­ Paardrijden met Bixie&Friends - KNHS

Paardrijden met Bixie&Friends

Ken jij Paardrijden met Bixie&Friends al? Dit is de spiksplinternieuwe ruiteropleiding van de KNHS en FNRS voor kinderen met de basisschool leeftijd. Hiermee leer je niet alleen goed paardrijden, je leert ook heel veel over pony’s. Bijvoorbeeld hoe je ze het beste kunt verzorgen en wat ze nodig hebben om gezond en gelukkig te blijven. Je leert de basis van Dressuur, Voltige, Springen en Eventing en je kunt meedoen aan Bixie&Friends Proevendagen. Super tof dus. In alles wat je leert staan liefde en respect voor pony’s voorop

Paardrijden met Bixie&Friends is een compleet pakket dat bestaat uit verschillende onderdelen:

Het Bixie&Friends Ruiterpaspoort

Met het Bixie&Friends Ruiterpaspoort kun je stempels verdienen en diploma’s halen. Er is bijvoorbeeld een Bixie&Friends spelletjesdiploma, zitdiploma en poetsdiploma. Door samen met jouw instructeur/ begeleider het stempelpad te volgen in het paspoort en de bijpassende opdracht te maken uit het Bixie&Friends boek Paardrijden met Bixie&Friends leer je alles over de pony’s en over ponyrijden. Dit is een hele goede voorbereiding op het rijden van de Bixie&Friends proeven en parcoursen. Tijdens de Bixie&Friends Proevendagen kun je maximaal 1 stempel behalen per proef/parcours.

Je krijgt het Bixie&Friends Ruiterpaspoort gratis als jouw manege of vereniging je aanmeldt als KNHS-lid en aangeeft dat je mee wilt doen aan Paardrijden met Bixie&Friends.

Als je niet aan de Ruiteropleiding Paardrijden met Bixie&Friends mee wilt doen, maar wel Bixie&Friends Proeven en Parcoursen wilt rijden, neem dan contact op via Ledenservice@knhs.nl. 

Alle kinderen die, vanuit de pilot fase, een Bixie&Friends Ruiterpaspoort hebben dat is uitgegeven vóór 5 augustus (Druk 1 t/m 8, zie de achterzijde van je Ruiterpaspoort), krijgen gratis een nieuw Ruiterpaspoort. Dit verloopt via jouw manege. Hiervoor hoef je zelf geen actie te ondernemen.

Bixie Start/Stempelkaart wordt vervangen door het Bixie&Friends Ruiterpaspoort
Kinderen die Bixieproefjes rijden met een eigen pony en hiervoor een Bixie Start/Stempelkaart hebben, krijgen ook een Bixie&Friends Ruiterpaspoort waarin de nieuwe Bixie&Friends proeven bijgehouden kunnen worden. De Bixie Start/Stempelkaart komt hiermee te vervallen. Deze kinderen hebben hierover bericht gehad van de KNHS. Heb jij een Start/Stempelkaart en wil je deze vervangen door een Bixie&Friends Ruiterpaspoort en heb je nog niets gehoord? Stuur dan een mailtje naar Ledenservice@knhs.nl, dan ontvang je gratis een Bixie&Friends Ruiterpaspoort.

Boekje Mijn eerste Paardrijles met Bixie&FriendsAls je bent aangemeld voor Paardrijden met Bixie&Friends, ontvang je gratis het boekje Mijn eerste Paardrijles met Bixie&Friends. In dit boekje staat uitleg over de eerste 20 stempels in je Bixie&Friends Ruiterpaspoort die je kunt halen. Wil je alles weten over alle stempels? Bestel dan het boek Paardrijden met Bixie&Friends via je vereniging, manege of via Agradi.nl. 

Boek Paardrijden met Bixie&Friends

 

Speciaal voor Paardrijden met Bixie&Friends hebben we een mooi boek gemaakt waarin je precies kunt lezen wat je allemaal moet kunnen en weten om de stempels in je paspoortje te verdienen. Dit boek hebben we gemaakt voor jonge paardenfans. Met eenvoudige teksten en leuke tekeningen van Bixie en zijn vrienden leer je allerlei leuke en interessante dingen over pony’s en paarden en hoe je het beste voor ze kunt zorgen. We geven je tips waarmee je op stal, maar ook tijdens het rijden, voltigeren en springen aan de slag kunt. 

