­ Horseballforum - KNHS

Horseballforum

Elke discipline in de paardensport heeft een eigen forum. Daar wordt nagedacht over de sport, worden nieuwe ideeën besproken en spelregels bepaald. Er wordt gekeken naar de hele breedte van de paardensport, dus van instroom tot topniveau. Het horseballforum wordt vanuit de KNHS werkorganisatie ondersteund door disciplinespecialist Gert Naber. 

Heb jij goede en nieuwe ideeën? Neem dan contact op met één van de forumleden om deze kenbaar te maken.

Leden van het horseballforum

 Geen foto

Pieter Vrijdag (voorzitter)

Ruim 7 jaar geleden kreeg mijn dochter samen met een aantal vriendinnen een horseball clinic aangeboden door Spaanse vrienden, die bij een van de ouders op vakantie waren.

Met de geschonken horseball werd vervolgens in Roosendaal elke zondag getraind. Door contacten met een Belgische trainer, veel lezen over regels, veel hulp van ouders werd Horseball team Brembos opgericht. Via demonstraties en vriendschappelijke wedstrijden werden de spelers steeds fanatieker en door het ontbreken van horseball organisatie in Nederland, er was in Vries, Noord Nederland, een team van gelijke sterkte, staken de spelers al snel de grens over, om daar competitie te spelen. Hier werd al vlug bewezen dat naast serieus trainen het spelen van wedstrijden, veel plezier en vooral progressie van het niveau van de spelers brengt.

Deelname aan EK horseball dames als officieus Nederlands dames team in 2010 en 2012 waren zeker hoogtepunten. Langzamerhand kwamen er in Nederland meer teams.

KNHS benaderde enkele personen om de KNHS horseball vereniging op te richten.

Horseball is een sport die door iedereen, jong oud, man vrouw en op pony of paard kan worden beoefend. Vaardigheid van de ruiter en veiligheid voor paard en ruiter zijn erg belangrijk.

In tegenstelling tot andere disciplines is het een teamsport, bij uitstek geschikt om op maneges te spelen. Laagdrempelig als een afwisseling voor ruitertjes die dressuurmatig hun pony goed onder controle hebben. Het brengt veel plezier bij ruiter en paard.

Mijn kennis en ervaring opgedaan bij het totstandkomen van horseball in West-Brabant en de contacten met onze zuiderburen, wil ik graag doorgeven aan iedereen die de horseball sport in Nederland een warm hart wil toedragen.

 

Kor Datema

Sinds 2009 ben ik betrokken bij horseball in Nederland. Nadat mijn dochter op onze manege is gaan meespelen met het toenmalige team heb ik mij met succes ingezet om deze discipline ook te laten opnemen in de paardensportvereniging Polarfurst, die actief is op onze manege. In hetzelfde jaar ben ik binnen deze vereniging actief geworden in de commissie horseball.

Ik wil me nu op landelijk niveau ook gaan inzetten voor deze mooie tak van sport, om horseball binnen meer maneges te introduceren en daardoor een sterke basis te leggen voor de sport. Vooral het aspect van de teamsport in de vaak individueel beoefende paardensport vind ik erg belangrijk: samen met je team werken naar succes, met respect voor ruiter en paard, en de competitie aangaan met andere teams.

Ik wil me ook binnen het forum gaan bezighouden met de voorlichting naar paardensportverenigingen, waar horseball een belangrijke nieuwe discipline kan worden, en naar maneges, om ook jongens en mannen enthousiast te maken voor de paardensport.

 

Jeroen Sieben

Als recreatief ruiter en fervent Springer in 2008 bekend geraakt met de sport Horseball via een manege in Venlo. Een prachtig spel met elementen als snelheid, behendigheid en tactiek geeft de paardensport een totale nieuwe discipline mee. In de loop der jaren doorgegroeid van speler naar trainer tot scheidsrechter en vervolgens 'instructeur van de scheidsrechters' geworden. Mijn uitdaging is het ondersteunen en enthousiasmeren van beoefenaars om er op toe te zien dat de sport Horseball ook reglementair nageleefd wordt tijdens demo's en wedstrijden. Verder heb ik de (op)leidende rol, beheer scheidsrechterschema's voor de verschillende speeldagen, bewaak de regelementaire voorschriften en zie toe op het vlotte verloop van de competitie.

 

Hilke Haringa-Barla

Mijn passie voor de paardensport is begonnen toen ik 14 jaar was waarbij mij al snel duidelijk werd dat ik beroepsmatig met paarden wilde werken. 
Enkele jaren geleden vroeg dhr. Prins van manege Biessum te Delfzijl, waar ik pony-lessen verzorg, of ik de horseball groep onder mij wilde nemen. Dit was voor mij de kennismaking met deze boeiende tak van sport.
Mijn ervaring met het horseball heb ik verkregen door het volgen van trainingen en door de begeleiding van horseball spelers die namens Nederland aan het Europees Kampioenschap Horseball hebben meegedaan. 
Als gevolg hiervan is mijn pony-team deel gaan nemen aan de competitie zoals deze in het zuiden van Nederland wordt gespeeld. Omdat wij graag meer wedstrijden willen spelen, is het voor ons wenselijk dat meer maneges in het land, de sport gaan beoefenen.
 
Dit is de reden dat ik mij ben gaan inzetten voor Horseball Nederland en dan vooral door het geven van clinics. Inmiddels heb ik, naast andere, al clinics mogen geven op het Horse Event en tijdens het internationale concours te Zuidbroek.

Horseball is een geweldige tak van sport en ik wil, mede via dit forum, manege bedrijven proberen uit te dagen deze sport op te nemen in hun lesprogramma's door het geven van informatie over het trainen van een team zonder daarbij de rijtechnische aspecten te vergeten en de veiligheid voor ruiter en paard te waarborgen.

Het team Delfzijl rijdt de competitie met deels eigen, maar vooral manege pony's. Een wedstrijdsport waarbij je niet noodzakelijk een eigen pony hoeft te bezitten en waarbij niet het individu centraal staat maar het team.

 

 

Ward van Ooijen

Sinds 2010 ben ik betrokken bij de geweldige team sport genaamd horseball. Begonnen als trainer bij de jeugd en kort daarna zelf de sport gaan beoefenen. Sinds 1 jaar weer trainer/speler bij de eerste horseballvereniging van Nederland (HVV).

 

Mijn doel is om meerdere mensen kennis te laten maken met deze geweldige team sport zodat als ze gaan spelen, ze net zo kunnen genieten als ikzelf.

 Geen foto Marielle van der Meer
Geen foto  Rinus Dekker
 

Ander Nieuws

  • Column Theo Fledderus: Samen staan we sterk
    Column Theo Fledderus: Samen staan we sterk
  • Expertspanel Beroepsgroep Hippische Instructeurs: Sanne Beijerman
    Expertspanel Beroepsgroep Hippische Instructeurs: Sanne Beijerman
  • Het KNHS Jaarverslag 2019 staat online!
    Het KNHS Jaarverslag 2019 staat online!