­ Veelgestelde vragen paardensportactiviteiten in coronatijd - KNHS

Veelgestelde vragen paardensportactiviteiten in coronatijd

Op dit momenten gelden er maatregelen in de paardensport vanwege de landelijke overheidsmaatregelen in verband met het coronavirus. Onder strikte voorwaarden is het mogelijk paardensportactiviteiten voor trainingsdoeleinden ter organiseren mits er voorafgaand toestemming is gevraagd aan de betreffende veiligheidsregio.

Alle informatie over paardensportactiviteiten in coronatijd vind je hier.

Onderstaand een overzicht van veel gestelde vragen en bijbehorende antwoorden over paardensportactiviteiten in coronatijd:

 

 1. Ik wil een paardensportactiviteit met beoordelings- en meetmoment organiseren. Waar moet ik aan voldoen en hoe vraag ik dat aan?

 

Voordat je een paardensportactiviteit met beoordelings- en meetmomenten kunt organiseren moet je eerst toestemming vragen aan de betreffende gemeente of veiligheidsregio. Alle informatie over het aanvragen en organiseren van een paardensportactiviteit met beoordelings-en meetmomenten staat in de bijbehorende bepalingen. Deze kun je hier downloaden.

 

 1. Ik heb een wedstrijd gepland staan in december of januari. Met het geldende overheidsverbod op wedstrijden mag en kan ik deze wedstrijd omzetten naar een paardensportactiviteit met beoordelings- en meetmoment?

 

Ja dat kan. Alle organisaties die een wedstrijd gepland hebben staan voor twee weken vooruit krijgen hierover een mail van de KNHS.

 

 1. Hoe vraag ik bij mijn gemeente of veiligheidsregio toestemming voor een paardensportactiviteit?

 

De KNHS heeft voor sportaanbieders een additioneel protocol paardensportactiviteiten per 14 december ontwikkeld welke desgewenst kan helpen bij de aanvraag bij jouw gemeente. Daarnaast kun je ook kijken op de website van je eigen gemeente. Hier staat vaak goed omschreven waar een toestemmingsaanvraag aan moet voldoen.

Download hier het additioneel protocol paardensportactiviteiten per 14 december.

 

 1. Ik wil deelnemen aan een paardensportactiviteit met beoordelings- en meetmoment. Waar kan ik deze vinden, waar moet ik aan voldoen en hoe schrijf ik me in?

 

Alle paardensportactiviteiten met beoordelings- en meetmoment staan in de kalender in Mijn KNHS. De bijbehorende bepalingen kun je hier downloaden.

 

 1. Is het dragen van een mondkapje verplicht als ik deelneem aan een paardensportactiviteit?


De mondkapjesplicht geldt vanaf 1 december voor iedereen van 13 jaar en ouder die zich begeeft in publieke binnenruimtes. Tijdens het sporten is een mondkapje niet verplicht, voorafgaand en na het sporten wel als je je in een publieke binnenruimte begeeft.

 

 1. Blijft het mogelijk om online proeven te laten beoordelen via paardrijden.nl?

 

Ja dit blijft voorlopig wel het geval. Omdat per veiligheidsregio kan verschillen of er meetmomenten gereden kunnen worden willen we een alternatief blijven bieden in deze periode. Het blijft daarom vooralsnog mogelijk om dressuurproeven t/m de klasse M2 te laten beoordelen voor winstpunten. Ook proeven uit de klassen Z1 t/m ZZlicht kunnen worden beoordeeld via paardrijden.nl. Aan deze klassen worden geen winstpunten toegekend.

 

In januari gaan we dit opnieuw beoordelen. Zodra het overheidsverbod op wedstrijden wordt opgeheven zal paardrijden.nl alleen nog opengesteld zijn voor de klassen t/m L2.

 

 1. Mag mijn proef voorgelezen worden tijdens paardensportactiviteiten met beoordelings- en meetmomenten?

 

Ja, de proef mag voorgelezen worden. Volgens de bepalingen mag maximaal 1 begeleider/groom mee naar de accommodatie/locatie. Houd je hierbij wel aan de 1,5m onderlinge afstand en alle overige richtlijnen van het RIVM.

 

 1. Moeten sportaanbieders wedstrijdafdrachten betalen?

 

Sportaanbieders betalen voor het organiseren van een paardensportactiviteit met beoordelings- en meetmoment een afdracht in lijn met de reguliere afdracht. De KNHS geeft, zolang wedstrijden niet zijn toegestaan, 30% korting op deze reguliere afdracht.

 

 1. Mogen paardensportactiviteiten met beoordelings- en meetmomenten buiten verreden worden?

 

Ja paardensportactiviteiten mogen zowel binnen als buiten georganiseerd worden binnen de geldende maatregelen van de overheid en de bepalingen van de KNHS en alleen na toestemming van de betreffende gemeente of veiligheidsregio.

Ander Nieuws

 • KNHS Talententeam online bijeen
  KNHS Talententeam online bijeen
 • #Welzijnsweetje oogproblemen
  #Welzijnsweetje oogproblemen
 • Deelnemers internationale wedstrijden 25 t/m 31 januari 2021
  Deelnemers internationale wedstrijden 25 t/m 31 januari 2021