Als je meer wilt leren over pony’s en je goed wilt voorbereiden op het behalen van de stempels en diploma’s, dan kan je niet zonder dit boek! Je kunt het boek Paardrijden met Bixie&Friends kopen via je manege of vereniging of bestellen in de KNHS-webshop via www.agradi.nl/knhs-webshop

 

Bixie&Friends Proevenboek

Een onderdeel van Paardrijden met Bixie&Friends zijn de nieuwe Bixie&Friends Proeven en Parcoursen die zijn opgenomen in het Bixie&Friends Proevenboek. Deze proeven vervangen de huidige Bixieproeven. Naast de vertrouwde Bixieproeven staan in Mijn KNHS ook de nieuwe Bixie&Friends Proeven en Parcoursen.

In de overgangsperiode van januari tot april 2023 kunnen zowel de nieuwe Bixie&Friends Proeven en Parcoursen als de oude Bixieproeven worden uitgeschreven.

Informeer op jouw manege of vereniging over de mogelijkheden. Elke manege of vereniging die is aangesloten bij de FNRS of KNHS kan Paardrijden met Bixie&Friends aanbieden of een Bixie&Friends Proevendag organiseren. Of ze hier aan meedoen en hoe hier precies invulling aan wordt gegeven, dat bepaalt de manege of vereniging helemaal zelf.

In het Bixie&Friends Proevenboek vind je alle Bixie&Friends Proeven, Parcoursen en Spelletjes voor kinderen t/m 12 jaar. Doe mee aan dressuur en voltige met Dancer, springen met Jumper, eventing met Rocket en spelletjes met Lucky. Plezier, liefde en respect voor de pony staan voorop! Je kunt je vorderingen bijhouden in je Bixie&Friends Ruiterpaspoort. 

Je kunt het Bixie&Friends Proevenboek kopen via je manege of vereniging of bestellen in de KNHS-webshop via www.agradi.nl/knhs-webshop

Bixie&Friends Proevendagen

Vanaf 1 januari 2023 kunnen de nieuwe Bixie&Friends Proeven en Parcoursen worden verreden. Er is een overgangsperiode, vanaf 1 april 2023 kan je niet meer inschrijven voor de oude Bixieproeven. Wel kunnen maneges gebruik blijven maken van de F1 t/m F6 proeven.

Een belangrijk onderdeel binnen Paardrijden met Bixie&Friends zijn de Bixie&Friends Proevendagen waar kinderen met een manegepony of een eigen pony mee kunnen doen aan het rijden van Bixie&Friends Proeven. Er zijn nieuwe Bixie&Friends dressuurproeven ontwikkeld die speciaal zijn afgestemd op jonge kinderen die leren paardrijden. Kinderen kunnen al vroeg deelnemen aan Bixie&Friends Proevendagen omdat de Bixie&Friends proeven laagdrempelig zijn gemaakt.

De Bixie&Friends Proefjes beginnen met twee proefjes waarbij de pony door de deelnemer aan de hand wordt begeleid. (PL1 en PL2). Daarna is er een Zit/Longeproef (LO1). Vervolgens starten de Bixie&Friends Dressuurproeven BF1 t/m BF8. Ook is het mogelijk om mee te doen aan Bixie&Friends Voltigeproeven VO1 t/m VO6. Kinderen kunnen deelnemen aan drie Springvaardigheidsparcoursen tot max. 30 cm (VA1, VA2 en VA3) of een Bixie&Friends Springparcours op 20, 30, 40 of 50 cm. Tot slot kunnen kinderen kennismaken met Eventing tijdens een Bixie&Friends Eventingparcours EV1 (20-30 cm) of EV2 (40-50 cm). Voor het mennen kan er gebruik gemaakt worden van de oude Bixie Menproeven.

