1. Wanneer mag je meedoen aan Bixie&Friends Rubrieken?
Je mag meedoen vanaf je 4e verjaardag t/m het jaar waarin je 12 jaar wordt. Voor het mennen moet je minimaal 7 jaar zijn. Verder geldt het volgende:
• Je bent lid van de KNHS en je hebt het Bixie&Friends Ruiterpaspoort.
• Je pony heeft een paspoort en is ingeënt.
• Ben je 4 of 5 jaar, dan moet je pony verplicht aangelijnd en begeleid worden door iemand van 18 jaar of ouder. Je mag dan deelnemen aan de proeven PL1, PL2, LO1, BF1, BF2, VO1, VA1, VA2, VA3 0.20 cm hoogte. Als je 4 of 5 jaar bent moet je pony ook tijdens het losrijden en uitstappen verplicht aangelijnd zijn.
Let op: aan Bixie mennen mag je meedoen vanaf je 7e verjaardag, met een enkelspan en alleen met een pony.
2. Mag je hulp krijgen in een Bixie&Friends proef of parcours?
Bij alle Bixie&Friends proeven en parcoursen mag je worden geholpen door één persoon van 18 jaar of ouder. Dit kan een ouder of begeleider zijn of iemand die vooraf aangewezen is zoals een instructeur. Zo raken jij en je pony steeds meer vertrouwd met het rijden van een proef of parcours en met het rijden op een ander terrein. De begeleider luistert naar de aanwijzingen van de jury. Begeleiding kan op verschillende manieren; zo mag een begeleider meelopen met de pony of aanwijzing van een afstand geven. De begeleider kan je vanuit de ring helpen of staat naast de ring om je te kunnen helpen, als de jury vindt dat je hulp nodig hebt. Ook mag degene die begeleidt, met de pony mee lopen of springen over de hindernissen in een parcours. Als er iemand met jou meeloopt en je wilt graag dat jouw pony aan een lijn/halstertouw vast zit dan mag dat ook! Dit laatste is niet verstandig om te doen bij proeven waarin wordt gegaloppeerd omdat dat niet veilig is voor de begeleider.
Het al dan niet begeleid worden heeft geen invloed op de beoordeling. Er wordt wel op gelet of je zelf stuurt of dat je je bijvoorbeeld aan het zadel vast moet houden. Je moet natuurlijk wel aan de jury laten zien hoe goed jij zelf kunt rijden.
In de Voltigeproeven zit de opsprong met hulp. Dit wil zeggen dat een assistent je mag helpen bij de opsprong. De assistent kan een mede voltigeur zijn of een begeleider. De assistent geeft je bij de oefening opsprong een voetje of een zetje om op het paard te komen. De assistent loopt met de voltigeur en longeur mee de ring in. Het belangrijkste is dat plezier in het ponyrijden voorop staat!
3. Hoe weet ik waar Bixie&Friends Proeven en Parcoursen zijn?
De meeste Bixie&Friends Proeven en Parcoursen worden bij de KNHS aangemeld en vervolgens in de officiële wedstrijdkalender opgenomen. De wedstrijdkalender staat op MijnKNHS.nl. In het zoekveld kun je zoeken op Bixie. Vergeet niet om ook de juiste discipline te selecteren, dus dressuur, springen, voltige, springen, eventing of mennen.
Een KNHS-vereniging of FNRS-manege kan ook een onderlinge Bixie&Friends Proevendag organiseren, hiervoor kan je je via de betreffende vereniging of manege aanmelden.
4. Ik doe mee aan Bixie&Friends, mag ik dan ook meedoen aan een 'normale' KNHS-wedstrijd?
Ja, maar dat mag alleen vanaf 6-jarige leeftijd. Dan mag je als je meedoet aan Bixie&Friends Proeven en Parcoursen óók starten op een 'normale' wedstrijd. Dat mag zelfs op dezelfde dag. Hou wel rekening met het maximum aantal starts per wedstrijd per pony. Dat staat beschreven in het Algemeen Wedstrijdreglement van de KNHS.
5. Kan ik promoveren of degraderen?
Vanaf de leeftijd van 6 jaar mag je zelf bepalen op welk niveau je rijdt met Bixie&Friends Proeven en Parcoursen. Je kunt dan met je instructeur of begeleider overleggen welke proef of welk parcours het beste voor jou en je pony is. Heb je iets goed onder de knie, dan ga je verder met een andere proef. Vaak is het verstandig om een aantal keer dezelfde proef te rijden. Zo krijg je ervaring. En vind je een proef nog te moeilijk of te spannend? Dan start je volgende keer toch gewoon weer in je vertrouwde proef! Ook al zijn je stempeltjes in je ruiterpaspoort voor die proef vol. Je mag starten in die proef waar jij je prettig bij voelt!
