­ Ontmoet het recreatiesportforum - KNHS

Ontmoet het recreatiesportforum

Voor elke discipline in de paardensport is een forum. Ook de recreatieve paardensporters hebben een eigen forum waarin leden actief nadenken over de sport, nieuwe ideeën worden besproken en nieuwe initiatieven ontstaan. Het is belangrijk dat de stem van deze paardensporters wordt gehoord en dat de aanwas doorgaat. Ook is een sterk en goed bezet recreatiesportforum van belang in verband met het openhouden van de Nederlandse natuur voor iedereen die paardrijdt. Dit is momenteel een heel actueel thema onder alle ruiters en menners die graag buitenritten maken. Heb jij goede en nieuwe ideeën? Neem dan contact op met het forumlid in jouw regio en bespreek ze. Bij alle forumleden staan contactgegevens.

Leden van het Recreatiesportforum

Ger Huijer (voorzitter)
recreatiesport@knhs.nl
(geen foto)

Als voorzitter van het recreatieforum heb ik mij tot doel gesteld om binnen de KNHS meer aandacht en belang toe te kennen aan ruiters en menners die niet direct actief zijn in de wedstrijdsport. Deze groep leden zijn samen met de manegeruiters de grootste groep binnen de KNHS. Het zijn deze ruiters en menners die buiten in het veld, in het bos en op strand het beeld vormen van paardrijdend Nederland. Om voor deze paardensporters ook in de toekomst ruimte te geven in ons dichtbevolkte land is het belangrijk dat hun belangen binnen en buiten de KNHS worden uitgedragen.

Ik ben pas na mijn 30e begonnen met paardrijden. De eerste paardrijbeginselen leerde ik bij manege Molenkamp in Nootdorp. Van het een kwam het ander. Het duurde niet lang tot ik door mijn eigen KWPN'er Carlos zo besmet raakte met het paardenvirus dat ik in mijn vrije tijd ben gaan groomen bij een vierspanrijder. Na mijn enkel- en tweespancursus heb ik jarenlang plezier gehad met mijn tweespan Welsh-pony's. Ondertussen ben ik naar de zuid-west Veluwe verhuist en rijd ik bij manege De Fruithof, waar ik voorzitter ben van rijvereniging De Hofruiters. Het buitenrijden op de Ginkelse hei is nog steeds het ultieme gevoel van wat paardrijden voor veel beginnende ruiters de motivatie is om de eerste schreden in onze mooie sport te zetten.

De KNHS heeft zich tot doel gesteld om paardrijden dichter bij de ruiter en menner te brengen. Ook ruiters die niet verbonden zijn aan de KNHS hoop ik te kunnen
enthousiasmeren om zich bij onze belangenvereniging aan te sluiten. Op regionaal niveau willen wij door het creëren van hippische platforms alle relevante partijen betrekken bij activiteiten die voor de paardensporter er toe doen. Buitenrijden, veiligheid, milieu en paardenwelzijn zijn thema's die ons daarbij raken. Ik hoop met inzet van de regionale portefeuillehouders en regio consulenten het paardrijden een niet weg te denken plaats in onze samenleving te laten behouden.


Regio Zeeland
Vacature

Regio Zuid-Holland
Vacant

Regio Gelderland: Herm Hullegie (a.i.) 
H.Hullegie@vandervalkapeldoorn.nl

Even voorstellen….. Herm Hullegie is mijn naam, geboren en getogen in Vaassen midden op de Veluwe. Van kinds af aan gek op paarden en dieren. Vanaf mijn 20e jaar is mijn paardenleven pas echt begonnen. Het eerste veulen gekocht en met dat paard Kleopatra heel veel mooie dingen beleefd. Nooit echt de wedstrijden opgezocht, dressuur was niet ons ding… maar wel heel veel samen buiten gereden op de mooie Veluwe.

Rond mijn 40e levensjaar, waarin je gaat nadenken over de toekomst, ben ik qua werk  geswitcht naar de paarden en dan met name het aangespannen rijden (2 en 4 span) en de gehele verzorging erbij. Niet verstandig volgens menigeen, maar werk is een groot en belangrijk deel van mijn leven, daar heb ik graag plezier en voldoening in en dat in combinatie met paarden, wie doet me wat….