Het is mogelijk om binnen Paardrijden met Bixie&Friends F-proeven te rijden. De F-proeven F1 t/m F6 zijn wel opgenomen in het Bixie&Friends Ruiterpaspoort zodat de resultaten hierin opgenomen kunnen worden, maar niet in het Bixie&Friends Proevenboekje.

Deelnemen in de leeftijdsgroep 4 tot 6 jaar

Vanaf 1 juli 2018 mogen kinderen vanaf de dag waarop ze 4 jaar oud worden meedoen aan Bixiewedstrijden en vanaf 1 januari 2023 ook aan de Bixie&Friends Proevendagen. Het is erg belangrijk dat deelname op een veilige en verantwoorde wijze gebeurt. Voor deelname in de leeftijdsgroep 4 tot 6 jaar aan Bixie&Friends Proevendagen gelden daarom de volgende spelregels:

Door kinderen onder de 6 jaar kan alléén deelgenomen worden aan de Bixie&Friends proeven/parcoursen Ponyleiden PL1, Ponyleiden PL2, Zit-/Longeproef LO1, Dressuurproef BF1, Dressuurproef BF2, Voltigeproef VO1, Vaardigheidsproef VA1 t/m VA3 0.20, Springparcours 0.20 en Eventingparcours EV1 0.20. Deelnemers onder de 6 jaar moeten begeleid worden door een begeleider van 18 jaar of ouder waarbij het verplicht is dat de pony is aangelijnd zowel tijdens de proefjes als tijdens het losrijden.

Begeleiden

De ruiter mag in iedere proef worden begeleid door een vooraf aangewezen begeleider (18+), deze mag de pony ook aanlijnen. Dit heeft niet de voorkeur bij proeven met galop. Ook mag de aangewezen begeleider in de ring staan of, op advies van de jury, de ring instappen als veiligheid in het geding komt.

Inschrijven

 • Inschrijven en deelnemen aan Bixie&Friends Proevendagen is alléén mogelijk met een Bixie&Friends Ruiterpaspoort.
 • Via Mijn KNHS. Als je meedoet aan een Bixie&Friends Proevendag die je in de wedstrijdkalender in Mijn KNHS vindt, heb je een Bixie&Friends gratis startpas nodig. Deze kun je aanvragen in Mijn KNHS bij ‘paarden & startpassen’.
 • Als er een Bixie&Friends Proevendag op jouw manege wordt georganiseerd die NIET in de KNHS wedstrijdkalender staat dan heb je GEEN startpas nodig.

Bixie&Friends Proeven en Parcoursen

Er zijn Bixie&Friends Proeven en Parcoursen voor dressuur, voltige, springen, eventing en mennen. Iedere discipline heeft zijn eigen opbouw, beginnend bij het net kunnen paardrijden tot de overstap naar de wedstrijdsport. Bij alle Bixie&Friends proeven en parcoursen mag je worden geholpen door één persoon van 18 jaar of ouder. Dit heeft niet de voorkeur bij proeven met galop. De Bixie&Friends Dressuurproeven, Spring- en Eventingparcoursen zijn voorzien van bouwtekeningen/parcoursschetsen.

Wat doe je tijdens de Bixie&Friends Proeven en Parcoursen?

