­ A-proeven op je FNRS-manege - KNHS

A-proeven op je FNRS-manege

Bij een aantal FNRS-ruitersportcentra kun je meedoen aan A-proeven. Goed leren paardrijden is de basis voor iedere ruiter. Dit leer je in de ruiteropleiding van de KNHS en FNRS. Maar wat als je nu een beperking hebt of wanneer de reguliere ruiteropleiding net een stapje te hoog voor je is? Hiervoor zijn er A-proeven zodat je met een aantal aanpassingen toch mee kunt doen aan de ruiteropleiding. A-proeven staan voor Aangepast Sporten.

Voor wie zijn A-proeven bedoeld?
De A-proeven zijn voor ruiters met een mentale of fysieke beperking (dit kan ook een tijdelijke beperking zijn) maar kunnen ook gebruikt worden als aanvangsproeven voor de F-proeven.

Welke niveaus hebben de A-proeven?
De A-proeven bestaan uit 12 verschillende niveaus. Ieder niveau heeft een A, B of C versie van een dressuurproef en twee vaardigheidsproeven. Dit zijn de versies D en E per niveau.

Bij sommige proeven mag je begeleid worden tijdens het rijden. Dit kan door een begeleider naast het paard maar ook een begeleider die jou op afstand helpt. Er zijn proeven die bijvoorbeeld alléén in stap verreden worden maar ook proeven die vergelijkbaar zijn met F-3 niveau.

Vernieuwingen
De F-proeven zijn in 2016 geheel vernieuwd. De A-proeven zijn niet vernieuwd. Wel is het bijbehorende reglement voor de A-proeven aangepast aan het huidige reglement van de F-proeven in de ruiteropleiding Brons. Dat betekent dat dit gelijk getrokken is op het gebied van kleding en harnachement. Daarnaast bepaalt ook in de A-proeven de instructeur / sportaanbieder op welk niveau de deelnemer kan instromen / doorstromen. Ook de benodigde promotiepunten zijn aangepast aan het reglement Brons.

Verder zijn de bepalingen omtrent uitsluitingen en een val van de deelnemer gelijkgetrokken. Dit laatste houdt in dat na een vierde vergissing uitsluiting plaatsvindt. Bij een val van ruiter of paard volgt ook uitsluiting. Deze regel is opgenomen uit het oogpunt van veiligheid. De ruiter mag hierna wel deelnemen aan een eventueel tweede proef als de ruiter hiertoe in staat is. Deze tweede start telt dan niet mee voor de prijzen.

Categorie: A-proeven, ruiteropleiding, aangepast sporten

Protocollen A-proeven en reglement

Ander Nieuws

  • NHC oefendressuur en oefenspringen in Ermelo op Eerste Paasdag
    NHC oefendressuur en oefenspringen in Ermelo op Eerste Paasdag
  • Heiden, Van Nek, Evers en Kikkert-Van der Linde winnen KNHS-Anemone Horse Trucks Cup Bergschenhoek
    Heiden, Van Nek, Evers en Kikkert-Van der Linde winnen KNHS-Anemone Horse Trucks Cup Bergschenhoek
  • Inschrijving WK Jonge Dressuurpaarden geopend
    Inschrijving WK Jonge Dressuurpaarden geopend