­ Jeugdrubrieken dressuur - KNHS

Jeugdrubrieken dressuur

In 2019 is door de KNHS een start gemaakt met pilot jeugdrubrieken in de dressuur. Door de coronamaatregelen is deze pilot vorig jaar in het najaar stilgelegd, omdat er geen wedstrijdsport meer mogelijk was. Nu de sport vanaf 26 juni weer opengaat betekent dat ook dat de pilot jeugdrubrieken weer wordt opgestart. Anders dan in de reguliere rubrieken die op categorie van de pony worden uitgeschreven, worden er nu rubrieken uitgeschreven op leeftijd van de ruiter.

Vanaf 2019 is de KNHS gestart met pilotwedstrijden jeugdrubrieken tijdens ponywedstrijden dressuur. In 2020 heeft deze pilot een vervolg gekregen. Nieuw in 2020 is dat in de leeftijdsrubrieken vanaf 12 jaar deelname met een paard ook mogelijk is. In deze leeftijdsrubrieken rijden paarden en pony’s dan ook door elkaar en worden in 1 klassement opgenomen. In plaats van de reguliere rubrieken die op de categorie van de pony worden uitgeschreven, worden er nu rubrieken uitgeschreven op leeftijd van de ruiter waarbij de hoogte van de pony geen rol meer speelt. Het doel is om kinderen met leeftijdsgenootjes te laten rijden. Ze rijden dan tegen kinderen in dezelfde leerfase en met dezelfde motoriek die past bij hun leeftijd. De grootte van de pony of het paard speelt dan geen rol meer maar het kind staat dan meer centraal. De klassenindeling blijft hetzelfde. De kinderen blijven dus gewoon rijden in de klasse waar ze nu ook in rijden en de winstpunten tellen gewoon mee.

De volgende rubrieken worden uitgeschreven:
Jeugd onder 9 = JO9 deelname mogelijk 6 t/m 8 jaar, deelname alléén met pony
Jeugd onder 12= JO12 deelname mogelijk 9 t/m 11 jaar, deelname alléén met pony
Jeugd onder 15= JO15 deelname mogelijk 12 t/m 14 jaar, deelname met pony en paard
Jeugd onder 19= JO19 deelname mogelijk 15 t/m 18 jaar, deelname met pony en paard
Deelname in een leeftijdsgroep is mogelijk vanaf de dag dat de startleeftijd bereikt is. 

Wil je meedoen aan de jeugdrubrieken dressuur dan kun je de deelnemende wedstrijden vinden in de wedstrijdkalender in Mijn KNHS. Als je daar in de zoekfunctie de term jeugd intypt dan zie je alle wedstrijden waar een jeugdrubriek wordt uitgeschreven.

Je kunt je voor deze wedstrijden online inschrijven via de wedstrijdkalender in Mijn KNHS. In de wedstrijdkalender staat aangegeven welke wedstrijden deelnemen aan deze pilot.

Wil je als wedstrijdorganisatie ook meedoen aan de pilot jeugdrubrieken dressuur? Goed nieuws dat kan! Als je van een KNHS wedstrijd dressuur organiseert dan is het mogelijk om deel te nemen aan de pilot jeugdrubrieken in de dressuur. Dit kan door bij het indienen van het vraagprogramma de jeugdrubrieken aan te maken in plaats van de reguliere rubrieken. In de wedstrijdkalender wordt bij de wedstrijd door ons ook aangegeven dat de wedstrijd deelneemt aan de pilot jeugdrubrieken. Heb je het vraagprogramma al ingediend en wil je deelnemen aan de pilot jeugdrubrieken? Dan kun je hiervoor contact opnemen met de afdeling wedstrijden door een e-mail te sturen naar wedstrijden@knhs.nl. Kijk hier voor meer informatie

Handicapregeling
Rubrieken op leeftijd van de ruiter betekent een aanpassing in de handicapregeling en de mogelijkheden voor het samenvoegen; Tijdens de pilotwedstrijden Jeugdrubrieken dressuur kan het natuurlijk gebeuren dat er in bepaalde rubrieken weinig inschrijvingen zijn. Voor deze rubrieken is het mogelijk om een handicapregeling toe te passen. Het toepassen van de handicapregeling is toegestaan zodra er minder dan 4 deelnemers in een rubriek zijn. De klassen B, L1 en L2 mogen samengevoegd worden en de klassen M1, M2, Z1 en Z2 mogen samengevoegd worden.

