­ Uitleg over bitloos rijden t/m ZZL - KNHS

Uitleg over bitloos rijden t/m ZZL

In Nederland mogen ruiters en amazones sinds 2010 bitloos starten op dressuur- en springwedstrijden. Hiermee is de KNHS, na Zuid-Afrika, de tweede nationale federatie die het bitloos rijden in dressuurwedstrijden toestaat. Sinds 2021 is het mogelijk om tot en met de klasse ZZ-Licht bitloos te starten.

Een overzicht van de toegestane hoofdstellen staat in het disciplinereglement dressuur. Een vraag die regelmatig gesteld wordt, is waarom bitloos rijden voor winstpunten niet gewoon in alle klassen mag. Een goede vraag die een toelichting verdient.

Wat vind de KNHS van bitloos rijden?

Belangrijk om te weten is dat de KNHS geen oordeel velt over het bitloos opleiden en/of rijden van een paard. Er is gebleken dat het rijden met een bitloze optoming over het algemeen niet meer of minder paardvriendelijk is dan het rijden met een bit. Het is de manier waarop je met de betreffende optoming omgaat wat de paardvriendelijkheid bepaalt.

Als sportbond is het voor de KNHS wel belangrijk om de principes van de dressuur zoals gehanteerd door de FEI te blijven volgen. De KNHS is aangesloten bij de FEI, de internationale paardensportbond. Volgens de principes van de FEI-reglementen (het scala van de africhting) is “acceptance of the bit” een belangrijk onderdeel in de opleiding van het paard. De jury beoordeelt bijvoorbeeld of het paard het bit afkauwt, of het licht schuimt, of het bit recht in de mond ligt, of de mond gesloten is (als de mond open is accepteert het paard het bit niet) en of de tong opgetrokken is of uitsteekt.

KNHS: bitloos rijden per april 2021 t/m de klasse zzl

In Nederland mogen ruiters en amazones sinds 2010 bitloos starten op dressuur- en springwedstrijden. Eerst t/m de klasse L2, vanaf 2016 t/m de klasse M2 en vanaf 1 april 2021 is deze mogelijkheid verder uitgebreid en mag je bitloos starten tot en met de klasse ZZ-licht  dressuur. 

Achtergrond bitloos rijden op KNHS-dressuurwedstrijden

Vóór 2010 was bitloos rijden op KNHS-dressuurwedstrijden niet toegestaan. Om een advies te formuleren over de implementatie van het bitloos rijden binnen de reguliere discipline dressuur is in 2008 een werkgroep samengesteld, bestaande uit specialisten vanuit de dressuurwereld en specialisten van het bitloos rijden.

 • 2009: onderzoek naar mogelijkheden bitloos rijden op KNHS-dressuurwedstrijden
  Om de mogelijkheden tot beoordeling volgens de huidige beoordelingscriteria van het bitloos rijden te bekijken en diverse optomingen te onderzoeken is er een proefwedstrijd bitloos rijden georganiseerd waar een 20-tal combinaties aan de start is gekomen in de klassen B t/m Z2. De ervaringen van deze proefwedstrijd werden gebruikt om te bepalen op welke manier het bitloos dressuur rijden ingepast kan worden in de KNHS wedstrijdreglementen per 1 april 2010.
   
 • 2010: bitloos rijden t/m de klasse L2 toegestaan in aparte rubrieken
   In januari 2010 ging de KNHS Ledenraad akkoord met de voorgestelde reglementswijzigingen. Hiermee werd het bitloos rijden van dressuurproeven t/m de klasse L2 (in aparte rubrieken met aparte protocollen) vanaf 1 april 2010 een feit. De KNHS is hiermee, na Zuid-Afrika, de tweede nationale federatie die het bitloos rijden in dressuurwedstrijden toestaat. De keuze om dit in aparte rubrieken te laten verrijden was om de ontwikkeling te kunnen monitoren.
   
 • 2014: bitloos geïntegreerd in reguliere rubrieken
  Ondanks de enorme inzet van de Nederlandse Vereniging voor Bitloos Paardrijden (NVBP) en ruiters heeft de introductie van aparte rubrieken voor bitloos rijden niet geleid tot veel wedstrijden en starts. Om het voor de deelnemers toch mogelijk te maken om bitloos te blijven starten in de klassen B t/m L2 is het bitloos rijden geïntegreerd in de reguliere klassen.
   
 • 2016: bitloos rijden t/m de klasse M2 i.p.v. L2
  Per 1 april 2016 is het bitloos rijden op KNHS-dressuurwedstrijden mogelijk t/m de klasse M2.

 • 2021: bitloos rijden t/m de klasse ZZL
  Per 1 april is de mogelijkheid om bitloos dressuurwedstrijden uitgebreid tot en met het ZZ-Licht.


KNHS Harnachementgids

Het gebruik van harnachement en wat is toegestaan staat omschreven in de KNHS Harnachementgids. Deze gids is hier te vinden.

Categorie: Bitloos

Ander Nieuws

 • NHC oefendressuur en oefenspringen in Ermelo op Eerste Paasdag
  NHC oefendressuur en oefenspringen in Ermelo op Eerste Paasdag
 • Heiden, Van Nek, Evers en Kikkert-Van der Linde winnen KNHS-Anemone Horse Trucks Cup Bergschenhoek
  Heiden, Van Nek, Evers en Kikkert-Van der Linde winnen KNHS-Anemone Horse Trucks Cup Bergschenhoek
 • Inschrijving WK Jonge Dressuurpaarden geopend
  Inschrijving WK Jonge Dressuurpaarden geopend