Veelgestelde vragen over Bixie

1. Wanneer mag je meedoen aan Bixie Rubrieken?
Je mag meedoen vanaf je 6e verjaardag t/m het jaar waarin je 13 jaar wordt. Voor het mennen moet je minimaal 7 jaar zijn. Verder geldt het volgende:

2. Hoe weet ik waar Bixie-wedstrijden zijn?
Alle Bixie wedstrijden worden bij de KNHS aangemeld en vervolgens in de officiële wedstrijdkalender opgenomen. De wedstrijdkalender staat op op MijnKNHS.nl. In het zoekveld kun je zoeken op Bixie. Vergeet niet om ook de juiste discipline te selecteren, dus springen, dressuur of mennen.

3. Ik doe mee aan Bixie, mag ik dan ook meedoen aan een 'normale' KNHS-wedstrijd?

 • Ja, als je meedoet aan Bixie Rubrieken dan mag je óók starten op een 'normale' wedstrijd. Dat mag zelfs op dezelfde dag. Hou wel rekening met het maximum aantal starts per wedstrijd per pony. Dat staat beschreven in het Algemeen Wedstrijdreglement van de KNHS. 
 • Ben je al een keer in de klasse L gestart? Dan mag je niet meer meedoen aan de Bixie Rubrieken in die discipline waarin je L bent. Voorbeeld: je bent een keer L1 dressuur gestart en met springen in de klasse B. Dan mag je niet meer meedoen met Bixie dressuur, maar wel met Bixie springen.

4. Kan ik promoveren of degraderen?
Je kunt niet degraderen, maar wel promoveren. Als je meedoet aan Bixie Rubrieken krijg je een stempelkaart. Op deze stempelkaart kun je voor iedere klasse en iedere discipline (dressuur, springen, mennen dressuur en mennen vaardigheid) maximaal 10 stempels verzamelen. Heb je 3 stempels in een discipline? Dan mag je door naar de volgende klasse, maar het hoeft niet. Pas als je 10 stempels in een discipline hebt en je stempelkaart dus vol is, moet je promoveren naar de volgende klasse.

5. Wat moet ik aan?
Als je een rijbroek hebt, dan doe je die aan. Heb je geen rijbroek, dan mag je ook een andere broek aan. Let er wel op dat er geen dikke naden aan de binnenkant van je benen zit, want dat kan pijn gaan doen. Heb je een trui of shirt van je ponyclub? Trek die dan aan! Heb je geen verenigingsshirt dan mag je een gewone trui, shirt, jas of bodywarmer aan. Een rijjasje mag ook, maar hoeft niet. Bij het rijden (dressuur en springen) is het verplicht om rijlaarzen te dragen. Wat wel echt moet, is een veiligheidscap die voldoet aan de geldende norm. Bij het mennen moet de begeleider trouwens ook een veiligheidscap op.

6. Kan ik prijzen winnen?
Ja, Je kunt bij de Bixie Rubrieken prijzen winnen, maar geen geldprijzen. Meestal zijn het bekers, linten, spelletjes of ruitersportartikelen. Welke prijzen er zijn, verschilt per wedstrijd. 

7. Mag mijn vereniging ook Bixie Rubrieken organiseren?
Jazeker! Iedere KNHS-vereniging mag Bixie Rubrieken organiseren. Dat kan tijdens een reguliere wedstrijd, of in de vorm van een wedstrijd met alleen maar Bixie-proeven. Lees hier meer informatie over het organiseren van Bixie Rubrieken en download meteen het draaiboek.

Ander nieuws

 • Estée Gerritsen sterk van start in KNHS-Witte Van Moort Para Dressuur Trophy
  Estée Gerritsen sterk van start in KNHS-Witte Van Moort Para Dressuur Trophy
 • Boehringer Ingelheim Animal Health nieuwe sponsor KNHS
  Boehringer Ingelheim Animal Health nieuwe sponsor KNHS
 • Nederlandse landenwedstrijd vierspannen 2018 in Valkenswaard
  Nederlandse landenwedstrijd vierspannen 2018 in Valkenswaard
Wij maken gebruik van cookies Ok