6. Wat moet ik aan?
Dressuur en Springen:
Het is verplicht om een veiligheidscap te dragen die voldoet aan de, voor de paardensport geldende, veiligheidsnorm (meer informatie hierover vind je op www.veiligpaardrijden.nl). Ook bij het Ponyleiden (PL1 en PL2), waarbij je de pony aan de hand leidt, is het verplicht een veiligheidscap te dragen. Bij de proeven Ponyleiden is het ook verplicht handschoenen te dragen! Rijlaarzen mogen worden vervangen door een combinatie van Jodphur laarsjes en gladleren chaps, beiden van dezelfde kleur. Bij het rijden draag je bij voorkeur een rijbroek. Als je geen rijbroek hebt dan is het ook toegestaan een andere broek te dragen. Het is wel belangrijk dat de broek geen dikke naden heeft aan de binnenkant van je benen, want dat kan gaan schuren. Voor je bovenkleding zijn er geen verplichtingen. Als je een trui van je vereniging of manege hebt, dan zien we die het liefst, maar je mag ook andere kleding of een rijjasje aan. Het is toegestaan om met een bodyprotector en/of airjacket te rijden tijdens de wedstrijd.
Voltigeurs en longeur:
Kleding van de voltigeurs moet veilig, goed aansluitend en geschikt voor de voltigesport zijn. Bij Voltige worden turnschoenen met een zachte zool gedragen. Het gebruik van startnummers wordt aanbevolen. De longeurs dienen in gepaste kleding in de ring te verschijnen. Hieronder wordt verstaan een witte of zwarte broek met witte of zwarte bovenkleding of in de kleuren van het ruitersportcentrum of de vereniging.
Bij slechte weersomstandigheden kan in overleg met de organisatie en de jury worden besloten dat tijdens de wedstrijd een trainingspak of warme kleding mag worden gedragen.
In de Voltige wordt geen hoofdbescherming gedragen.
Eventing:
Bij eventing gelden dezelfde kledingsvoorschriften als bij springen en dressuur. Aangevuld met de volgende voorschriften:
• Voor Eventing is het dragen van een bodyprotector verplicht. Je mag over je bodyprotector een airjacket dragen maar dit is niet verplicht. Zowel bodyprotector als airjacket moeten voldoen aan de laatst gepubliceerde veiligheidsnorm.
• Lang haar moet worden opgebonden. Het dragen van grote of uitstekende sieraden is niet toegestaan.
• Crosskleding dient nauw aan te sluiten en vrij te zijn van loshangende of wapperende delen.
• Indien er gebruik gemaakt wordt van startnummers dienen deze zichtbaar gedragen te worden aan zowel de voor- als de achterzijde.
7. Welk harnachement mag ik gebruiken voor mijn pony?
Bij het rijden is een zadel verplicht. Aan het zadel moeten beugels zitten die zo ruim zijn dat je er niet met je voet in vast kunt blijven zitten. De stijgbeugelriemen mogen niet aan de singel worden vastgemaakt. De stijgbeugel moet loshangen van het zadel.
De toegestane hoofdstellen en bitten worden beschreven in de Harnachementgids. Voor de Bixie&Friends rubrieken gelden dezelfde regels als voor de B-Dressuur/Eventing en 0.30-0.50 Springen.
Er zijn een paar uitzonderingen voor de Bixie&Friends rubrieken:
• In de Bixie&Friends rubrieken is het toegestaan een beugelriem losjes om de hals van de pony te bevestigen als extra steun.
• In de Bixie&Friends rubrieken zijn beenbeschermers toegestaan. Uiteraard dienen ze wel op de goede manier te zijn bevestigd. Bij Dressuur en Springen zijn naast peesbeschermers aan de voorbenen alleen strijklappen om de achterbenen toegestaan
• Het gebruik van sporen is in de Bixie&Friends rubrieken NIET toegestaan.
• Bij Ponyleiden PL1 en PL2 dient de pony te zijn opgetoomd met hoofdstel zonder teugels en een verbindingsstukje tussen de twee bitringen, waaraan een leidteugel is bevestigd. Het dragen van handschoenen en cap is verplicht
• Het gebruik van een glijdende martingaal, mits goed afgesteld, is in alle Bixie&Friends rubrieken toegestaan.
Voor de optoming van het Voltigepaard verwijzen wij naar Voltigereglement.
8. Kan ik prijzen winnen?
In de Bixie&Friends Ruiteropleiding leer je proeven en parcoursen rijden. Het belangrijkste is dat je plezier hebt met het meedoen en steeds meer ervaring op doet. Bij de Bixie&Friends rubrieken hoeft dan ook geen klassement opgemaakt te worden en er hoeven geen prijzen te worden uitgereikt. Een klassement betekent dat degene met de meeste punten bovenaan staat. Bij de Bixie&Friends Proevendagen heeft iedereen een overwinning behaald en mag iedereen zich een winnaar noemen! Je ontvangt altijd je protocol, waarop je kunt zien wat goed ging en waar je thuis nog verder op kunt oefenen.