­ Regels en reglementen endurance - KNHS

Regels en reglementen endurance

Het disciplinereglement moet altijd in samenhang worden gelezen en toegepast met het algemeen wedstrijdreglement. Als het disciplinereglement afwijkt van het algemeen wedstrijdreglement, dan gaat het disciplinereglement voor. Bieden de reglementen helemaal geen uitkomst? Dan moet worden gehandeld in de geest van de sport, waarbij fairplay en welzijn van mens en dier altijd voorop moeten staan.

Pilot nieuwe promotieregeling

Het Enduranceforum heeft besloten om in 2023 een pilot te draaien rondom een nieuwe promotieregeling. Hierbij is een snellere promotie van klasse 1 naar klasse 2 mogelijk, en is er extra stap toegevoegd in de promotie van klasse 2 naar klasse 3. Wat houdt de pilot in? Deze pilot geeft combinaties die graag versneld willen promoveren van klasse 1 naar klasse 2 de mogelijkheid dit onder voorwaarden te doen. De voorwaarden zullen hieronder nader benoemd worden. Voor de overgang van klasse 2 naar klasse 3 wordt een extra verplichte lange klasse 2 toegevoegd aan de promotievoorwaarden.

De reden dat er gekozen is om dit bij wijze van “pilot” te doen is dat het Enduranceforum hiermee de mogelijkheid heeft de promotievoorwaarden, indien dit nodig blijkt, direct aan te passen of te beëindigen. Gedurende het seizoen 2023 wordt de pilot gemonitord en aan het eind van het seizoen wordt bepaald of en hoe de promotie reglementair vastgesteld gaat worden. Indien het Enduranceforum dit nodigt acht, kan de pilot gedurende het seizoen 2023 per direct beëindigd worden. Artikel 620 van het Wedstrijdreglement Endurance komt hiermee te vervallen.

Wat zijn de voorwaarden?
Wanneer de ruiter wil promoveren naar de volgende klasse en dus deelnemen aan deze pilot, moet er aan de volgende voorwaarden voldaan worden:

 • Bij de inschrijving via Mijn KNHS voor een wedstrijd in het “opmerkingenveld” het volgende aangeven: deelname pilot. Dan weet de organisatie dat er wordt deelgenomen aan de pilot en kan dit ook terugkoppelen aan de KNHS en de officials van de wedstrijd. De officials ontvangen een aparte startlijst waarop aangegeven staat welke ruiters deelnemen aan de pilot.
 • Promotie van klasse 1 naar klasse 2 is toegestaan, indien er minimaal 1 winstpunt is behaald in de klasse 1. 
 • Promotie van klasse 2 naar klasse 3 is toegestaan, indien er minimaal 3 klasse 2 wedstrijden goed voltooid zijn, waarvan minimaal 1 wedstrijd voltooid is over een afstand van 60 kilometer of meer (60km bij een 2-daagse, 80km bij 3-daagse, 100km bij 4-daagse, 120km bij 5-daagse).
 • Promotie van klasse 3 naar klasse 4 is toegestaan, wanneer er minimaal 3 winstpunten behaald zijn in de klasse 3. 
 • Heeft een combinatie op 31-12-2022 een stand in de klasse 2 met 2 winstpunten, dan kan er tot 1 april 2023 dispensatie aangevraagd (wedstrijden@knhs.nl ) worden om te promoveren naar de klasse 3. Hiermee vervalt voor deze combinatie de verplichting van het goed uitrijden van een rit van 60 kilometer of meer.

Het Wedstrijdreglement Endurance is hieronder te downloaden.

Wijzigingen wedstrijdreglement per 1 februari 2023

De belangrijkste wijzigingen zijn:

 • De uitwerking voor het klassement bij “vrijwillige beëindiging” tijdens meerdaagse wedstrijden is verduidelijkt.
 • Combinaties die 12 maanden of korter geleden zijn gestart in de klasse 4 en/of internationaal en die willen starten in de klasse 1 of 2 mogen dit uitsluitend hors concours doen.

Heb je nog vragen? Dan kun je contact opnemen met de KNHS.

Categorie: endurancereglement

Downloads:

Ander Nieuws

 • Janneke Schreuder als 38e aan finish WK Endurance
  Janneke Schreuder als 38e aan finish WK Endurance
 • Reglementswijzigingen per 1 maart 2023
  Reglementswijzigingen per 1 maart 2023
 • Nederlandse deelnemers WK Endurance zijn bekend
  Nederlandse deelnemers WK Endurance zijn bekend