In de opleiding voor het KNHS Ruiterbewijs leer je ontzettend veel over paarden en paardrijden. Je gaat springen, doet een obstakeltraining zodat je om leert gaan met onverwachte situaties, je gaat het verkeer in en leert meer over verkeersregels voor ruiters. Dat is niet alles: er is ook tijd om meer te leren over het verzorgen van paarden en hoe je met paarden om moet gaat. Kortom:een hele leuke en leerzame opleiding voor iedereen die beter wil leren paardrijden en meer wil weten over het gedrag en de verzorging van paarden.
Theorie
Voor de theorielessen worden de boeken 'Haal je Ruiterbewijs met plezier’ en ‘Paard&Welzijn’ gebruikt. De boeken krijg je óf van de instructeur, of je bestelt ze zelf.
Praktijk
In de praktijklessen neemt je instructeur de onderdelen van het praktijkexamen met je door en die oefen je ook, zodat je goed voorbereid bent op het examen.
Voor jonge ruiters: bereid je voor via CBR1 en CBR2
In principe heb je geen vooropleiding nodig om de opleiding tot het KNHS Ruiterbewijs te volgen. Voor ruiters en amazones die nog heel jong zijn of nog weinig ervaring hebben kan het verstandig zijn om de certificaten CBR1 en 2 te halen.
Certificaat Buiten Rijden 1 (CBR 1)
Dit is het eerste certificaat wat je kunt behalen in jouw opleiding naar het KNHS Ruiterbewijs. Het CBR1 bestaat uit een theorietoets, een praktijktoets op stal en een praktijktoets rijden in de rijbaan. Tijdens de opleiding leer je bijvoorbeeld hoe je zonder beugels toch balans kunt houden op het paard en alles staat in het teken van het buitenrijden. Om op te gaan voor het CBR1 adviseert de KNHS om minimaal op F4 niveau te kunnen paardrijden. Aan het CBR1 is geen minimale leeftijd gebonden.
Certificaat Buitenrijden 2 (CBR 2)
Het Certificaat Buiten Rijden 2 (CBR2) is het tweede certificaat wat je kunt behalen in jouw opleiding naar het Ruiterbewijs. Net zoals CBR1 bestaat ook dit examen uit een theorietoets, een praktijktoets op stal en een praktijktoets rijden in de rijbaan. De praktijktoets in de rijbaan van CBR2 is een stapje moeilijker dan de toets van het CBR1. Je moet bij deze praktijktoets bijvoorbeeld van paard wisselen en een steilsprong kunnen springen van 40 cm hoog. Voordat je op mag gaan voor het CBR2, moet je in het bezit zijn van het CBR1. Ook aan deze opleiding zit geen minimale leeftijd gebonden. Wel word je nu door een opgeleid jurylid of instructeur geëxamineerd en moet je jouw rijtechniek in de buitenrijbaan laten zien.