Nu nog steeds werkzaam in de paarden, stalmeester bij paardenhotel de Cantharel.

Dankzij de paarden heb ik een hoop mooie dingen mogen beleven. Het verzorgen en berijden van mijn eigen dier is al heel mooi. Met de plaatselijke verenigingen een rijhal neerzetten, jarenlang de trouwe viervoeter Amerigo mogen verzorgen en begeleiden, lid van het Cavalerie Ere Escorte, mooie coach ritten in Windsor, de cross in Badminton en de wereldruiterspelen in Frankrijk als groom beleven. Maar zeker ook de hulp van mensen in de buurt als je net een eigen paard hebt en nog van heel weinig weet. Een paard hebben is 1 maar je hebt elkaar nodig en dat maakt het weer heel mooi om vele zaken samen op te pakken.

In mijn werk bij paardenhotel de Cantharel in Apeldoorn, midden-Veluwe, heb ik iedere dag te maken met ruiters/amazones en menners die willen GENIETEN van het ontspannen buitenrijden met hun eigen paarden en ponies. Veel facetten waar wij lokaal tegen aan lopen en mee te maken hebben kunnen wij provinciaal en zelfs landelijk oppakken. Denk aan onderhoud ruiterpaden, knooppuntenroutes, luxe/comfort en veiligheid bij start/finish en onderweg. Voor mijzelf zie ik een rol weggelegd om samen met vele enthousiaste anderen dit goed te gaan borgen voor de toekomst.

Buitenrijders zijn de grootste groep ruiters/menners en vormt de basis voor de (top)sport. Voor deze hele grote groep buitenrijders kunnen en moeten de belangen landelijk behartigt  worden. Zeer vele zullen geen lid zijn van de KNHS, maar het is de uitdaging om gezamenlijk te kijken wat wij als bond voor hen kunnen betekenen.
Mijn motto: Alles komt goed!


Regio Friesland: Marjolein Rosier
forumrecreatiesportfriesland@knhs.nl

Marjolein Rosier

Ik ben actief wedstrijdsporter en werkzaam als instructeur op een manege. Daarnaast ben ik bestuurslid van de KNHS Regio Friesland. In deze hoedanigheid wil ik mezelf inzetten om de recreatiesporter actief en volwaardig deel te laten nemen en te betrekken bij de KNHS. Mijn doel is om de recreatiesporter te motiveren een volwaardig lid van een vereniging te zijn en te betrekken bij de daaruit voortvloeiende activiteiten. 


Regio Utrecht: Patricia van den Boom
recreatie@paardensportutrecht.nl

Patricia van de Boom

Paardrijden is voor mij altijd een droom geweest, iets wat ik wel wilde maar niet haalbaar was. Wij besloten onze dochter een pony voor haar 10e verjaardag cadeau te doen. Om wat meer te leren ben ik gaan helpen op een stal, lid geworden bij de plaatselijke rijvereniging, zelf lessen gaan nemen op een leuke manege en heb ik mijn ruiterbewijs gehaald. Toen onze pony te klein werd kwam er een E-pony, geschikt voor de wedstrijdsport en kwam al snel de vraag of ik niet beschikbaar was voor bestuurswerk. Eerst bij de rijvereniging als wedstrijdsecretaris en al snel ook voor Kring Utrecht Zuid. Dit heb ik 8 jaar gedaan waarvan het laatste jaar als voorzitter. Daarnaast heb ik in het bestuur van KNHS Regio Utrecht het beheer gedaan van de wedstrijdkalender en meegewerkt aan de organisatie van de kampioenschappen van Utrecht, de voorselecties voor de Hippiade. Het buitenrijden vind ik heerlijk, ontspanning voor ruiter en paard! Als portefeuillehouder en forumlid zet ik me graag in voor de promotie van recreatiesport, het op de kaart zetten van leuke producten zoals de Paard & Levendag en het Ruiter- en Menbewijs en het ontwikkelen van nieuwe activiteiten. Zodat we met elkaar kunnen blijven genieten van onze mooie sport!

