­ Ben jij al op de hoogte? - KNHS

Ben jij al op de hoogte?

*UPDATE 4 april 2022 - Per 1 april gaan de reglementswijzigingen én de nieuwe dressuurproeven in, op deze pagina vind je wat er allemaal gaat veranderen voor jou als dressuurruiter of -menner.

Nieuwe dressuurproeven
Per 1 april 2022 gaan de nieuwe dressuurproeven in, met uitzondering van de KNHS Indoor Kampioenschappen (lees verderop in dit artikel). Je kunt de proeven al vinden in Mijn KNHS. Het KNHS Dressuurproevenboekje is te bestellen in de KNHS webshop. De nieuwe proeven zijn vanaf 1 april 2022 ook beschikbaar via de KNHS Dressuurproevenapp. De komende tijd zullen we op de kanalen van de KNHS extra aandacht geven aan onderdelen uit de gewijzigde proeven

Nieuwe proeven via Mijn KNHS
De nieuwe proeven zijn beschikbaar in de desktopversie van Mijn KNHS. Na inloggen vind je in het hoofdmenu de optie 'Dressuurproeven'. Vervolgens zijn de proeven in vijf categorieën ingedeeld, te weten: F-proeven, BB t/m ZZ-Licht, ZZ-Zwaar en hoger, de menproeven en de SWM-proeven.

Het KNHS Dressuurproevenboekje editie 2022
Het nieuwe KNHS Dressuurproevenboekje is exclusief te bestellen in de KNHS-webshop. Als KNHS-lid ontvang je hier altijd 25% procent korting. KNHS dressuurjuryleden krijgen het boekje gratis thuisgestuurd.

Proevenboeken ruiteropleiding Leer paardrijden met plezier
Rij je F-proeven op een FNRS-Ruitersportcentrum? Vraag dan aan de manegehouder welke proeven er verreden worden vanaf 1 april 2022. De nieuwe proevenboeken horende bij de boeken van de ruiteropleiding Leer paardrijden met plezier deel 1 (brons) en deel 2 (zilver) zijn beschikbaar vanaf 1 juni 2022. Sportaanbieders kunnen ervoor kiezen om tot die tijd de huidige proevenboeken te gebruiken of vanaf 1 april 2022 gebruik te maken van de nieuwe proeven. Deze nieuwe proeven zijn gratis te downloaden via Mijn KNHS of te vinden in het KNHS Dressuur- en menproevenboekje editie 2022.

De KNHS Dressuurproevenapp
Vanaf 1 april 2022 zijn de nieuwe proeven ook beschikbaar via de KNHS Dressuurproevenapp. Met deze app bereid je je optimaal voor op je dressuurwedstrijd. In de app vind je de protocollen, video's van de proeven en krijg je tips van de pro. De app beschikt tevens over een handige inspreekfunctie waarmee je je proef in kunt spreken op het tempo van je paard. Vervolgens kun je met oortjes in de proef thuis oefenen zonder voorlezer. De app is te downloaden via de AppStore of Google Play store.

KNHS-Indoorkampioenschappen 2022
Als je je weet te selecteren voor de KNHS-Indoorkampioenschappen, mag je je inschrijven via Mijn KNHS. Als je het kampioenschap rijdt op 1 of 2 april, let dan bij het inschrijven alleen op de klasse en niet op het proefnummer dat er bij staat. Tijdens de KNHS-Indoorkampioenschappen worden nog de dressuurproeven gereden uit het KNHS-Dressuurproevenboekje uitgave 2016. De proeven voor de KNHS-kampioenschappen op 1 en 2 april zijn:

Klasse B proef 6
Klasse L1 proef 10
Klasse L2 proef 14
Klasse M1 proef 18
Klasse M2 proef 22

Wat is er veranderd?

Aangepaste nummering
Het neerzetten van een 'doorlopende leerlijn' was een belangrijk uitgangspunt. Met de doorlopende leerlijn bedoelen we alle niveaus die we kennen in de dressuur vanaf F1 t/m ZZ-Zwaar (aanvullend Lichte Tour en Zware Tour). Om de gehele leerlijn logischer en inzichtelijk te maken, hebben we de nummering van de proeven gewijzigd. Dit betekent dat proef 1 nu F1a is, de eerste B-proef is nu proef 18.