Mocht er na deze samenvoeging nog een rubriek zijn met minder dan 4 deelnemers dan is er nog de mogelijkheid om hier 1 leeftijdsgroep aan toe te voegen (dit heeft natuurlijk niet de voorkeur omdat het hier om een pilot leeftijdsgericht aanbod gaat).

De mogelijkheden van samenvoegen van leeftijdsgroepen zijn als volgt:
Bij het samenvoegen van leeftijdsgroepen mogen de groepen 6 t/m 8 jaar (pony’s) en 9 t/m 11 jaar (pony’s) worden samengevoegd en de groepen 12 t/m 14 jaar (pony’s en paarden) en 15 t/m 18 jaar (pony’s en paarden) mogen samengevoegd worden.

Alleen bovengenoemde samenvoegingen zijn toegestaan, het is niet toegestaan om andere leeftijdsgroepen of andere klassen samen te voegen. In de leeftijdsgroepen vanaf 12 jaar rijden paarden en pony’s door elkaar en worden in 1 klassement opgenomen.

Motivatie
Paardensport is uniek. Het is de enige sport waarbij het kind samenwerkt met een ander levend wezen. Dit vraagt veel van een kind, zowel lichamelijk als geestelijk. Elk kind ontwikkelt zich op z’n eigen manier en in z’n eigen tempo. Door daar in ons wedstrijdsportaanbod rekening mee te houden en aan te sluiten bij de belevingswereld van een kind wordt de ontwikkeling meer bevorderd. Bovendien leidt het tot meer plezier in het sporten. Leeftijdsgericht sportaanbod en een verantwoorde omgang met het paard/ de pony vormen de basis voor het goed leren paardrijden. Het is daarom belangrijk steeds na te denken over hoe de paardensport toegankelijker en aantrekkelijker kan worden voor de jeugd.

Ontwikkeling
Als we kijken naar de pedagogische aspecten van de ontwikkeling van een kind blijkt dat onze huidige inrichting van de wedstrijdsport (B t/m Z2) hier niet of onvoldoende op aansluit. Wanneer je als 8-jarige op een C-pony rijdt vanwege je lengte of omdat je oudere broer of zus hier ook op rijdt, rijdt je dezelfde proeven als je 14-jarige zus en zelfs als volwassenen en wordt je ook nog eens op dezelfde manier beoordeeld door de jury. Je wordt als 8-jarige in hetzelfde klassement opgenomen als bijvoorbeeld 16-jarigen die op een d-pony rijden. Dit is niet reëel en voor de kinderen niet leuk!

Dit willen we graag veranderen! Daarom zijn we vanaf april 2020 weer met een pilot gestart van jeugdrubrieken in de dressuur. In plaats van de reguliere rubrieken die op de categorie van de pony worden uitgeschreven, worden er nu rubrieken uitgeschreven op leeftijd van de ruiter waarbij de hoogte van de pony of het paard geen rol meer speelt. Ook met een paard kun je vanaf 1 april 2020 deelnemen in de leeftijdsrubrieken vanaf 12 jaar. Het doel is om kinderen met leeftijdsgenootjes te laten rijden. Ze rijden dan tegen kinderen in dezelfde leerfase en met dezelfde motoriek die past bij hun leeftijd. De grootte van de pony of het paard speelt dan geen rol meer maar het kind staat dan meer centraal. De klassenindeling blijft wel hetzelfde. De kinderen blijven dus gewoon rijden in de klasse waar ze nu ook in rijden met dezelfde proeven. De winstpunten die zij behalen in de jeugdrubrieken tellen dus ook gewoon mee.

 

Veel gestelde vragen

Ander Nieuws

  • Inschrijving WK Jonge Dressuurpaarden geopend
    Inschrijving WK Jonge Dressuurpaarden geopend
  • Alex van Silfhout ziet potentie bij KNHS-Roelofsen Horse Trucks Dressuur Competitie Vragender
    Alex van Silfhout ziet potentie bij KNHS-Roelofsen Horse Trucks Dressuur Competitie Vragender
  • Verslag dressuurforum 27 februari 2023
    Verslag dressuurforum 27 februari 2023