­ FAQ's over het Ruiterbewijs - KNHS

FAQ's over het Ruiterbewijs

Je mag ons altijd alles vragen over het Ruiterbewijs, de opleiding, het examen en natuurlijk je lidmaatschap van de KNHS. Om je alvast op weg te helpen staan hier de meest gestelde vragen en antwoorden. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact op met de KNHS Servicedesk via e-mail, Messenger,  WhatsApp of telefoon.

Categorie: ruiterbewijs

  • Algemene vragen over het Ruiterbewijs

    • Waarom het Ruiterbewijs i.c.m een lidmaatschap?

      Met het Ruiterbewijs op zak toon je aan dat je een verantwoorde en ervaren ruiter bent. Een ruiter die de basisbeginselen van het rijden goed onder de knie heeft, weet hoe een paard verzorgd moet worden en veilig op de openbare weg en in het bos rijdt.  Je betaalt geen extra kosten voor het verlengen van je  Ruiterbewijs .

      Toegang tot bepaalde natuurgebieden
      Met je Ruiterbewijs heb je toegang tot een aantal unieke natuurgebieden in Nederland, waaronder het Gooisch Natuurreservaat, de Amsterdamse Waterleidingbossen, de bossen van de gemeente Arnhem (tenminste de begeleider), de bossen van de gemeente Soest en Landgoed Nienoord in de gemeente Leek.

      Uitgebreid verzekerd op, naast en rondom je paard
      Alle KNHS-leden zijn via het lidmaatschap uitgebreid verzekerd op en naast het paard. Het gaat om een collectieve aanvullende ongevallendekking
      → Lees meer op www.knhs.nl/verzekeringen.

      Korting op ruitersportartikelen en evenementen
      Als lid van de KNHS kun je gebruik maken van interessante kortingen op paardensportevenementen, ruitersportartikelen en andere producten.
      → Bekijk alle ledenacties op www.knhs.nl/ledenvoordeel.

      Korting op deelname aan Enjoy the Ride ritten
      KNHS Ruiterbewijshouders krijgen korting op Enjoy the Ride ritten. Dat zijn volledig verzorgde ritten waarbij de route als is uitgezet en onderweg of na afloop een hapje en een drankje klaar staat.
      → Bekijk de rittenkalender op www.knhs.nl/enjoytheride.

      6x per jaar Paard&Sport gratis
      Als lid van de KNHS krijg je 6x per jaar het digitale magazine Paard&Sport

      Paard huren
      Het Ruiterbewijs is een vertrouwd bewijs als je bij een ander ruitersportcentrum eens een paard wilt huren.

      Ondersteuning van KNHS-regioconsulenten en buitenrijconsulenten
      Als houder van het Ruiterbewijs en lid van de KNHS kun je bij de KNHS-regioconsulenten terecht om knelpunten of praktische problemen te melden die te tegenkomt tijdens het buitenrijden, zoals een onveilige situatie in het verkeer of een slecht onderhouden menpad.
      → Ontmoet de regioconsulenten op www.knhs.nl/regioconsulenten.

      Stem in het behartigen van jouw belangen
      Natuurgebieden in Nederland dreigen bij gebrek aan geld voor onderhoud dicht te gaan voor buitensporters. De KNHS behartigt de belangen van buitenrijdend Nederland en zet zich in voor een goed aangelegd routenetwerk. Met actieve lobby richting de Nederlandse politiek vraagt de KNHS samen met andere sportbonden en -organisaties vanuit het Actieplan Buitensport, om het in stand houden van een kwalitatief goed route- en padennetwerk. En daarbij geldt: hoe meer leden, hoe meer slagkracht.

    • Heb ik een eigen paard nodig om de opleiding te volgen?

      Je kunt de opleiding doen met je eigen paard, maar het is bij een aantal FNRS-ruitersportcentra ook mogelijk om de opleiding met een manegepaard te volgen. Het FNRS ruitersportcentrum bij jou in de buurt kan daar meer over vertellen.