 • Ponyleiden: Bij deze proeven, PL1 en PL2, mag je laten zien hoe goed jij je pony aan de hand kunt leiden. Onderweg krijgen jullie leuke opdrachten die worden voorgelezen. Zo leert jouw pony goed op jouw letten.
 • Zit-/Longeproef: Begin jij tijdens je eerste ponylessen aan de longe, dan kun je deze lessen afsluiten met de Zit-/Longeproef LO1.
 • Dressuurproeven: Tijdens de dressuurproef rijd je allerlei figuren die je hebt geleerd. Bij de eerste proeven word je geholpen met van hand veranderen en een gebroken lijn omdat je tussen balken door moet rijden. In alle dressuurproeven staan pionnen bij A, C en E om je te helpen rechte lijnen te leren rijden. Er zijn in totaal acht Bixie&Friends Dressuurproeven BF1 t/m BF8, beginnend bij net kunnen paardrijden tot de overstap naar de wedstrijdsport.
 • Voltigeproef: Voltige is gymnastiek op het Voltigepaard. De eerste proef, VO1, is op de Voltigeton. Daarna ga je de oefeningen op het Voltigepaard oefenen. Dat is heel goed om je balans te verbeteren. Er zijn in totaal 6 Voltigeproeven
 • Springvaardigheidsparcoursen en springparcours: In het springvaardigsheidparcours, VA1 t/m VA3, moet je over balkjes draven, tussen poortjes doorrijden en een paar hindernissen springen. Bij het Springparcours volg je een vaste route waarbij je genummerde hindernissen tegenkomt die je op volgorde moet springen.
 • Eventingparcours: In het Eventingparcours, EV1 en EV2, staan naast gewone hindernissen ook natuurlijke hindernissen waar je met je pony overheen springt.
 • Spelletjes: Dit kunnen allerlei spelletjes zijn, zoals een stoelendans, zaklopen of een aardappelrace.
 • Mennen: het mennen is niet opgenomen in de nieuwe Bixie&Friends Ruiteropleiding. Voor deze proeven verwijzen we naar het Bixie-boekje en de site https://www.knhs.nl/top-sport/jeugd/bixie-rubrieken/bixie-rubrieken-en-klassen/

Je kunt het Bixie&Friends Proevenboek kopen via je manege of vereniging of bestellen in de KNHS-webshop via www.agradi.nl/knhs-webshop

 

Starten met Bixie&Friends

Bij het starten met Bixie&Friends word je lid van de KNHS en ontvang je thuis of via jouw manege of vereniging het Bixie&Friends Ruiterpakket bestaande uit:

- KNHS-FNRS lidmaatschap voor 1 jaar
- Bixie&Friends Ruiterpaspoort
- Boekje 'Mijn eerste paardrijles van Bixie&Friends'
- 2 keer per jaar het magazine Bixie&Friends op de mat

 

Bixie&Friends Ruiteropleiding

Zoek een KNHS-FNRS manege of vereniging via onderstaande kaart die de Bixie&Friends Ruiteropleiding aanbiedt. Het is een nieuwe ruiteropleiding, dus de groep zal steeds groter worden. Biedt een manege of vereniging bij jou in de buurt nog geen Bixie&Friends aan en zijn ze geïnteresseerd? Laat ze dan contact opnemen met het KNHS accountmanagement: bixiefriends@knhs.nl.    

Kan je deze content niet goed zien? Dan heb je waarschijnlijk voor een aantal cookies geen toestemming gegeven. Accepteer de marketing cookies om de content wel te zien. 

Lees meer over cookies

Bixie&Friends Merchandise

Via jouw manege of vereniging of via de webshop van Agradi vind je ook nog leuke Bixie&Friends goodies, zoals:

- Bixie of Dancer rugzak
- Bixie&Friends posters en ansichtkaarten
- Bixie&Friends sokken
- Bixie&Friends halster met halstertouw
- Bixie of Dancer sleutelhanger 

 

Deelnemen met je KNHS-vereniging of FNRS-manege aan Paardrijden met Bixie&Friends

Heb je als sportaanbieder interesse om ook de Bixie&Friends ruiteropleiding aan te bieden op jouw accommodatie? Stuur dan een mail met je interesse, naam bedrijf, contactpersoon en gewenste periode naar bixiefriends@knhs.nl en we nemen contact met je op voor een kennismakingsgesprek of werkbezoek.

Ander Nieuws

 • NK Dressuur: Marlies van Baalen wint eerste seniorentitel
  NK Dressuur: Marlies van Baalen wint eerste seniorentitel
 • NK Dressuur: Marten Luiten op herhaling bij de U25
  NK Dressuur: Marten Luiten op herhaling bij de U25
 • NK Dressuur: goud voor Robin Heiden bij de Young Riders
  NK Dressuur: goud voor Robin Heiden bij de Young Riders