­ Pilot Flex wedstrijden - KNHS

Pilot Flex wedstrijden

De pilot Flex wedstrijden in het springen is van start.

Wat zijn Flex wedstrijden?
Flex wedstrijden zijn springwedstrijden die verreden worden onder de vlag van de KNHS waarin we de ruiter meer vrijheid willen geven in regelgeving. Zo mag de ruiter voor deze wedstrijden zelf kiezen in welke klasse/ hoogte wordt gestart. De start op een Flex wedstrijd telt niet mee voor het promotiesysteem, er kunnen dus geen winstpunten worden behaald. Het is wel een wedstrijd met een klassement en er worden prijzen uitgereikt. De ruiter heeft hiermee de mogelijkheid om zijn paard uit te brengen op een gewenst niveau en mee te rijden voor de prijzen.

Om veiligheid en dierenwelzijn te kunnen waarborgen wordt wel gecontroleerd op de minimum leeftijd van paard/ ruiter, het maximum aantal starts per dag van een paard, de benodigde dressuurklassering (Min. B+1) en de bepalingen voor het starten met een hengst. In het Algemeen Wedstrijdreglement en het Wedstrijdreglement springen lees je de betreffende bepalingen.

De optoming tijdens KNHS Flex wedstrijden is conform de KNHS Harnachementsgids.

Extra welzijnsregel
Door het geven van meer vrijheid in regelgeving wordt de rol van de officials nog belangrijker. Om die reden hebben we een extra welzijnsregel toegevoegd aan de pilot Flex wedstrijden. Deze welzijnsregel is als volgt:

  • Bij het behalen van 16 strafpunten in de wedstrijdring volgt uitsluiting.

Bovengenoemde regel is een aanscherping op de reeds bestaande welzijnsregel waarbij de dienstdoende officials op het voorterrein of in de wedstrijdring ingrijpen zodra welzijn en/of veiligheid in het gedrang komt en uitsluiting van de combinatie kan volgen.

Wedstrijduitschrijving
Flex wedstrijden zijn te vinden op de wedstrijdkalender in Mijn KNHS. Als je ‘Flex’ invult in de zoekbalk, krijg je een overzicht van alle geplande Flex wedstrijden.

Tijdens Flex wedstrijden worden alle rubrieken voor paarden uitgeschreven op hoogte (t/m 1.35m met max. 1 rubriek 1.40m) / voor pony’s op hoogte en categorie (Max. hoogte per categorie, conform het wedstrijdreglement springen). De uitgeschreven parcourssoort(en) kun je vinden in het opmerkingenveld van het vraagprogramma van de betreffende Flex wedstrijd.

Tijdens Flex wedstrijden wordt een klassement opgemaakt en prijzen uitgereikt.

Deelnemen aan Flex wedstrijden
Alle combinaties die in het bezit zijn van een (op de dag van de wedstrijd) geldige reguliere startpas of startpas Flex, mogen deelnemen aan Flex wedstrijden.

Inschrijven voor een Flex wedstrijd doe je via Mijn KNHS of een door de KNHS goedgekeurd alternatief. In het vraagprogramma staat vermeld hoe je kunt inschrijven en hoe het inschrijfgeld moet worden betaald.

Startpas Flex en afdracht per start
Een startpas Flex is een combinatiegebonden startpas waarmee je in tegenstelling tot de reguliere startpas enkel deel kunt nemen aan Flex wedstrijden. Je betaalt voor je eerste startpas Flex eenmalig een bedrag van € 75,00. Daarna kun je, gedurende de pilot Flex wedstrijden, gratis en onbeperkt met verschillende paarden startpassen Flex onder jouw persoonsnummer aanvragen. Daarnaast betaal je per start een afdracht van € 1,50 aan de KNHS. Deze afdracht per start is enkel voor de combinaties met een startpas Flex en wordt achteraf door de KNHS aan de ruiter/amazone gefactureerd. Combinaties met een reguliere startpas die deelnemen aan een Flex wedstrijd betalen deze afdracht per start niet. De reden hiervoor is dat het basistarief van de reguliere startpas hoger is dan het basistarief van de startpas Flex. Tijdens de pilot willen we de mogelijkheden onderzoeken of we in de toekomst toe kunnen werken naar een lager basistarief voor de reguliere startpas in combinatie met een afdracht per start.

De startpas Flex kun je aanvragen in Mijn KNHS op vrijwel dezelfde wijze als een reguliere startpas alleen bij de keuze startpas soort klik je ‘Startpas Flex’ aan. Vervolgens betaal je alleen voor de eerste startpas Flex, de volgende startpassen Flex die je gaat aanvragen voor andere paarden zijn gratis. Let op: Deze moet je wel altijd bevestigen in de winkelmand! De startpassen Flex worden automatisch afgemeld na afloop van de pilotperiode.

Registratie bij de KNHS
De resultaten behaald op Flex wedstrijden worden niet geregistreerd, enkel de start (deelname). Er wordt dus wel geregistreerd waar iemand is gestart en met welk paard, dit om te kunnen controleren op de eerder genoemde punten, maar deze start wordt niet gepubliceerd. Aan de resultaten behaald op Flex wedstrijden kunnen geen rechten worden ontleend. De resultaten tellen niet mee voor winstpuntenregistratie, niet voor promotie en worden dus ook niet getoond in de resultatenoverzichten. Het is dus niet mogelijk om een overzicht te krijgen van Flex wedstrijden waar op gestart is. Bij deelname aan reguliere wedstrijden worden wel resultaten geregistreerd en vraag je eenvoudig via www.watkanditpaard.nl een resultatenoverzicht op.

Pilotwedstrijd organiseren?
Wil je als wedstrijdorganisatie meedoen aan de pilot Flex wedstrijden springen? Goed nieuws dat kan! Klik hier voor meer informatie over het organiseren van een pilotwedstrijd en het aanvraagformulier voor de pilot Flex wedstrijden.

 

Foreign participants press here

 

 

Categorie: springen, pilot flexwedstrijden

Overzicht veelgestelde vragen

Ander Nieuws

  • Harrie Smolders met Monaco vijfde in Grote Prijs GCT Samorin
    Harrie Smolders met Monaco vijfde in Grote Prijs GCT Samorin
  • Remco Been en Holland vd Bisschop winnen GP De Peelbergen
    Remco Been en Holland vd Bisschop winnen GP De Peelbergen
  • Datum NK Springen 2022 in Deurne bekend
    Datum NK Springen 2022 in Deurne bekend