      Zoek een FNRS ruitersportcentrum (opent in de website van de FNRS)

    • Moet ik mijn  KNHS Ruiterbewijs verlengen?

      Heb je het KNHS Ruiterbewijs eenmaal op zak, dan is dat geldig zolang je lid bent van de KNHS. In tegenstelling tot vroeger krijg je geen aparte factuur om je Ruiterbewijs te verlengen, het zit namelijk bij je lidmaatschap van de KNHS in.

      → Bekijk de voordelen van het KNHS-lidmaatschap

    • Hoe ben ik verzekerd?

      Kijk voor meer informatie op www.knhs.nl/verzekeringen.

    • Hoe geef ik een adreswijziging door?

      Adreswijzigingen of andere aanpassingen in je persoonlijke gegevens kun je 24 uur per dag online aanpassen via je account op mijnknhs.nl. Heb je daar vragen over, neem dan contact op met de KNHS servicedesk.

    • Mijn Ruiterbewijs is kwijt of onleesbaar, wat nu?

      In dat geval kun je het ruiter/menbewijs weer terugvinden in de Mijn KNHS app wanneer de kwalificatie actief is. 

      → Bekijk de contactmogelijkheden van de KNHS

  • Vragen over de opleiding voor het Ruiterbewijs

    • Wat leer ik tijdens deze opleiding?

      In de opleiding voor het Ruiterbewijs leer je ontzettend veel over paarden en paardrijden. Je gaat springen, doet een obstakeltraining zodat je om leert gaan met onverwachte situaties, je gaat het verkeer in en leert meer over verkeersregels voor ruiters. Dat is niet alles: er is ook tijd om meer te leren over het verzorgen van paarden en hoe je met paarden om moet gaat. Kortom: een hele leuke en leerzame opleiding voor iedereen die beter wil leren paardrijden en meer wil weten over het gedrag en de verzorging van paarden. 

      Theorie
      Voor de theorielessen worden de boeken 'Haal je Ruiterbewijs met plezier’ en ‘Paard&Welzijn’ gebruikt. De boeken krijg je óf van de instructeur, of je bestelt ze zelf. 

      Praktijk
      In de praktijklessen neemt je instructeur de onderdelen van het praktijkexamen met je door en die oefen je ook, zodat je goed voorbereid bent op het examen. 

    • Wat kost de opleiding voor het Ruiterbewijs?

      Neem voor vragen over de kosten contact op met de locatie waar jij graag naartoe wilt. Bij de ene locatie haal je je Ruiterbewijs in een weekend, bij de ander volg je bijvoorbeeld 1 dagdeel per week een les. Omdat de opzet van de opleiding per locatie verschilt zijn er ook verschillende tarieven.

       

    • Moet ik altijd de opleiding volgen of kan ik ook direct examen doen?

      Ben je een ervaren ruiter en heb je al voldoende kennis en ervaring? Dan is het mogelijk om direct examen te doen zonder eerst de opleiding te volgen. Overleg dit van tevoren met je instructeur.

    • Waar en wanneer zijn de opleidingen voor het Ruiterbewijs?

      Vraag naar de mogelijkheden bij jou op de manege of aan je instructeur. Is er geen opleiding bij jou in de buurt? Neem dan contact op met een FNRS ruitersportcentrum of KNHS-vereniging bij jou in de buurt en vraag of zij van plan zijn een opleiding te organiseren

       

    • Hoe schrijf ik me in voor de opleiding voor het Ruiterbewijs?

      Vraag naar de mogelijkheden bij jou op de manege of aan je instructeur. Is er geen opleiding bij jou in de buurt? Neem dan contact op met een FNRS ruitersportcentrum of KNHS-vereniging bij jou in de buurt en vraag of zij van plan zijn een opleiding te organiseren.

       

    • Ik wil een opleiding of examen organiseren. En nu?

      Alle KNHS-verenigingen, FNRS ruitersportcentra mogen de opleiding en/of het examen organiseren. Alle informatie daarvoor hebben we voor je verzameld bij het onderdeel Sportaanbieders.
      → Ga naar de informatie over het organiseren van de opleiding of het examen.