestaat uit jongens en meisjes van verschillende leeftijden. Iedereen heeft weer andere oefeningen waar hij of zij goed in is en als teamgenoot moet je daar rekening mee houden. Misschien wel het meest belangrijk is dat je rekening houdt met het paard waar op je voltigeert. Alle oefeningen moeten zo worden uitgevoerd, dat het paard er geen last van heeft. Het paard is het belangrijkste lid van het team!

Naast oefenen op het paard, wordt er ook veel gebruik gemaakt van een "oefenpaard". Dit is vaak een ton met handvatten hierop. Hierop oefen je de oefeningen eerst zonder paard. Als je goed oefent, kun je na een tijdje heel veel verschillende oefeningen doen op een stappend paard en zelfs op een galopperend paard. Je begint met basisoefeningen, zoals de basiszit en je leert hoe de molen, de bank, knielen en de vlag eruit zien. Uitleg over voltige kun je vinden in het KNHS handboek Leer paardrijden met plezier.

De voltige (Vo) proeven zijn speciaal geschreven voor de manegeruiter die de voltige wil gaan beoefenen. Er is een onderscheid gemaakt in de plicht (individueel) en de kür (teamverband).

Meer informatie over voltige

Ander Nieuws

  • Even voorstellen: team Partners in Paardrijden
    Even voorstellen: team Partners in Paardrijden
  • Leren van elkaar en elkaar inspireren, dat is KNHS Young Leaders Program
    Leren van elkaar en elkaar inspireren, dat is KNHS Young Leaders Program
  • Inschrijving Bixie&Friends dag opent 3 april
    Inschrijving Bixie&Friends dag opent 3 april