Disciplinereglement voltige

Het disciplinereglement moet altijd in samenhang worden gelezen en toegepast met het algemeen wedstrijdreglement en het Handboek Voltige.

 1. Als het disciplinereglement afwijkt van het algemeen wedstrijdreglement, dan gaat het disciplinereglement voor.
 2. Wanneer de bepalingen in het disciplinereglement afwijken van bepalingen in het Handboek Voltige, gaan de bepalingen in het disciplinereglement voor.
 3. Bieden de reglementen helemaal geen uitkomst? Dan moet worden gehandeld in de geest van de sport, waarbij fairplay en welzijn van mens en dier altijd voorop moeten staan.

Per 16 januari 2019 heeft de FEI een aantal wijzigingen doorgevoerd in de discipline voltige. De KNHS volgt voor een aantal wijzigingen van de FEI op, dit wil zeggen dat deze wijzigingen ook gelden voor nationale KNHS voltigewedstrijden.

Het betreft twee nieuwe oefeningen in de Technische Test voor de klasse ZZ Solo, namelijk nieuwe oefeningen voor de onderdelen “Kracht” en “Sprongkracht”. Er is een kleine wijziging in de oefening ‘voorwaarts knielen naar achterwaarts’ staan en daarnaast is er een wijziging in de flank van de klasse junioren. In het document onder aan deze pagina vind je de wijzigingen.

WIJZIGINGEN PER 1 MAART 2019

Er zijn twee wijzigingen doorgevoerd ter verduidelijking van reeds bestaande bepalingen:

- Verplichte oefeningen: In artikel 710 van het Wedstrijdreglement voltige staan de verplichte oefeningen per klasse omschreven. Dit artikel is aangepast zodat in de toekomst voor de klasse junioren automatisch de FEI wordt gevolgd.
- Vrijwillige beëindiging: Een deelnemer, die ervoor kiest de voltigeproef vrijwillig te beëindigen moet zich duidelijk mondeling afgroeten bij de jury en vervolgens de ring verlaten.

Ook zijn er een twee toevoegingen gedaan om meer duidelijkheid te geven over wat er wel en niet is toegestaan:

 • Kledingvoorschriften: Decoratieve accessoires moeten vastzitten en van zacht materiaal gemaakt zijn. Rekwisieten zijn in de wedstrijdring niet toegestaan. In het Handboek Voltige onderaan deze pagina vind je een uitgebreide toelichting.
 • Harnachement: Leer, schapenvacht of vergelijkbare materialen mogen gebruikt worden op elk deel van het hoofdstel, mits het materiaal maximaal 3 cm breed is. Toegestane hoofdstellen zijn gepubliceerd onderaan deze pagina.

Heb je nog vragen? Dan kun je contact opnemen met de KNHS.

Categorie: voltigereglement, Handboek Voltige

Downloads:

Ander Nieuws

 • WK’s paardensport in 2022 naar Herning en Pratoni del Vivaro
  WK’s paardensport in 2022 naar Herning en Pratoni del Vivaro
 • Vergadering Voltigeforum 8 oktober 2019
  Vergadering Voltigeforum 8 oktober 2019
 • Actueel overzicht hippische kaders – 1 november 2019
  Actueel overzicht hippische kaders – 1 november 2019