Jeugdrubrieken dressuur

Vanaf april is de KNHS gestart met pilotwedstrijden jeugdrubrieken tijdens ponywedstrijden dressuur. In plaats van de reguliere rubrieken die op de categorie van de pony worden uitgeschreven, worden er nu rubrieken uitgeschreven op leeftijd van de ruiter waarbij de hoogte van de pony geen rol meer speelt. Het doel is om kinderen met leeftijdsgenootjes te laten rijden. Ze rijden dan tegen kinderen in dezelfde leerfase en met dezelfde motoriek die past bij hun leeftijd. De grootte van de pony speelt dan geen rol meer maar het kind staat dan meer centraal. De klassenindeling blijft hetzelfde. De kinderen blijven dus gewoon rijden in de klasse waar ze nu ook in rijden en de winstpunten tellen gewoon mee.

De volgende rubrieken worden uitgeschreven:
Jeugd onder 9 = JO9 deelname mogelijk 6 t/m 8 jaar
Jeugd onder 12= JO12 deelname mogelijk 9 t/m 11 jaar
Jeugd onder 15= JO15 deelname mogelijk 12 t/m 14 jaar
Deelname in een leeftijdsgroep is mogelijk vanaf de dag dat de startleeftijd bereikt is. 

De volgende wedstrijden nemen deel aan de test;

Datum   Plaats  Regio 
7 juli Leusden  Utrecht 
10 en 11 juli  Hellendoorn Overijssel
14 juli  Middenbeemster  Noord-Holland 
14 juli Markelo Overijssel 
14 juli  Hoek van Holland  Zuid-Holland
28 juli Koudum Friesland
4 augustus Middenbeemster Noord-Holland
10 augustus Varsseveld Gelderland
12 augustus  Nieuwleusen Overijssel
16 augustus  Breda  Brabant
17 augustus  Breda Brabant
17 augustus  Wilp Gelderland
18 augustus  Breda Brabant
24 augustus  Den Ham Overijssel
24 augustus  Wormerveer Noord-Holland
25 augustus Bunschoten  Utrecht
7 september Bodegraven Zuid-Holland
8 september  Bodegraven Zuid-Holland
8 september Velddriel Noord-Brabant
20 september  Lieshout Noord-Brabant
21 september Bunschoten  Utrecht

 

Je kunt je voor deze wedstrijden online inschrijven via de wedstrijdkalender in Mijn KNHS. In de wedstrijdkalender staat aangegeven welke wedstrijden deelnemen aan deze pilot.

Wilt u als wedstrijdorganisatie ook meedoen aan de pilot jeugdrubrieken dressuur?
Goed nieuws dat kan! Als u t/m oktober een ponywedstrijd dressuur organiseert dan is het mogelijk om deel te nemen aan de pilot jeugdrubrieken in de dressuur. Dit kan door bij het indienen van uw vraagprogramma de jeugdrubrieken aan te maken in plaats van de reguliere rubrieken. In de wedstrijdkalender wordt bij de wedstrijd door ons ook aangegeven dat de wedstrijd deelneemt aan de pilot jeugdrubrieken. Heeft u uw vraagprogramma al ingediend en wilt u deelnemen aan de pilot jeugdrubrieken? Dan kunt hiervoor contact opnemen met de afdeling wedstrijden door een mail te sturen naar wedstrijden@knhs.nl.

Motivatie
Paardensport is uniek. Het is de enige sport waarbij het kind samenwerkt met een ander levend wezen. Dit vraagt veel van een kind, zowel lichamelijk als geestelijk. Elk kind ontwikkelt zich op z’n eigen manier en in z’n eigen tempo. Door daar in ons wedstrijdsportaanbod rekening mee te houden en aan te sluiten bij de belevingswereld van een kind wordt de ontwikkeling meer bevorderd. Bovendien leidt het tot meer plezier in het sporten. Leeftijdsgericht sportaanbod en een verantwoorde omgang met het paard/ de pony vormen de basis voor het goed leren paardrijden. Het is daarom belangrijk steeds na te denken over hoe de paardensport toegankelijker en aantrekkelijker kan worden voor de jeugd.

Ontwikkeling
Als we kijken naar de pedagogische aspecten van de ontwikkeling van een kind blijkt dat onze huidige inrichting van de wedstrijdsport (B t/m Z2) hier niet of onvoldoende op aansluit. Wanneer je als 8-jarige op een C-pony rijdt vanwege je lengte of omdat je oudere broer of zus hier ook op rijdt, rijdt je dezelfde proeven als je 14-jarige zus en zelfs als volwassenen en wordt je ook nog eens op dezelfde manier beoordeeld door de jury. Je wordt als 8-jarige in hetzelfde klassement opgenomen als bijvoorbeeld 16-jarigen die op een d-pony rijden. Dit is niet reëel en voor de kinderen niet leuk!

Dit willen we graag veranderen! Daarom starten we vanaf april 2019 met een pilot van jeugdrubrieken in de dressuur. In plaats van de reguliere rubrieken die op de categorie van de pony worden uitgeschreven, worden er nu rubrieken uitgeschreven op leeftijd van de ruiter waarbij de hoogte van de pony geen rol meer speelt. Het doel is om kinderen met leeftijdsgenootjes te laten rijden. Ze rijden dan tegen kinderen in dezelfde leerfase en met dezelfde motoriek die past bij hun leeftijd. De grootte van de pony speelt dan geen rol meer maar het kind staat dan meer centraal. De klassenindeling blijft wel hetzelfde. De kinderen blijven dus gewoon rijden in de klasse waar ze nu ook in rijden met dezelfde proeven. De winstpunten die zij behalen in de jeugdrubrieken tellen dus ook gewoon mee.

Bekijk hier de veelgestelde vragen over de Jeugdrubrieken 

 

Ander Nieuws

  • Verslag dressuurforum 8 juli 2019
    Verslag dressuurforum 8 juli 2019
  • Para-dressuurteam TeamNL EK Rotterdam bekend
    Para-dressuurteam TeamNL EK Rotterdam bekend
  • Deelnemers internationale wedstrijden 15 t/m 21 juli 2019
    Deelnemers internationale wedstrijden 15 t/m 21 juli 2019