­ Meedoen aan wedstrijden - KNHS

Meedoen aan wedstrijden

Heb je al wat oefeningen onder de knie en lijkt het je leuk om mee te doen aan wedstrijden? Wedstrijden voltigeren kan solo, maar ook met z'n tweeën (als pas-de-deux) of in een team. Hier lees je hoe het werkt en wat je nodig hebt.

Wedstrijdvormen en onderdelen

Bij een voltigewedstrijd zijn twee onderdelen: de verplichte oefeningen en de kür.

  • Bij de verplichte oefeningen moet iedere voltigeur binnen een vastgestelde tijd een aantal voorgeschreven oefeningen uitvoeren. Welke dat zijn staat in het wedstrijdreglement voltige en op de beoordelingsprotocollen.
  • Bij de kür moet de voltigeur een samenstelling van vrije oefeningen laten zien. De kür wordt onder andere beoordeeld op:
    • Techniek: de moeilijkheid van de getoonde oefeningen en de uitvoering van de oefeningen
    • Artistiek: de samenstelling van de kür en de choreografie.
  • In de klasse ZZ solo bestaat een wedstrijd uit drie onderdelen; de verplichte oefeningen, de technische test en de kür. De technische test bestaat uit vijf voorgeschreven oefeningen aangevuld met oefeningen naar keuze in een kür.  
  • Tijdens elk onderdeel krijg je paard ook een beoordeling. Dit cijfer telt mee in het totaal cijfer. 

In de klasse BB en B wordt de kür aansluitend aan de verplichte oefeningen getoond. Solisten tonen hun kür ook aansluitend aan de verplichte oefeningen (tenzij anders vermeldt in het vraagprogramma) Voor Pas-de-deux en Teams zit er een pauze tussen beide onderdelen (tenzij anders vermeldt in het vraagprogramma). 

Klassen en moeilijkheidsgraad

De moeilijkheidsgraad van de wedstrijden wordt aangeduid met klassen, waarbij BB de laagste klasse is en klasse ZZ de hoogste klasse. Voor de klasse BB is het lidmaatschap van een vereniging nog niet nodig en hoef je ook nog geen startlicentie voltige te hebben. In deze impulsrubriek is het voldoende dat je lid bent van de KNHS zelf, bijvoorbeeld via het KNHS Ruiter- of Menbewijs of FNRS Ruiterpaspoort. In de klasse BB worden geen winstpunten geregistreerd en mag je zo vaak mee (blijven) doen als je wilt. In de klasse BB en B gaat de beoordeling op een andere manier dan bij de hogere klassen. Wil je weten hoe de beoordeling gaat? Kijk dan op het beoordelingsprotocol

In welke klasse begin je?

Een deelnemer die voor het eerst start (solo, pas-de-deux of team), start naar keuze in de klasse BB, B of L.

Welke wedstrijden zijn er?

In de voltigesport kennen we de volgende  klassen BB (Impuls), B (Beginners), L (Licht), M (Midden), Z (Zwaar), ZZ (Zeer Zwaar). In de klassen L t/m ZZ kan zowel door solo’s, pas-de-deux’s als in teams gestart worden, in aparte rubrieken. Daarnaast zijn er aparte juniorenklassen voor solo, pas-de-deux en team. In de klasse BB en B mag gestart worden met 1-7 voltigeurs. In alle overige klassen bestaat een team altijd uit 6 voltigeurs.

Leeftijdsbepalingen
Meedoen aan voltigewedstrijden mag al vanaf de dag dat je 6 jaar wordt. Alleen voor de klasse junioren zijn aparte leeftijdsbepalingen:

Wedstrijdvorm Leeftijd
Junioren Solo 12 t/m 18
Junioren Pas-de-deux 12 t/m 18
Junioren Team 6 t/m 18

WAT HEB JE NODIG?

Meedoen aan voltigewedstrijden mag als:

Voor deelname in de klasse BB is het lidmaatschap van de KNHS voldoende en heb je nog geen startlicentie voltige nodig. 

Tijdens de wedstrijd schrijft de jury de beoordeling van de oefeningen op een protocol (voorheen heette dat een beoordelingsstaat). De beoordelingsprotocollen download je hier.

Spelregels en wedstrijdkalender

In het hele land zijn voltigewedstrijden waar je aan mee kunt doen. Waar en wanneer staat in de wedstrijdkalender in MijnKNHS.nl en op de website van de KNHS Voltigevereniging. Op alle voltigewedstrijden is het reglement van de KNHS van toepassing. Het reglement bestaat uit een Algemeen wedstrijdreglement aangevuld met een specifiek reglement voor de discipline voltige. Daarin staat precies beschreven wat er komt kijken bij het meedoen aan wedstrijden. 

Ander Nieuws

  • Reglementswijzigingen per 1 maart 2023
    Reglementswijzigingen per 1 maart 2023
  • Belangrijkste paardensportevenementen in 2023
    Belangrijkste paardensportevenementen in 2023
  • Kalenders voltige, endurance, eventing en samengesteld mennen 2023
    Kalenders voltige, endurance, eventing en samengesteld mennen 2023