­ Topsport en school - KNHS

Topsport en school

Natuurlijk is het erg belangrijk dat je niet alleen je energie in het paardrijden steekt, maar ook op school goed je best blijft doen. Zonder diploma is ook een succesvolle topsportcarrière bijna onmogelijk. Maar dit is niet altijd even makkelijk. Zeker niet als je meerdere paarden per dag moet rijden. Gelukkig bestaan er speciale scholen die hier rekening mee houden: de Lootscholen en de sportvriendelijke scholen.

KNHS Talentplan en school

Wanneer je voldoet aan de criteria uit het talentprofiel van jouw discipline, dan krijg je automatisch een door de KNHS en NOC*NSF erkende talentenstatus die geldig is voor een jaar. Met een talentenstatus kun jij je voordeel doen op school of bij een andere onderwijsinstelling. De meest bekende school voor sportende scholieren, is de Topsport Talentschool. Meer informatie over Topsport Talentscholen vind je op de website van de Stichting LOOT. Andere middelbare scholen en onderwijsinstellingen (bijvoorbeeld Hogescholen en Universiteiten) bieden in sommige gevallen ook mogelijkheden en faciliteiten voor scholieren/studenten met een talentenstatus. Wel kunnen de mogelijkheden en faciliteiten per school/onderwijsinstelling verschillen. Laat je daarom dus goed informeren.

Lees meer over het talentenprofiel

Luzac

Train jij bij de children, junioren of young riders en vind je het lastig om topsport te combineren met school? Dan is het goed om te weten dat Luzac er is. Luzac biedt particulier voortgezet onderwijs voor mavo, havo en vwo, van brugklas tot diploma. Met kleine klassen, extra hulplessen en een eigen begeleider garandeert Luzac jou een resultaatgerichte en prettige leeromgeving. Instromen kan altijd.

Persoonlijke lesroosters worden bij Luzac afgestemd met jou, je ouders en indien gewenst met je coach of trainer. Huiswerk wordt op school gemaakt, zodat je je na schooltijd volledig kunt focussen op de sport. Het onderwijs van Luzac is toonaangevend, waarbij invulling en tempo per leerling kunnen verschillen. De school gelooft in een gezamenlijk doel en denkt met je mee. Hierdoor wordt altijd het hoogst haalbare niveau bereikt. In welke klas je als topsporter ook zit, Luzac houdt rekening met eventuele belangrijke wedstrijden, trainingskampen en (buitenlandse) toernooien. Luzac is sinds 2016 sponsor van de KNHS. Een logische samenwerking, want ook Luzac geeft talent de ruimte.  

Meer over Luzac

Loot-scholen

Op een LOOT-school kun je door middel van een speciaal sportplan je VMBO, HAVO of VWO diploma halen én je volledig richten op je sportambities. Ben je Belofte, Nationaal Talent of Internationaal Talent, dan kom je hiervoor in aanmerking.De toekenning van de LOOT-status wordt gedaan op basis van talentprofielen die NOC*NSF in samenwerking met de sportbonden heeft opgesteld. Daar kun je per discipline zien aan welke criteria je moet voldoen om voor de LOOT-status in aanmerking te komen. 

LOOT-scholen houden rekening met de sportieve ambities van de leerlingen door extra onderwijsvoorzieningen aan te bieden:

 • Een flexibel lesrooster dat ruimte laat voor trainingen en wedstrijden.
 • Gedeeltelijke) vrijstelling van bepaalde vakken.
 • Uitstel of vermindering van huiswerk.
 • Voorzieningen om achterstanden, veroorzaakt door afwezigheid ivm trainingen en wedstrijden, weg te werken.
 • Uitstel of aanpassing van repetities en/of schoolonderzoeken.
 • Begeleiding van een LOOT-begeleider.
 • Gespreid examen over twee schooljaren.
 • Begeleiding van een studie- en sportcoördinator.
 • Bemiddeling bij gebruik van sportaccommodaties.

Bekijk scholen

Sportvriendelijke scholen

Sportvriendelijke scholen houden ook rekening met jouw sportambities, maar het verschil tussen mogelijkheden en faciliteiten kan per school enorm verschillen. Laat je dus goed informeren voordat je een keuze maakt. Bij de Olympische netwerken is informatie over sportvriendelijke scholen beschikbaar.

Bekijk Olympische netwerken  

Categorie: Luzac, LOOT, school, studeren

Ander Nieuws

 • Prachtige strijd in finale KNHS-Luzac Jeugdcompetitie Springen
  Prachtige strijd in finale KNHS-Luzac Jeugdcompetitie Springen
 • Ga je studeren? Sluit je aan bij de Nederlandse Studentenruiters
  Ga je studeren? Sluit je aan bij de Nederlandse Studentenruiters
 • Nationale sportweek: aandacht voor onderwijs en schoolsport
  Nationale sportweek: aandacht voor onderwijs en schoolsport