Er zijn wel wat punten om rekening mee te houden voordat je in België gaat starten.
- Andere klasse-indeling
De klasse-indeling in België is anders dan in Nederland. De Belgische A is vergelijkbaar met de Nederlandse B. De Belgische L is vergelijkbaar met de Nederlandse M en de Belgische M is vergelijkbaar met de Nederlandse Z enzovoorts.
- Inschrijven en stallen reserveren
Inschrijven kan alleen via de KNHS: je kunt je als ruiter dus niet zelf inschrijven bij de wedstrijdorganisatie. Je kunt je inschrijven via mijnKNHS.nl.
- Vanaf heden (juni 2022) zal het inschrijfgeld voor Paardensport Vlaanderen wedstrijden direct worden voldaan via Mijn KNHS. Hierdoor hoef je niet meer vooraf de betaling over te maken of contant op de wedstrijd te betalen, dit regelt de KNHS verder met Paardensport Vlaanderen.
- Inschrijvingen na sluitingsdatum worden niet meer geaccepteerd.
- De kosten voor het inschrijven zijn 7,50 euro (KNHS). Als een rubriek voor Nederlandse deelnemers wordt geschrapt, dan wordt er uiteraard geen inschrijfgeld gerekend.
- De kosten van 7,50 euro (KNHS) vervallen als je je hebt afgemeld voor sluitingsdatum.
- Enkele keren per week worden de inschrijvingen op de status ‘definitief’ gezet. Dit betekent dat je inschrijving goed is ontvangen, maar dit wil nog niet zeggen dat er automatisch op de betreffende wedstrijd gestart kan worden.
- Mocht op de wedstrijddag blijken dat er niet correct is ingeschreven, dan heeft de wedstrijdorganisatie het recht om de deelnemer het starten te beletten.
- Let op: wil je een stal reserveren, dan moet je dat als deelnemer wel rechtstreeks met de wedstrijdorganisatie regelen.
- Hors concours starten
Bij de KBRSF is hors concours starten niet mogelijk. Je start altijd in de hoogste klasse die je in Nederland start. Wel zijn er “open” klassen, ingericht waarin deelnemers, die eigenlijk in een hoger klasse rijden, mogen starten. In de ‘open’ klassen worden wel winstpunten door de KNHS toegekend.
- Een combinatie die in Nederland in het M rijdt kan in de B(90) HC starten om zo toch een klasse lager te kunnen starten.
- Een combinatie die in Nederland in het Z rijdt kan in de L(100) HC starten om zo toch een klasse lager te kunnen starten.
- Een combinatie die in Nederland in het 2** rijdt kan in de M(110) HC starten om zo toch een klasse lager te kunnen starten.
Nederlandse ruiters die ooit Z-niveau of hoger hebben gereden, mogen niet meer in de Belgische B rijden maar alleen nog in de B(90)HC. Er wordt gekeken naar de klassering van de ruiter. Bij de LRV is HC starten in alle reeksen mogelijk. Bij de LRV kennen ze geen “open” klassen.
- Vraagprogramma’s/startlijsten
Vraagprogramma’s (in België “voorprogramma” genoemd) en startlijsten van KBRSF-wedstrijden staan op equibel.be» kalender » wedstrijd selecteren » extra info. Startlijsten zijn vanaf de woensdagavond voor de wedstrijd ook op deze website te vinden. Informatie over de LRV-wedstrijden is te vinden op eqify.lrv.be of www.lrv.be. Vanaf woensdagavond voor de wedstrijd kun je de startlijsten vinden op bovenstaande websites. Klik op de blauwe i.
- Geen wachtlijsten en schrappen van rubrieken
Als een wedstrijd te vol dreigt te raken worden voor de Nederlandse deelnemers in eerste instantie de lagere klassen geschrapt. Er worden dus geen wachtlijsten gehanteerd. Houd daar bij inschrijven rekening mee! Het schrappen gaat in de volgorde B(90), B(90) HC, L(100), L(100) HC en vervolgens J4, J5, J6 en J7 (jonge paarden). Normaal gesproken kunnen de Nederlandse combinaties zonder beperkingen starten in de klassen M(110), M(110) HC, Z(115) en PM(110).
Als Nederlandse combinaties kort voor de wedstrijd door de Belgische bond worden afgemeld omdat er teveel inschrijvingen zijn, dan krijg je gegarandeerd het stallingsgeld en het eventueel betaalde inschrijfgeld terug en zal de KNHS ook geen inschrijfkosten rekenen. De praktijk is echter dat dit in sommige gevallen wel even duurt.
Meer informatie over het starten in België
Er zijn verschillende Belgische websites met informatie over de wedstrijdkalender, vraagprogramma’s, startlijsten en uitslagen en de te rijden dressuurproeven. De belangrijkste zijn: