­ Nederlandse Studentenruiters - KNHS

Nederlandse Studentenruiters

De KNHS Vereniging Nederlandse Studentenruiters is een landelijk overkoepelend orgaan dat als doel heeft om ervoor te zorgen dat iedere student, ook zonder paard, naast zijn studie kan paardrijden en kan starten op nationale en internationale wedstrijden.

Ieder jaar worden er meerdere nationale studentenruiterwedstrijden georganiseerd, genaamd “Steden Ontmoetingen” (SO). SO’s organiseert de KNHS-V.N.S. niet zelf, maar worden georganiseerd door haar lidverenigingen die verspreid zitten door het hele land. Van Maastricht tot Groningen, bijna elke studentenstad heeft een studentenruitervereniging. Tijdens een SO wordt er gereden op paarden die beschikbaar zijn gesteld door de organiserende vereniging. Het seizoen wordt afgesloten met een kampioenschap (VNSK).

Op een SO kan gestart worden in zowel de dressuur als het springen, in de volgende categorieën: Ba, Bb, La, Lb en M dressuur en B en L springen. Op deze manier is er voor elke ruiter een geschikte categorie om in te stromen, vergelijkbaar met zijn eigen niveau.

Meer informatie over de nationale studentenruiters en wedstrijddata is te vinden op: www.studentenruiters.nl Daarnaast kun je er terecht voor veel meer informatie over de Nederlandse studentenruiters. Ook per mail: info@studentenruiters.nl


Internationale studentenwedstrijden

De KNHS Vereniging Nederlandse Studentenruiters heeft naast meerdere nationale lidverenigingen ook een internationale lidvereniging. Internationale studentenruiters vertegenwoordigen Nederland op internationale studentenconcoursen, ook wel Student Riding Nations Cup (SRNC) genoemd.

Deze SRNC’s worden 5 tot 6 maal per jaar verreden onder de vlag van AIEC, de World Equestrian Federation. Deelnemende landen komen uit heel Europa, Noord-Amerika en soms zelfs uit Afrika en Azië.  Een team bestaat uit drie studentenruiters, die allemaal uitkomen in zowel de dressuur als het springen. Daarnaast is er vaak een groep supporters mee. Om in aanmerking te komen voor het Nederlandse team te rijden moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Je bent tenminste 18 jaar oud
 • Je studeert fulltime aan een Universiteit of Hogeschool
 • Je bent in staat minsten een 1.10 m parcours te springen of een L2 dressuurproef te rijden
 • Je rijdt met gemak op vreemde paarden

Voor supporters worden verder geen aanvullende eisen gesteld.
De filosofie van de AIEC is “One world, one sport, many friends”. Ook het sociale aspect is een belangrijk onderdeel van de studentenruiter wereld. Elke Nations Cup begint met een welkomstfeestje op de donderdag avond, thema avond op vrijdag en gala-avond met sjiek diner op zaterdag. Zondag wordt het weekend afgesloten met de finales dressuur en springen. Internationale studentenwedstrijden brengt de mogelijkheid om op de meest bijzondere plekken wedstrijd te rijden en mensen van over de hele wereld te ontmoeten.
Meer informatie of een keer kennis maken? Stuur gerust een mailtje naar internationaal@studentenruiters.nl.

Of kijk op:
www.studentriders.nl
https://www.facebook.com/DutchStudentriders/?ref=bookmarks
www.aiecworld.nl .

Informatie folder

Ander Nieuws

 • Als KNHS-lid met korting naar het CHIO Rotterdam
  Als KNHS-lid met korting naar het CHIO Rotterdam
 • Wereldkampioenschap tweespannen 2025 in Beekbergen
  Wereldkampioenschap tweespannen 2025 in Beekbergen
 • Ermelo in 2023 en 2024 toneel voor WK Jonge Dressuurpaarden
  Ermelo in 2023 en 2024 toneel voor WK Jonge Dressuurpaarden