­ Pilot Jeugdrubrieken Springen - KNHS

Pilot Jeugdrubrieken Springen

Waarom deze Pilot jeugdrubrieken?
Het doel van de jeugdrubrieken is het sporten met leeftijdsgenoten. In de jeugdrubrieken staat de leeftijd van het kind centraal en niet de grootte van de pony/het paard. Door hier in het sportaanbod rekening mee te houden en aan te sluiten bij de belevingswereld van een kind wordt de ontwikkeling meer bevorderd. Bovendien leidt dit tot meer sportplezier. Door de knip te maken tussen de verschillende jeugdrubrieken trekken kinderen op met leeftijdsgenootjes die over het algemeen in dezelfde fase van ontwikkeling zitten.  

Wat verandert er?
In tegenstelling tot de bestaande rubrieken wordt het klassement straks niet meer per klasse en categorie opgemaakt, maar op hoogte (klasse) van het parcours en per leeftijdsrubriek van de ruiter.

De leeftijdsrubrieken zien er als volgt uit:

Jeugd onder 9 = JO9 deelname mogelijk 7 en 8 jaar
Jeugd onder 12= JO12 deelname mogelijk 9 t/m 11 jaar
Jeugd onder 15= JO15 deelname mogelijk 12 t/m 14 jaar
Jeugd onder 19= JO19 deelname mogelijk 15 t/m 18 jaar
Jeugd onder 22= JO22 deelname mogelijk 19 t/m 21 jaar

 

Rubrieken en uitschrijving
Tijdens de pilot worden alle klassen t/m een hoogte van 1.35m(*) uitgeschreven voor zowel pony’s als paarden.

Alle rubrieken worden tijdens de pilot uitgeschreven conform het reglement springen art. 280 op rijstijl. waaraan voor de jeugdrubrieken een nieuwe parcourssoort als pilot is toegevoegd. Deze nieuwe parcourssoort ‘Jeugd met barrage’ maakt het mogelijk om de jeugdrubrieken op stijl en tijd uit te schrijven.(**)

(*) 1.35m alleen voor de paarden.

(**) Jeugd met barrage
Deze nieuwe parcourssoort wordt als volgt verreden:
Het basisparcours wordt verreden op rijstijl conform art. 280 lid 5. De foutloze combinaties met een minimale stijlbeoordeling van 60 rijden een barrage op tijd conform art. 238 lid 2a.

Plaatsing
De deelnemers worden in het basisparcours geplaatst overeenkomstig hun strafpunten en stijlbeoordeling. Bij een gelijk puntenaantal zal het cijfer voor wijze van rijden bepalend zijn. Daarna zullen de deelnemers gelijk geplaatst worden (ex equo).

In de barrage worden de deelnemers geplaatst overeenkomstig hun strafpunten en tijd waarbij de strafpunten worden berekend volgens tabel A.

De beste combinatie in het basisparcours ontvangt 1 plaatsingspunt, de als tweede geplaatste 2 plaatsingspunten enz. Daarnaast ontvangt de beste combinatie in de barrage 1 plaatsingspunt en de als tweede geplaatste 2 plaatsingspunten enz.

De plaatsingspunten van zowel het basisparcours als de barrage worden bij elkaar opgeteld, de combinatie met het minste aantal punten is de winnaar. Bij ex aequo in plaatsingspunten na de barrage is de stijlbeoordeling van het basisparcours doorslaggevend. Combinaties die zich niet hebben geplaatst voor de barrage worden achter de combinaties geplaatst die een barrage rijden, op basis van de plaatsingspunten van het basisparcours.

Winstpuntenregeling
Bij deze wedstrijd telt het resultaat van het basisparcours mee voor winstpunten.

Bij een foutloos parcours wordt bij het behalen 60 tot 75 stijlpunten 1 winstpunt toegekend. Indien het aantal stijlpunten 75 of hoger is dan worden er bij een foutloos parcours 2 winstpunten toegekend en wordt er bij 1 tot maximaal 4 strafpunten 1 winstpunt toegekend.


Startlijsten
De startlijst wordt opgemaakt op basis van de hoogte van het parcours (klasse) en de jeugdrubrieken.

Vb. Klasse 0.30

Eerst de combinaties JO9, dan JO12, JO15, JO19 en JO22.
Vanaf de klasse 0.80 (het moment dat er een dubbel en vanaf de klasse 1.10 een tweede dubbel- of driesprong in het parcours wordt opgenomen) wordt de startlijst op volgorde van hoogte (klasse) en categorie van de pony/het paard opgemaakt. Zodat de parcoursbouwer de afstanden van de combinatiesprongen kan aanpassen aan de categorie van de pony/het paard

Registratie bij de KNHS
De jeugdrubrieken die worden uitgeschreven tijdens de pilot tellen mee voor winstpuntenregistratie.

Inschrijving en deelname

 • Deelname in een jeugdrubriek is mogelijk vanaf de dag dat je de startleeftijd hebt bereikt en in de jeugdrubriek JO22 tot de dag waarop je de 22-jarige leeftijd bereikt.
 • Je kunt alleen deelnemen aan de rubrieken waarin je startgerechtigd bent.
 • Inschrijven loopt voor alle klassen via de wedstrijdkalender in Mijn KNHS.
 • De wedstrijden die deelnemen aan de pilot zijn, zodra ze bekend zijn, te vinden op de KNHS website  en via de wedstrijdkalender in Mijn KNHS, als je ‘jeugd pilot’ invult in de zoekbalk.

Pilotwedstrijd organiseren?

Wil je als wedstrijdorganisatie ook meedoen aan de pilot jeugdrubrieken springen? Goed nieuws dat kan! Als je  een springwedstrijd voor pony’s en/of pony’s en paarden organiseert en het betreft geen selectiewedstrijd, kring- en/of regiokampioenschap dan is het mogelijk om deel te nemen aan de pilot jeugdrubrieken in het springen. Hiervoor kun je contact opnemen met de afdeling Wedstrijden door een mail te sturen naar wedstrijden@knhs.nl

Voor meer informatie over het organiseren van een pilotwedstrijd klik hier.

 

Veel gestelde vragen

 

Ander Nieuws

 • Eerste Districtswedstrijd Springen Jeugd in Haaksbergen gezellige boel
  Eerste Districtswedstrijd Springen Jeugd in Haaksbergen gezellige boel
 • Harrie Smolders wint vijfsterren Grote Prijs Sankt Gallen
  Harrie Smolders wint vijfsterren Grote Prijs Sankt Gallen
 • Springruiters TeamNL winnen EEF Nations Cup in Drammen
  Springruiters TeamNL winnen EEF Nations Cup in Drammen