­ Veiligheidscertificaat - KNHS

Veiligheidscertificaat

Het veiligheidscertificaat garandeert de consument dat een accommodatie voldoet aan bepaalde basiseisen voor een veilige beoefening van de paardensport. Het certificaat stelt bijvoorbeeld eisen aan bouwtechnische aspecten van een accommodatie, zoals hoogte van de rijhal en breedte van de in- en doorgangen. Andere voorbeelden zijn de verplichting van een veiligheidshelm, gediplomeerde instructeurs, harnachement onderhoud en ongevallenregistratie.

Het veiligheidscertificaat wordt uitgegeven voor de Stichting Veilige Paardensport. De belangrijkste taak van deze stichting is het uitgeven van veiligheidscertificaten aan hippische accommodaties. De stichting is een initiatief van VeiligheidNL, de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) en de Federatie Nederlandse Ruitersportcentra (FNRS) om de veiligheid in de paardensport te waarborgen.


Afgifte veiligheidscertificaat

De afgifte van het veiligheidscertificaat staat onder toezicht van Stichting Veilige Paardensport en komt tot stand na een deskundige en grondige keuring. Voor de accommodaties en de verenigingen die zijn aangesloten bij de FNRS en de KNHS is het veiligheidscertificaat verplicht. Inmiddels hebben 850 hippische accommodaties het veiligheidscertificaat. 


Verenigingen en maneges

KNHS verenigingen zijn verplicht hun activiteiten te organiseren in een accommodatie met een veiligheidscertificaat. Een informatiepakket over het veiligheidscertificaat is aan te vragen via info@veiligpaardrijden.nl. Maakt uw vereniging gebruik van een FNRS accommodatie dan is deze al gekeurd en hoeft de vereniging geen veiligheidscertificaat meer aan te vragen. Het kan zijn dat uw manege geen FNRS manege is en toch een veiligheidscertificaat heeft, ook dan hoeft de vereniging niet ook nog een veiligheidscertificaat aan te vragen. Nieuwe verenigingen die zich bij de KNHS willen aansluiten zijn verplicht om zich aan te melden voor het veiligheidscertificaat. 


Buitenaccommodaties

Verenigingen die alleen gebruik maken van een buitenaccommodatie hoeven geen veiligheidscertificaat hierop aan te vragen. Verenigingen die een buitenaccommodatie naast een binnenaccommodatie hebben moeten hierop wel het veiligheidscertificaat aanvragen. 


Belangrijke eisen

Onderstaande eisen geven een beeld van de gevraagde eisen voor het Veiligheidscertificaat:

  • De organisatie moet een ongevallenregistratie systeem bijhouden

  • Het terrein moet afsluitbaar zijn

  • De doorgang van de stallen moet minimaal 1.00 m breed zijn.

  • De instructie moet gediplomeerd zijn.

  • De rijbaan moet minimaal 3,50 m hoog zijn, gemeten vanaf de hoefslag.

  • Het springmateriaal mag niet binnen de rijbaan opgeslagen zijn.

  • Indien er tijdens de les niet gesprongen wordt moet het springmateriaal opgeborgen zijn.

  • Indien er een oxer of triple bar gesprongen wordt moeten de laatste balken op veiligheidslepels liggen.

  • De lessen mogen niet meer dan 12 combinaties bevatten.

Voor meer informatie zie www.veiligpaardrijden.nl

Ander Nieuws

  • NK Dressuur: Marlies van Baalen wint eerste seniorentitel
    NK Dressuur: Marlies van Baalen wint eerste seniorentitel
  • NK Dressuur: Marten Luiten op herhaling bij de U25
    NK Dressuur: Marten Luiten op herhaling bij de U25
  • NK Dressuur: goud voor Robin Heiden bij de Young Riders
    NK Dressuur: goud voor Robin Heiden bij de Young Riders