Regio Noord-Brabant
Vacant

Regio Overijssel
Vacant

 
Regio Noord-Holland: Ilja van der Leek
recreatie@knhsnoordholland.nl

Ik ben als twaalfjarige begonnen met paardrijden op een FNRS manege. Met onderlinge wedstrijden ben ik jarenlang voorlezer en ringmeester geweest. Bij de start van de F proeven heb ik het wedstrijdsecretariaat opgezet en tevens een team van vrijwilligers aangestuurd.
In de tussentijd heb ik mijn instructeursdiploma behaald en de jurylicentie voor de F proeven en kreeg ik de gelegenheid om van mijn hobby mijn werk te maken.

Ik behoor tot een van de eerste lichtingen FNRS jury’s en heb de hele ontwikkeling van de F proeven meegemaakt. Als jury ben ik zeer actief. Rode draad is het motiveren van de ruiter om een volgende wedstrijd weer mee te willen doen, ook als het een keer iets minder goed gaat. Ik beschik inmiddels over meerdere licenties, inclusief de B en L, ofwel Zilveren opleiding.
Ook ben ik examinator van het ruiterbewijs, waarbij het niet alleen gaat om paardrijden, maar ook om kennis en horsemanship. Gezond verstand staat voorop: met zijn allen uit, met zijn allen veilig thuis.

Hoewel ik inmiddels niet meer actief kan rijden wegens fysieke problemen en niet meer op de manege werk, geef ik nog steeds les en ben nog steeds actief betrokken bij het opleiden van de ruiter.
Ik deel mijn kennis graag en maak mensen enthousiast. Ik heb regelmatig mensen mee als schrijver die eventueel de jurycursus willen volgen, of stagiaires van de ORUN. Ik schrijf zelf ook graag bij andere juryleden. Ik beschik inmiddels over een uitgebreid netwerk van juryleden en ondernemers.

Samengevat ligt mijn hart bij het opleiden van de ruiter, waarbij motiveren en enthousiasmeren de rode draad vormen. De top halen is voor velen waarschijnlijk een iets te hoog gegrepen doel. Zin hebben in de volgende les, zin hebben om morgen weer naar je pony te gaan zou voor iedereen haalbaar moeten zijn. Op het paard, naast het paard, met het paard, op het erf of in het bos… er zijn zoveel mogelijkheden. Dat is voor mij recreatie en daar zet ik mij graag voor in.


Regio Groningen: Els Kramer

Recreatieforum.Groningen@gmail.com

 

Hallo, ik wil mij graag aan jullie voorstellen. Mijn naam is Els Kramer-Fokkens en woon in Lauwerzijl. Ik ben 47 jaar, getrouwd met Johan en samen hebben wij 4 kinderen Cornee (20) Amber (18) Isabeau (17) en Rens (14). We hebben een bedrijf in de Weg- en Waterbouw voor toezichthouding en directievoering van Civiele werken. Daarnaast hebben wij 130 schapen als hobby. Onze dochter Amber heeft het paardenvirus van mij overgenomen en is actief in de dressuursport. Wij hebben momenteel 3 paarden en 2 ponies op stal.

Op Facebook las ik de oproep voor portefeuillehouder Recreatiesport Groningen. De functie sprak mij gelijk aan omdat ik het belangrijk vind om als vrijwilliger actief te zijn in de maatschappij. Met deze functie kan ik mijn liefde voor de paarden alsmede een vrijwillige   bestuursfunctie geweldig combineren. Ik ben vroeger zelf actief bezig geweest als recreatieruiter, recreatiemenner en wedstrijdruiter. Ik hoop dat ik voor jullie op recreatie gebied veel kan betekenen en dat we daarin Groningen op de kaart  houden als een Provincie waar je heerlijk kan genieten van de mooie plekken die onze Provincie te bieden heeft. Samenwerking met de FNRS hoort hier zeker ook bij. Twee organisaties die elkaar sterker maken door samen  activiteiten te organiseren.

