­ Jeugdrubrieken - KNHS

Jeugdrubrieken

In 2019 is de KNHS begonnen met een pilot jeugdrubrieken voor Dressuur. In 2020 volgde Springen en dit jaar gaan we in Eventing ook van start met de jeugdrubrieken. Het gaat om rubrieken voor eventingruiters van 8 t/m 18 jaar met een paard of pony. Anders dan in de reguliere rubrieken die op categorie van de pony worden uitgeschreven, worden er nu rubrieken uitgeschreven op leeftijd van de ruiter.

Waarom deze nieuwe jeugdrubrieken?
Het doel van de jeugdrubrieken is het sporten met leeftijdsgenoten. In de jeugdrubrieken staat de leeftijd van het kind centraal en niet de grootte van paar of pony. Door hier in het sportaanbod rekening mee te houden en aan te sluiten bij de belevingswereld van een kind wordt de ontwikkeling meer bevorderd. Bovendien leidt dit tot meer sportplezier. Door de knip te maken tussen basisschool- en middelbare schoolleeftijd trekken kinderen op met leeftijdsgenootjes die over het algemeen in dezelfde fase van ontwikkeling zitten

Wat verandert er?
De rubrieken en daarmee ook de invulling van de cross wordt opgebouwd rond de leeftijd van het kind.

Welke rubrieken zijn er?

 • JO12 - 8 t/m 11 jaar
 • JO15 – 12 t/m 14 jaar
 • JO18 – 15 t/m 18 jaar

De pilot voor eventing wordt in fases uitgezet. Het gaat er als volgt uit zien:

 • Fase 1: 60, 70 en 80 cm.
 • Fase 2: 90 cm wordt toegevoegd.
 • Fase 3: 100cm wordt toegevoegd.

Deelname in een leeftijdsgroep is mogelijk vanaf de dag dat de startleeftijd is bereikt tot en met de dag waarop je 19 wordt. 

Welke wedstrijden doen mee en hoe kan ik me inschrijven?
Wil je meedoen aan een Jeugddag Eventing dan kun je de deelnemende wedstrijden vinden in de wedstrijdkalender in Mijn KNHS. Als je daar in de zoekfunctie de term ‘jeugd’ intypt dan zie je alle wedstrijden waar een jeugdrubriek wordt uitgeschreven. Je kunt je voor deze wedstrijden online inschrijven via de wedstrijdkalender in Mijn KNHS. In de wedstrijdkalender staat aangegeven welke wedstrijden deelnemen aan deze pilot.

Jeugddag Eventing organiseren?
De KNHS is nog op zoek naar organisaties die een Jeugddag Eventing willen organiseren. We zetten de pilot gefaseerd uit. Dit betekent dat we beginnen met de hoogtes t/m 80 cm en in fases de 90 en 100 cm toevoegen. Lees alle informatie voor organisaties hier.

Heb je interesse of wil je meer informatie dan kun je mailen naar: wedstrijden@knhs.nl

Ander Nieuws

 • NK Eventing Jeugd tijdens Maarsbergen Horse Trials
  NK Eventing Jeugd tijdens Maarsbergen Horse Trials
 • Reglementswijzigingen per 1 maart 2023
  Reglementswijzigingen per 1 maart 2023
 • Belangrijkste paardensportevenementen in 2023
  Belangrijkste paardensportevenementen in 2023