­ Veiligheid en eventing - KNHS

Veiligheid en eventing

Breekbomen

Het Eventing Safety Fonds (ESF) is jaren geleden door de KNHS ingesteld en heeft als doel de veiligheid in de eventingsport te vergroten. Het belangrijkste project van het EFS is de breekboom.

 • Het gebruik van breekbomen is al sinds 2001 verplicht bij de eventingwedstrijden in Nederland. Iedere deelnemer aan een eventingwedstrijd draagt per start € 2,50 bij aan het Eventing Safety Fonds. Daaruit worden o.a. breekbomen betaald en naar de wedstrijd vervoerd. Alle eventingruiters dragen dus zelf bij aan de veiligheid van de eventingsport
 • De breekboom bestaat uit een geperste kartonnen koker met daaromheen een waterdichte coating die in elke gewenste kleur kan worden geschilderd. De breekboom met een diameter van ca. 25 tot 40 centimeter wordt als bovenste boom in een eventinghindernis geplaatst. Deze boom is gemaakt om een beetje mee te veren als het paard de boom aanstoot en te breken als dat nodig is. Hierdoor worden de zeer gevaarlijke ‘rotational falls’, waarbij het paard een koprol maakt over de hindernis, voorkomen en zullen paard en ruiter zich minder snel blesseren. 

National Safety Officer

 • Sinds 2008 heeft de FEI de landen die een internationale eventingwedstrijd organiseren verplicht om een National Safety Officer (NSO) aan te stellen. In Nederland is dat Gert Naber.
 • Het aanstellen van een NSO is één van de onderdelen van een wereldwijd veiligheidsprogramma, ontwikkelend door de FEI in samenwerking met de eventinglanden. Jaarlijks komen de NSO's bij elkaar voor het Eventing Safety Seminar, waar over veiligheid wordt gesproken.
 • De NSO doet onderzoek bij (ernstige) valpartijen in de eventingsport en rapporteert aan zowel de FEI als de KNHS. Ook informeert hij / zij (wedstrijd)organisaties, technisch afgevaardigden (TA) en crossbouwers over veiligheidsitems en doet voorstellen om de veiligheid in de sport te verbeteren.
 • Jaarlijks worden valstatistieken bijgehouden van alle eventingwedstrijden. Door deze goed te monitoren hoopt de KNHS risico’s in de sport vroeg te signaleren en hierop beleid te maken. 

Categorie: breekboom, veiligheid

Downloads:

Ander Nieuws

 • NK Eventing Jeugd tijdens Maarsbergen Horse Trials
  NK Eventing Jeugd tijdens Maarsbergen Horse Trials
 • Reglementswijzigingen per 1 maart 2023
  Reglementswijzigingen per 1 maart 2023
 • Belangrijkste paardensportevenementen in 2023
  Belangrijkste paardensportevenementen in 2023