Meedoen aan wedstrijden

Wil je eerst eens kennismaken met het rijden van endurancewedstrijden, doe dan mee aan de Impulsrubrieken. Daarvoor hoef je alleen maar lid te zijn van de KNHS en heb je nog geen startlicentie nodig. Pas als je officiële wedstrijden wilt gaan rijden dan moet je lid worden van zowel de KNHS als van de KNHS Endurancevereniging en heb je een startlicentie endurance nodig. 

Wat heb je nodig tijdens endurancewedstrijden?

Een paard
De meeste paarden, ongeacht ras of leeftijd, zijn prima in staat om mee te doen aan de laagste klasse. Bij twijfel kan de wedstrijdorganisatie je vooraf vertellen hoe het parcours eruit ziet en hoe zwaar het is.

Kleding en hulpmiddelen
Tijdens wedstrijden moet je een broek dragen die je benen helemaal bedekt, een shirt of hemd die je bovenlichaam bedenkt en waar enige mouw aan zit. Een veiligheidscap is verplicht. Sporen zijn niet toegestaan. Een zweep (maximaal 90 cm) mag alleen in de Impulsrubriek, klasse I en II.

Harnachement
De keuze van zadel en hoofdstel is vrij, mits ze veilig zijn. Alle soorten stijgbeugels zijn toegestaan mits je schoeisel met een hak van minimaal 12 mm draagt (anders moet je een gesloten beugel hebben). Als hulpteugel is alleen een glijdende martingaal toegestaan, die het paard niet mag belemmeren.

Tip: Heb je nog nooit eerder meegedaan aan een endurancewedstrijd? Sommige wedstrijdorganisaties bieden begeleiding aan voor ruiters in Impulsrubrieken. Vraag ernaar bij de wedstrijdorganisatie!

Wedstrijdkalender en inschrijven

 • In de wedstrijdkalender op Mijn KNHS staan alle endurancewedstrijden.
 • Inschrijven voor wedstrijden kan via Mijn KNHS. 
 • Wedstrijden worden gereden volgens de reglementen van de KNHS.

Klassen en niveaus

Endurancewedstrijden worden gereden in de volgende klassen:

Impulsrubrieken
Afstand: 20 t/m 39 km
Minimum leeftijd paard: 4 jaar
Minimum leeftijd ruiter: 7 jaar

Klasse I
Afstand: 20 t/m 39 km
Minimum leeftijd paard: 4 jaar
Minimum leeftijd ruiter: 7 jaar

Klasse II
Afstand: 40 t/m 79 km
Minimum leeftijd paard: 5 jaar
Minimum leeftijd ruiter: 7 jaar

Klasse III
Afstand: 80 t/m 119 km
Minimum leeftijd paard: 6 jaar
Minimum leeftijd ruiter: 12 jaar

Klasse IV
Afstand: > 120 km
Minimum leeftijd paard: 6 jaar
Minimum leeftijd ruiter: 12 jaar

Kinderen jonger dan 14 jaar moeten onder begeleiding rijden van een medewedstrijdruiter die op de dag van de wedstrijd minimaal 18 jaar is. De begeleidende wedstrijdruiter mag maximaal één deelnemer begeleiden.

Starten in het buitenland op nationale wedstrijden

Wanneer je als Nederlander wilt meedoen aan een nationale wedstrijd in het buitenland, heb je hiervoor een licentie nodig. Bij endurance is dat een riding permission of een letter of no objection

 • Start je alléén in het buitenland? Vraag dan een letter of no objection aan. De resultaten van deze wedstrijden worden dan niet door de KNHS verwerkt.
 • Start je ook in Nederland, vraag dan een riding permission aan. De resultaten van deze wedstrijden worden dan wel door de KNHS verwerkt.

Wat kost een licentie?
Het aanvragen van een licentie is in 2017 nog kosteloos. Vanaf 1 januari 2018 zijn hier wel kosten aan verbonden, zoals genoemd in de KNHS Tarievenlijst.

Hoe vraag ik een licentie aan?
Vanaf 1 januari 2018 kunnen riding permissions en letters of no objection alleen nog online worden aangevraagd. 

Hoe lang is een licentie geldig en voor welk paard?
Een licentie is één kalenderjaar geldig en moet per land aangevraagd worden. Je betaalt eenmalig per land en je kunt daarna elk paard in dat land starten. Als je eenmaal in het bezit bent van een licentie voor een bepaald land, dan moet  je voor elk volgend paard waarmee je in dat zelfde land wilt starten per mail een aanvraag indienen via endurance@knhs.nl.

Categorie: licentie

Ander Nieuws

 • Deelnemers internationale wedstrijden 14 t/m 20 oktober 2019
  Deelnemers internationale wedstrijden 14 t/m 20 oktober 2019
 • Vergadering Endurance Forum 16 september 2019
  Vergadering Endurance Forum 16 september 2019
 • Deelnemers internationale wedstrijden 7 t/m 13 oktober 2019
  Deelnemers internationale wedstrijden 7 t/m 13 oktober 2019