­ Topsport en school - KNHS

Topsport en school

Natuurlijk is het erg belangrijk dat je niet alleen je energie in het paardrijden steekt, maar ook op school goed je best blijft doen. Zonder diploma is ook een succesvolle topsportcarrière bijna onmogelijk. Maar dit is niet altijd even makkelijk. Zeker niet als je meerdere paarden per dag moet rijden. Gelukkig bestaan er speciale scholen die hier rekening mee houden: Topsport Talentscholen en scholen met ontheffing voor topsporttalenten.

NOC*NSF Talentenstatus

Wanneer je voldoet aan de criteria uit het talentprofiel van jouw discipline, dan krijg je automatisch een door de KNHS en NOC*NSF erkende talentenstatus die geldig is voor een jaar. Met een talentenstatus kun jij je voordeel doen op school of bij een andere onderwijsinstelling. De meest bekende school voor sportende scholieren, is de Topsport Talentschool. Andere middelbare scholen en onderwijsinstellingen (bijvoorbeeld Hogescholen en Universiteiten) bieden in sommige gevallen ook mogelijkheden en faciliteiten voor scholieren/studenten met een talentenstatus. Wel kunnen de mogelijkheden en faciliteiten per school/onderwijsinstelling verschillen. Laat je daarom dus goed informeren.

Lees meer over het talentenprofiel

Topsport Talentschool

Op een Topsport Talentschool kun je door middel van een speciaal sportplan je VMBO, HAVO of VWO diploma halen én je volledig richten op je sportambities. Ben je Belofte, Nationaal Talent of Internationaal Talent, dan kom je hiervoor in aanmerking. De toekenning van een NOC*NSF status wordt gedaan op basis van talentprofielen die NOC*NSF in samenwerking met de sportbonden heeft opgesteld. Daar kun je per discipline zien aan welke criteria je moet voldoen om voor een NOC*NSF status in aanmerking te komen. 

Een Topsport Talentschool houdt rekening met de sportieve ambities van de leerlingen door extra onderwijsvoorzieningen aan te bieden:

 • Een flexibel lesrooster dat ruimte laat voor trainingen en wedstrijden.
 • (Gedeeltelijke) vrijstelling van bepaalde vakken.
 • Uitstel of vermindering van huiswerk.
 • Voorzieningen om achterstanden, veroorzaakt door afwezigheid ivm trainingen en wedstrijden, weg te werken.
 • Uitstel of aanpassing van repetities en/of schoolonderzoeken.
 • Begeleiding van een begeleider.
 • Gespreid examen over twee schooljaren.
 • Begeleiding van een studie- en sportcoördinator.
 • Bemiddeling bij gebruik van sportaccommodaties.

Meer informatie over Topsport Talentscholen vind je op de website van het Expertisecentrum Voortgezet Onderwijs & Topsport.

Scholen met ontheffing voor topsporttalenten

Op een school die jou op individuele basis ontheffingen wil bieden, zit je niet zoals op een Topsport Talentschool met meerdere topsporttalenten uit verschillende sporten in een leerjaar. Dat is een belangrijk verschil. En er staat geen heel team voor je klaar dat veel kennis en ervaring heeft met het begeleiden van topsporttalenten.

Meer weten?

 

 

Categorie: school, studeren, Expertisecentrum

Ander Nieuws

 • Even voorstellen: team Partners in Paardrijden
  Even voorstellen: team Partners in Paardrijden
 • Ga je studeren? Sluit je aan bij de Nederlandse Studentenruiters
  Ga je studeren? Sluit je aan bij de Nederlandse Studentenruiters
 • Nationale sportweek: aandacht voor onderwijs en schoolsport
  Nationale sportweek: aandacht voor onderwijs en schoolsport