­ Basisschoolkampioenschappen - KNHS

Basisschoolkampioenschappen

Kinderen op verschillende basisscholen beleven samen prachtige paardensportdagen tijdens de KNHS Basisschoolkampioenschappen Paardensport. Het is een nieuw kampioenschap en uniek, omdat je voor je school uitkomt op je eigen pony, een manegepony of zonder pony.

Het kampioenschap

Het kampioenschap bestaat uit dressuur, behendigheidscross, cross run en ruiterfitness. Je doet individueel of als schoolteam van twee personen mee in één of meerdere rubrieken naar keuze. Je kunt meedoen als leerling uit groep 6, 7 of 8 met eigen pony (vanaf F3 of B), op een manegepony (vanaf F3), maar ook zonder pony (dus ook niet-ruiters). Je start in een rubriek op je eigen huidige niveau:

 1. Dressuur (eigen- of manegepony)
 2. Behendigheid Cross (eigen- of manegepony)
 3. Ruiterfitness parcours (zonder pony)
 4. Cross run (zonder pony).

Rij je als team in je rubriek, dan worden de teamresultaten bij elkaar opgeteld en gedeeld door twee voor de eindscore. 

Wie kan meedoen?

Deelname is helemaal gratis! Wel heb je als ruiter minimaal F3-niveau of BB-niveau nodig en is een KNHS/ FNRS-lidmaatschap verplicht i.v.m. je verzekering. Is je lidmaatschap verlopen? Dan kun je die opnieuw aanvragen bij de KNHS. Je bent dan direct aanvullend verzekerd op, naast en rondom het paard. Je kunt gebruik maken van vele lidmaatschapsvoordelen en je ontvangt 2x per jaar het magazine Paard&Sport. Snel geregeld. Doe je mee zonder pony aan het ruiterfitness parcours of cross run, dan heb je geen KNHS/ FNRS-lidmaatschap nodig en kun je zo meedoen!

Inschrijven

De inschrijving verloopt via de paardensportaanbieders. Let op: het is geen officiële wedstrijd, punten worden niet geregistreerd en wedstrijdtenue voor ruiter en paard is niet nodig. Alle ruiters doen mee in hun schoolshirt. Wel is een cap en rijlaarzen of jodphurs met chaps vereist en voor de behendigheidscross een bodyprotector. Er kunnen maximaal 20 kinderen per rubriek deelnemen. Inschrijven kan tot twee weken voor het kampioenschap. Ouders, broertjes, zusjes, opa’s en oma’s zijn van harte welkom om te komen kijken en supporten!

Organisatie

Ieder FNRS ruitersportcentrum of KNHS-vereniging mag de KNHS Basisschoolkampioenschappen Paardensport bij jou in de buurt organiseren. Verenigingen en ruitersportcentra die de basisschoolkampioenschappen willen organiseren kunnen zich aanmelden via de KNHS. De KNHS en Equi Projects zorgen voor ondersteuning van de sportaanbieders met een draaiboek en meerdere documenten.  

Categorie: scholenkampioenschap, basisschool, basisschoolkampioenschappen

Ander Nieuws

 • Thamar Zweistra zesde in wereldbekerwedstrijd Madrid
  Thamar Zweistra zesde in wereldbekerwedstrijd Madrid
 • Corona update: geen amateursport tussen 17.00 en 5.00 uur
  Corona update: geen amateursport tussen 17.00 en 5.00 uur
 • Nationale sportweek: aandacht voor onderwijs en schoolsport
  Nationale sportweek: aandacht voor onderwijs en schoolsport