­ Ambassadrice: Anky van Grunsven - KNHS

Ambassadrice: Anky van Grunsven

Van begin af aan is Anky van Grunsven als ambassadrice verbonden aan het KNHS Talentenplan. De drievoudig Olympisch kampioene dressuur treedt niet alleen op als boegbeeld tijdens bijeenkomsten en (pers)conferenties, maar is steeds meer betrokken geraakt bij de sportieve invulling van het Talentenplan. Anky: 'het Talentenplan is de laatste jaren enorm gegroeid en ik heb het gevoel dat het succes van onze jeugd vooral te danken is aan de goede samenwerking tussen de topruiters en toptrainers'.

Het buitenland is jaloers
Je kunt je afvragen in hoeverre het grote succes van de Nederlandse jeugd aan het Talentenplan te danken is. Anky: 'Het is natuurlijk een gegeven dat je als sporter het meeste zélf moet doen. Wij kunnen alleen maar een duwtje in de goede richting geven. Maar het is toch wel opgevallen dat er bijna geen land in de wereld is dat zo veel goede jonge ruiters produceert. Het buitenland is gewoon stik jaloers. We moeten steeds vaker een presentatie van ons Talentenplan geven aan buitenlandse hippische federaties. Dat vind ik erg vermakelijk. Wat die buitenlanders vooral opvalt is de veelzijdigheid van het plan. Wij besteden niet alleen aandacht aan de rijtechniek, maar ook aan het stalmanagement en aan de mentale training van de jonge ruiters'.

Samenwerken met trainers uit andere sporten
Anky van Grunsven geeft het al aan, topruiters en toptrainers spelen een belangrijk rol in het KNHS Talentenplan. Hoe gaat dat in zijn werk? Anky: 'We zijn met zijn allen bezig in het zogenaamde KNHS Trainersplatform. Daar zitten de bondscoaches in en een aantal topruiters en regionale trainers. We wisselen informatie uit en bespreken ontwikkelingen op trainersgebied. Daar halen we ook trainers uit andere sporten bij, zoals voetbal, volleybal of hockey. Dan blijf je ook op de hoogte van ontwikkelingen in andere topsporten, dat is belangrijk. Het KNHS Trainersplatform wordt gebruikt bij de selectie van talent. Op de Talentendag komen meer dan honderd geselecteerde ruiters naar het KNHS-centrum in Ermelo. Daar worden ruim 100 ruiters aangewezen voor 9 trainingen bij toptrainers’.

Moeder, ruiter en ondernemer
Het is opvallend dat ruiters als Anky van Grunsven zich nog vrij kunnen maken voor dergelijke activiteiten, naast hun drukke wedstrijdcarrière. Bovendien is Anky moeder van zoon Yannick Janssen en dochter Ava Eden. Hoe ziet haar gemiddelde werkweek er uit? Anky: 'Ik probeer mijn tijd zo goed mogelijk te verdelen tussen mijn sport, onze kledinglijn ('Anky Technical Casual') en de leuke dingen. Ik sport iedere morgen van half negen tot ongeveer half twee. Als Sjef en ik onze toppaarden trainen, komt daar niets tussen. Daarna reserveer ik dagelijks meestal een paar uur om les te geven aan andere ruiters. Voor onze kledinglijn begeleid ik de ontwerpafdeling en doe ik de pr en de fotocampagnes. Ideeën doe ik op door zelf veel te winkelen. Dat komt goed uit, want ik winkel graag. Wij proberen het algemene modebeeld terug te brengen in onze ruitersport collectie, die wij inmiddels in 20 landen verkopen. Naast deze commerciële activiteiten ruim ik ook best veel tijd in voor het Talentenplan en een aantal sociale activiteiten'.

Ik ben niet zo veel met geld bezig
Als topsporter behoort Anky van Grunsven niet alleen tot de kleine groep wereldidolen, die Nederland heeft, maar ze is ook financieel succesvol, zo konden we onlangs in de dagbladpers lezen. Anky: 'Ik heb een gezond bedrijf en niets te klagen, maar je kunt me geloven of niet, ik weet niet veel van de cijfers. Dat doet Sjef allemaal. Volgens hem is de publiciteit over grote winsten erg overdreven. Wij komen echt niet in de buurt van de voetballers, golfers of tennissers. Als ik niet met mijn sport bezig ben wil ik me niet met cijfertjes bezig houden, dan vind ik het ook fijn om af en toe een boek te lezen, een film te zien of uit eten te gaan. En ik besteed ook best veel tijd aan de activiteiten van SOS kinderdorpen, of aan initiatieven zoals "Doe een Wens". Het is heel fijn om af en toe iets voor anderen te kunnen doen. In de topsport ben je al meer dan genoeg met jezelf bezig', aldus de ambassadrice van het Talentenplan.

Ander Nieuws

  • Deelnemers internationale wedstrijden 20 t/m 26 maart 2023
    Deelnemers internationale wedstrijden 20 t/m 26 maart 2023
  • Wisseling proeven Paardrijden.nl
    Wisseling proeven Paardrijden.nl
  • In Memoriam: Henk Richardson
    In Memoriam: Henk Richardson