­ Aangepast sporten en para-dressuur - KNHS

Aangepast sporten en para-dressuur

Een beperking hoeft je ambities niet in de weg te staan. Integendeel zelfs: dressuur is zelfs een Paralympische sport. Bij dressuur is aangepast sporten geïntegreerd in de reguliere wedstrijdsport. Dat betekent dat ruiters met een beperking mee kunnen doen aan 'normale' wedstrijden, eventueel met een aanpassing of hulpmiddel. Er zijn ook speciale wedstrijden aangepast sporten waar geen valide ruiters aan mee mogen doen.

Classificatiekeuring
Wil je met een hulpmiddel of aanpassing meedoen aan reguliere dressuurwedstrijden of wil je meedoen aan de gradeproeven, vraag dan een classificatiekeuring aan. Dan wordt gekeken of je voldoet aan de minimale handicapeis en of je ingedeeld kunt worden in een grade. Worden er dispensaties toegewezen, dan mag je die ook in de reguliere wedstrijdsport gebruiken. 

Aangepast sporten en grades
Bij aangepast sporten kennen we grades I, II, III, IV, V. In grade I komen de sporters uit met de zwaarste handicaps/beperkingen. Sporters in grade V hebben lichte beperkingen, die soms voor een buitenstaander haast niet zichtbaar zijn. De indeling is over het algemeen als volgt:

 • Grade I: Voornamelijk rolstoel gebruikers met zeer slechte romp functie.
 • Grade II: Voornamelijk rolstoel gebruikers met zeer slechte romp functie, maar met een licht beperkte arm functie.
 • Grade III: Voornamelijk rolstoel gebruikers met zeer slechte romp functie, maar met redelijke arm functie.
 • Grade IV: sporters met problemen in alle vier ledematen en blinden
 • Grade V: sporters met problemen in één of twee ledematen en slechtzienden

Dressuurproeven (gradeproeven)
De bijbehorende dressuurproeven oftewel de gradeproeven staan onder het onderdeel 'dressuurproeven'. Let op: De FEI heeft de gradeproeven voor 2017 volledig herzien. Deze proeven kun je downloaden op de FEI-website. We streven ernaar om de vertalingen van deze proeven eind december te publiceren op www.knhs.nl

Mogelijkheden aangepast sporten
Wil je weten wat de mogelijkheden zijn om uit te komen in de wedstrijdsport als je een beperking hebt, bekijk dan ook eens het schema dat onderaan deze pagina als PDF staat.

Nieuw Impuls rubriek aangepast sporten 
Het is voor wedstrijdorganisaties vanaf 1 april 2019 toegestaan om een impulsrubriek uit te schrijven voor ruiters met een lichamelijke, verstandelijke en/of visuele beperking. In de impulsrubriek draait het om het stimuleren van paardrijden voor ruiters met een beperking.

Je mag meedoen aan de impulsrubriek aangepast sporten wanneer je lid bent van de KNHS en de beschikking hebt over een paard of pony waarmee je  het gevraagde in de proef kunt laten zien. Het maakt niet uit welke beperking je hebt. Je moet wel zelfstandig op een paard kunnen zitten en zelfstandig een proef kunnen rijden. Je hoeft niet in het bezit te zijn van een startpas en ook niet geclassificeerd te zijn. Wil je meedoen? In Mijn KNHS staan alle wedstrijden en in het bijbehorende vraagprogramma staat hoe je kunt inschrijven. Kijk voor meer informatie in de brochure Impuls Aangepast Sporten

Downloads:

Ander Nieuws

 • Edward Gal derde in Kür op muziek bij Jumping Amsterdam
  Edward Gal derde in Kür op muziek bij Jumping Amsterdam
 • Jeanine Nieuwenhuis KNHS Talent van het Jaar 2019
  Jeanine Nieuwenhuis KNHS Talent van het Jaar 2019
 • Emmelie Scholtens knap derde voor TeamNL bij Jumping Amsterdam
  Emmelie Scholtens knap derde voor TeamNL bij Jumping Amsterdam