 

Regio Limburg: Wilma van Osch
wilmavanosch@home.nl


Op mijn 24e ben ik begonnen met het vervullen van een kinderwens door paardrijles te gaan volgen in een manege. Destijds gingen we in de zomermaanden buitenritten maken in Nationaal Park De Maasduinen. Dit vond ik de mooiste lessen. Na enkele jaren kreeg ik een eigen paard en kon ik hiermee zelf op pad. Inmiddels gaan we enkele malen per jaar met de paarden op vakantie en wekelijks zijn we in de bossen rondom huis te vinden. Hoe mooi is het om de natuur in alle jaargetijden te zien. En hoe afwisselend is ons landje. Naar mijn idee zouden meer mensen hiervan op de hoogte moeten zijn, ervan kunnen genieten maar er ook op een prettige manier verantwoording voor mogen dragen. Naast het rijden in de natuur zijn er vele leuke recreatieve evenementen die het plezier met je paard vergroten. Mijns inziens verdienen zij een groter podium dan nu gebeurt. Door deze functie aan te nemen hoop ik samen met andere paardenliefhebbers een stap in de juiste richting van de ontwikkeling hiervan te kunnen zetten.


Regio Drenthe: Martin Bottelier 
recreatie@paardensportdrenthe.nl

Mijn naam is Martin Bottelier en ik ben 58 jaar oud. Ik ben geboren in Haarlem en werd daar al jong door mijn vader besmet met het paardenvirus. Nadat ik in de ponysport actief ben geweest heb ik lang niet gereden totdat mijn oudste dochter op ponyrijden wilde. Ik kocht destijds zelf na enige tijd op de manege te hebben gereden een eigen paard omdat het bleef kriebelen. Ik heb toen jaren fanatiek carrousel gereden en veel buitenritten door heel Nederland met een vriendengroep gemaakt. 19 jaar geleden verhuisden wij naar Drenthe. Daar namen mijn vrouw Christien en ik een paardenboerderij over die vakantiegasten ontving die graag wilde rijden in de mooie omgeving. Al gauw ontwikkelde ons bedrijf zich tot een professioneel paardenbedrijf. Vanaf dat moment wilde ik mij ook graag inzetten voor het grotere belang van de recreatieve ruiter. Daarom werd ik lid van de VPD (Vereniging Paardentoerisme Drenthe) en probeerde ik in diverse platforms het gezamenlijk belang van de ruiters in Drenthe te behartigen. Doordat ik bij veel werkgroepen aan tafel zit ben ik in staat zaken te verbinden.  Doordat eind vorig jaar een fijn persoon in Maarten van der Meer plots overleed toen er veel zaken bij elkaar leken te komen heb ik mij dan ook aangemeld zijn functie over te nemen. Ik hoop dat ik voor de recreatieve ruiter kan zorgen dat routes beschikbaar blijven maar ook verbeteren en digitaliseren. Ook alle andere randvoorwaarden voor mooi recreëren te paard zijn mijn drijfveren. Want zeg nou zelf Drenthe vanaf een paardenrug beleven is toch het mooiste wat er is?


Klazien Kleermaker (mendistrict oost)
recreatiemdo@outlook.com


(mendistrict oost)


Marieke Hilhorst (mendistrict west)
recreatie@mendistrictwest.nl


Kees Kalis (mendistrict noord)

c-kalis@hetnet.nl


Henk Meijs (mendistrict zuid)
henkmeijs@home.nl

Vanuit mijn functie in het districtsbestuur wil ik graag proberen om een aantal enthousiaste recreatiemenners bij elkaar te krijgen om samen het recreatief mennen beter op de kaart te krijgen. Daarnaast wil ik samen  met de grondeigenaren zoals Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en gemeenten, en met de regioconsulenten bevorderen dat de recreatiemenner als een betrokken en volwaardige gebruiker van de gebieden gezien wordt. 

Categorie: disciplineforum, recreatiesportforum

Ander Nieuws

  • Buitencode voor sporters in de natuur
    Buitencode voor sporters in de natuur
  • Staatsbosbeheer en paardensportbond KNHS werken  samen aan ruiterpaden in de natuur
    Staatsbosbeheer en paardensportbond KNHS werken samen aan ruiterpaden in de natuur
  • Tips van de Top: Opstijgen en afstijgen
    Tips van de Top: Opstijgen en afstijgen