­ Wat is reining - KNHS

Wat is reining

Reining is het dressuuronderdeel van western rijden. Naast reining bestaat de westernsport uit meer disciplines, zoals pleasure, trail, hunter en showmanship at halter.

Reining is afgeleid van het originele werk van cowboys uit de Verenigde Staten. Het is de dressuur onder de westerndisciplines. Bij reining rijden de ruiters een proef in galop. Het is de bedoeling om het paard met bijna onzichtbare hulpen van de benen en teugels (de 'reins') te leiden. In de proef zijn verschillende oefeningen verwerkt, zoals spins, cirkels, wissels en sliding stops. Alle oefeningen worden met de teugels in één hand gereden. De paarden worden beoordeeld op vloeiende uitvoering van de elementen alsmede op snelheid en spektakel.

De manoeuvres zijn gebaseerd op het originele werk van de cowboys. Zij waren gebaat bij een paard dat met kleine hulpen geleid kon worden, dat snel omdraaide en daarna in een snelle galop de koe kon achtervolgen om hem vervolgens te blokkeren. Ze hadden daarbij het liefst nog 1 hand vrij zodat ze bijvoorbeeld een lasso konden hanteren.

Reining groeit snel en wordt wereldwijd beoefend door tienduizenden deelnemers. Reining wordt gereden op de Wereldruiterspelen en heeft een pre-Olympische status. Sinds 2000 is reining een FEI-erkende discipline.

Meer informatie over reining
Wil je nog meer informatie over reining? Kijk dan op onderstaande websites. 

Fédération Equestre Internationale: www.fei.org
Dutch Reining Horse Association: www.drha.nl/
Nederlandse Quarter Horse Associatie: www.nqha.nl
Dutch Paint Horse Club: www.dphc.nl
Dutch Arabian Western Riding Association: www.dawra.nl

Ander Nieuws

  • KNHS NK Reining: Anne van de Wouw en Petra van Ede nieuwe kampioenen
    KNHS NK Reining: Anne van de Wouw en Petra van Ede nieuwe kampioenen
  • Toewijzing Nederlandse kampioenschappen paardensport 2022-2024
    Toewijzing Nederlandse kampioenschappen paardensport 2022-2024
  • Diverse data voor Nederlandse kampioenschappen bekend
    Diverse data voor Nederlandse kampioenschappen bekend