De puntentelling
In de puntentelling zijn een aantal wijzigingen aangebracht. In navolging van de FEI is het aantal punten onder aan het protocol (eindcijfers) teruggebracht. Dit is gedaan om een betere verdeling te krijgen in technische en algemene cijfers. Zo zijn de gangen samengevoegd tot één cijfer, omdat deze immers ook al bij ieder onderdeel in de beoordeling zijn opgenomen. Daarnaast is 'het effect van de hulpen' toegevoegd aan 'houding en zit'. Wel is vastgehouden aan het bestaande totaal aantal punten. Daarom wordt er gewerkt met coëfficiënten. In de proeven vanaf de klasse L1 zijn er onderdelen die twee keer tellen. Hiermee zijn meteen ook de accenten per klasse aangebracht.

Wat is er veranderd in de F-proeven? (*update 4 april 2022)
Per 1 april zijn de F1 t/m F8 proeven ongewijzigd. De F9 is dezelfde proef gebleven qua rijlijnen, alleen in de eindcijfers zijn enkele wijzigingen. F10 t/m F15 zijn nieuwe proeven en protocollen. Belangrijke accenten zijn dat het in de hogere F-proeven een "plus" is als het lukt om je paard nageeflijk te rijden, maar dat het hebben van een correcte constante elastische verbinding met de paardenmond het uitgangspunt is. Verder worden overgangen progressief gevraagd en niet meer op de letter. Hier vind je gedetailleerde informatie over de wijzigingen in de F-proeven. 

Wat is er veranderd in de proeven BB t/m M2?
In de klasse BB en B zijn enkele proeven herschreven om de rijlijnen te verbeteren. In de klasse L2 zijn twee nieuwe proeven ontwikkeld waarin het wijken vanaf de (binnen)hoefslag naar de A-C lijn wordt gevraagd. Vanwege de afmeting van de baan wordt in de klasse M2 geen uitgestrekte galop meer gevraagd.

Wat is er veranderd in de proeven Z1 t/m ZZ-Zwaar?
In de klasse Z1, Z2, ZZ-licht en het ZZ-Zwaar zijn enkele proeven herschreven om de rijlijnen te verbeteren. Het puntentotaal in de klassen Z1 en Z2 is nu ook 350 punten, net als in het ZZ-Licht en het ZZ-Zwaar. In het ZZ-Zwaar wordt in twee proeven in de galopseries de vliegende wissels om een vast aantal galopsprongen gevraagd.

Wat is er veranderd in de menproeven?
Het rijden met één hand is uit alle proeven geschrapt. Verder zijn bij diverse proeven enkele onderdelen samengevoegd of uit elkaar gehaald. Voor de klasse ZZ-enkelspan is er een proef herschreven speciaal voor het indoorseizoen (rijbaan 20 x 60 meter).

Reglementswijzigingen dressuur per 1 april 2022
De afgelopen jaren zijn er minimale wijzigingen doorgevoerd. Ook voor 2022 stelt het dressuurforum een beperkt aantal wijzigingen voor. Hieronder een korte opsomming van de belangrijkste wijzigingen:

 • Het staat vrij of er met de linker- of de rechterhand gegroet wordt.
 • Indien een combinatie 2 proeven rijdt bij dezelfde jury moet er tussen de eerste en de tweede proef minimaal 5 minuten tussenruimte zitten.
 • Het aantal te beoordelen combinaties voor een jury wordt teruggebracht tot 32.
 • Een aantal harnachement zaken wordt uit het reglement gehaald en verwezen naar de Harnachementgids.
 • Er is een aantal dubbelingen verwijderd uit het reglement

Bekijk het volledige reglement hier

Foto: Digishots 

 

 

 

Categorie: dressuur, dressuurproeven, dressuurproevenapp, KNHS Dressuurproevenboekje

Ander Nieuws

 • KNHS Ledendag op het NK-dressuur 2023
  KNHS Ledendag op het NK-dressuur 2023
 • 100 jaar KNHS & paardenwelzijn: Van veelzijdigheid troef naar meer van hetzelfde
  100 jaar KNHS & paardenwelzijn: Van veelzijdigheid troef naar meer van hetzelfde
 • KNHS bestaat 100 jaar *video*
  KNHS bestaat 100 jaar *video*