­ Beginnen met voltigeren - KNHS

Beginnen met voltigeren

Bij voltige worden gymnastische oefeningen op de rug van een paard uitgevoerd. Het paard loopt aan een lange lijn (de longe) op een cirkel en heeft een speciale voltigesingel met handvaten om. De longe wordt vastgehouden door een longeur.

Voltigeren draait om ontspanning, souplesse, evenwicht en ritme. Omdat het paard continu beweegt is het de kunst om de oefeningen zo uit te voeren dat het paard niet in zijn beweging wordt gehinderd. Voltige bevordert het evenwichtsgevoel, de zit en het gevoel van ongedwongenheid en vormt dus ook een goede basis voor het paardrijden. Voltigeren is voor iedereen, maar vooral zeer geschikt voor kinderen.

 1. Kan iedereen leren voltigeren of moet je heel lenig zijn?
  Voltigeren is sport voor jongens en meisjes. Je hoeft niet heel lenig te zijn als je begint, want al doende leer je! 
   
 2. Heb ik een eigen paard nodig?
  Nee, meestal heeft de voltigevereniging een voltigepaard.

 3. Waar kan ik leren voltigeren?
  Je kunt lessen volgen bij een KNHS voltigeverenging of bij een FNRS Ruitersportcentrum die voltigelessen geeft. 

 4. Hoe ziet een voltigeles eruit?
  Voltigelessen worden meestal als groepslessen gegeven. Vaak is er één paard per team en de lessen duren meestal een uur. Naast het paard wordt ook veel gebruik gemaakt van een “oefenpaard” (de voltigeton) om te oefenen en voor de warming-up.

 5. Wat heb ik nodig?
  Een strakke sportbroek met sportschoenen of een voltigelegging met voltigeschoentjes/ turnschoentjes met een strak truitje. Heb je lang haar, doe het dan in een staart, vlecht of knot zodat het niet in de weg zit. Net als met andere sporten laat je eventuele sieraden thuis. Tijdens het voltigeren hoef je geen cap op. 

Heb je het voltigeren al een beetje onder de knie, dan is het misschien leuk om mee te doen aan wedstrijden. Op deze pagina lees je wat je moet weten over het meedoen aan voltigewedstrijden.

Ander Nieuws

 • Reglementswijzigingen per 1 maart 2023
  Reglementswijzigingen per 1 maart 2023
 • Belangrijkste paardensportevenementen in 2023
  Belangrijkste paardensportevenementen in 2023
 • Kalenders voltige, endurance, eventing en samengesteld mennen 2023
  Kalenders voltige, endurance, eventing en samengesteld mennen 2023