­ Uitleg over bitloos rijden t/m M2 - KNHS

Uitleg over bitloos rijden t/m M2

In Nederland mogen ruiters en amazones sinds 2010 bitloos starten op dressuur- en springwedstrijden. Bij dressuur kan dat voor winstpunten tot en met de klasse M2. Hiermee is de KNHS, na Zuid-Afrika, de tweede nationale federatie die het bitloos rijden in dressuurwedstrijden toestaat.

Een overzicht van de toegestane hoofdstellen staat in het disciplinereglement dressuur. Een vraag die regelmatig gesteld wordt, is waarom bitloos rijden voor winstpunten niet gewoon in alle klassen mag. Een goede vraag die een toelichting verdient.

Wat vind de KNHS van bitloos rijden?

Belangrijk om te weten is dat de KNHS geen oordeel velt over het bitloos opleiden en/of rijden van een paard. Er is gebleken dat het rijden met een bitloze optoming over het algemeen niet meer of minder paardvriendelijk is dan het rijden met een bit. Het is de manier waarop je met de betreffende optoming omgaat wat de paardvriendelijkheid bepaalt.

Als sportbond is het voor de KNHS wel belangrijk om de principes van de dressuur zoals gehanteerd door de FEI te blijven volgen. De KNHS is aangesloten bij de FEI, de internationale paardensportbond. Volgens de principes van de FEI-reglementen (het scala van de africhting) is “acceptance of the bit” een belangrijk onderdeel in de opleiding van het paard. De jury beoordeelt bijvoorbeeld of het paard het bit afkauwt, of het licht schuimt, of het bit recht in de mond ligt, of de mond gesloten is (als de mond open is accepteert het paard het bit niet) en of de tong opgetrokken is of uitsteekt.

KNHS: bitloos rijden t/m de klasse L2 en per 1 april 2016 vanaf de M2

Als nationale federatie kan en mag de KNHS tot bepaalde hoogte afwijken van het FEI-reglement. In dit geval is ervoor gekozen om  dat te doen tot het punt waar verzameling wordt gevraagd. Volgens de internationale principes van de dressuur wordt het bit vanaf daar immers een steeds belangrijker onderdeel in de aanleuning en verzameling van het paard. Tot 1 april 2016 werd verzameling in KNHS-dressuurproeven gevraagd vanaf de klasse M. Bitloos rijden voor winstpunten is daarom toegestaan tot en met de klasse L2. Na 1 april 2016 wordt verzameling in KNHS-dressuurproeven gevraagd vanaf de klasse Z. Vanaf die datum is bitloos rijden voor winstpunten op KNHS-wedstrijden dan ook toegestaan tot met de klasse M2.

Of het bitloos rijden in de toekomst verder wordt uitgebreid hangt daarom af van meerdere factoren, waaronder de FEI-regelgeving.

Achtergrond bitloos rijden op KNHS-dressuurwedstrijden

Vóór 2010 was bitloos rijden op KNHS-dressuurwedstrijden niet toegestaan. Om een advies te formuleren over de implementatie van het bitloos rijden binnen de reguliere discipline dressuur is in 2008 een werkgroep samengesteld, bestaande uit specialisten vanuit de dressuurwereld en specialisten van het bitloos rijden.

 • 2009: onderzoek naar mogelijkheden bitloos rijden op KNHS-dressuurwedstrijden
  Om de mogelijkheden tot beoordeling volgens de huidige beoordelingscriteria van het bitloos rijden te bekijken en diverse optomingen te onderzoeken is er een proefwedstrijd bitloos rijden georganiseerd waar een 20-tal combinaties aan de start is gekomen in de klassen B t/m Z2. De ervaringen van deze proefwedstrijd werden gebruikt om te bepalen op welke manier het bitloos dressuur rijden ingepast kan worden in de KNHS wedstrijdreglementen per 1 april 2010.
   
 • 2010: bitloos rijden t/m de klasse L2 toegestaan in aparte rubrieken
   In januari 2010 ging de KNHS Ledenraad akkoord met de voorgestelde reglementswijzigingen. Hiermee werd het bitloos rijden van dressuurproeven t/m de klasse L2 (in aparte rubrieken met aparte protocollen) vanaf 1 april 2010 een feit. De KNHS is hiermee, na Zuid-Afrika, de tweede nationale federatie die het bitloos rijden in dressuurwedstrijden toestaat. De keuze om dit in aparte rubrieken te laten verrijden was om de ontwikkeling te kunnen monitoren.
   
 • 2014: bitloos geïntegreerd in reguliere rubrieken
  Ondanks de enorme inzet van de Nederlandse Vereniging voor Bitloos Paardrijden (NVBP) en ruiters heeft de introductie van aparte rubrieken voor bitloos rijden niet geleid tot veel wedstrijden en starts. Om het voor de deelnemers toch mogelijk te maken om bitloos te blijven starten in de klassen B t/m L2 is het bitloos rijden geïntegreerd in de reguliere klassen.
   
 • 2016: bitloos rijden t/m de klasse M2 i.p.v. L2
  Per 1 april 2016 is het bitloos rijden op KNHS-dressuurwedstrijden mogelijk t/m de klasse M2.


KNHS Harnachementgids

Het gebruik van harnachement en wat is toegestaan staat omschreven in de KNHS Harnachementgids. Deze gids is hier te vinden.

Categorie: Bitloos

Ander Nieuws

 • Dinja van Liere derde bij wereldbekerdebuut in Herning
  Dinja van Liere derde bij wereldbekerdebuut in Herning
 • EK Dressuur en Para-dressuur 2023 in Riesenbeck
  EK Dressuur en Para-dressuur 2023 in Riesenbeck
 • Update KNHS Harnachementgids per 20 oktober 2021
  Update KNHS Harnachementgids per 20 oktober 2021