­ Dressuurproeven Subtop klasse ZZ-Zwaar en hoger - KNHS

Dressuurproeven Subtop klasse ZZ-Zwaar en hoger

De subtop bestaat uit de klassen ZZ-Zwaar, Lichte Tour (Prix St. Georges en Intermediaire I) en Zware Tour (Intermediaire A, Intermediaire B, Intermediaire II, Grand Prix en Grand Prix Special).

In de klasse ZZ-Zwaar worden meestal twee proeven per wedstrijddag uitgeschreven. Je mag twee proeven rijden, maar het hoeft niet. Voor de overige klassen wordt meestal één proef uitgeschreven, incidenteel een tweede proef. De dressuurproef die je rijdt staat vermeld in het vraagprogramma van de betreffende wedstrijd.

Proeven downloaden

Alle proeven kun je downloaden via Mijn KNHS. De proeven voor de klasse ZZ-Zwaar zijn ook beschikbaar in de KNHS Dressuurproevenapp.

 

Te rijden proeven ZZ-Zwaar

Het schema is slechts een suggestie voor de wedstrijdorganisatie: vanaf 1 april 2016 mogen wedstrijdorganisaties zelf weten welke proeven zij uitschrijven. 

 

ZZ-Zwaar paarden

Januari en februari

50-51

Maart en april

52-53

Mei en juni

50-51

Juli en augustus

52-53

September en oktober

50-51

November en december

52-53


Wijzigingen in de protocollen

Per 2021 heeft de FEI aanpassingen doorgevoerd in de protocollen. Voor alle rubrieken waarbij wij als KNHS gebruik maken van de Engelstalige FEI protocollen worden deze FEI aanpassingen op de protocollen doorgevoerd.

Wijziging eindcijfer FEI protocollen (Engelstalige protocollen)

De wijziging houdt in dat het laatste cijfer op het protocol voor houding en zit, nu gewijzigd is naar General impression (de algemene impressie). Onder General impression (de algemene impressie) vallen de volgende beoordelingsfactoren;

 • Harmonious presentation of the rider/horse combination

 • Rider’s position and seat

 • Discreet and effective influence of the aids

Wijziging strafpunten FEI protocollen LT en ZT

Voor de klassen LT en ZT worden vanaf 2021 de volledige Engelstalige FEI protocollen gebruikt. In het verleden heeft de KNHS de strafpuntenregeling van de FEI voor deze klassen niet over genomen. Dit doen wij per 2021 wel. Dit betekent dat bij een vergissing in het programma van de proef er 2% aftrek van het eindpercentage van de proef wordt gegeven. Bij een tweede vergissing geldt uitsluiting.

Rubrieken welke volgens het FEI reglement worden verreden

De rubrieken Children, Junioren, Young Riders en U25 worden verreden onder het FEI reglement en de bepalingen hiervoor zoals gepubliceerd op de website van de KNHS. Dit betekent dat alle regels en richtlijnen voor harnachement en hulpmiddelen conform FEI regelgeving is. Afwijkingen hierop kunnen zijn opgenomen in de bepalingen op de KNHS website.

Dit houdt ook in dat de reglementswijzigingen vanuit het KNHS wedstrijdreglement dressuur geen invloed hebben op deze rubrieken.

 

Ander Nieuws

 • KNHS-Anemone Horse Trucks Cup weer van start
  KNHS-Anemone Horse Trucks Cup weer van start
 • Programma NK Dressuur 2023 bekend
  Programma NK Dressuur 2023 bekend
 • Thamar Zweistra derde in WB-wedstrijd Madrid
  Thamar Zweistra derde in WB-wedstrijd Madrid