­ Probeer eens Cross Challege - KNHS

Probeer eens Cross Challege

Wel eens gehoord van Cross Challenge? Deze nieuwe stoere vorm van paardensport combineert paardrijden met andere uitdagende sporten zoals hardlopen, mountainbiken en schieten. Erg leuk voor de jongens, maar ook voor stoere meiden. Bij Manege Hippisch Centrum Nootdorp zijn ze in 2017 als pilot gestart met Cross Challenge en dat bleek erg succesvol. Ga aan de slag met deze unieke discipline en download hieronder de instructeurshandleiding.

In the Picture: Cross Challenge bij HC Nootdorp 

Cross Challenge is een initiatief van KNHS Zuid-Holland en is in samenwerking met KNHS Nederland verder ontwikkeld. Drie FNRS-maneges in Zuid-Holland, te weten de Rotterdamsche Manège, Manege Filip Dros Barendrecht en Manege Hippisch Centrum Nootdorp, begonnen in 2017 als pilot met het aanbieden van Cross Challenge op hun manege. Tim Moesman van Manege Hippisch Centrum Nootdorp legt uit waar het idee vandaag kwam: ‘Het idee om sporten te combineren is voortgekomen uit de moderne vijfkamp op de Olympische Spelen. Het doel is om meer jongens aan te trekken voor de paardensport. Aan lange wachtlijsten met jonge meiden die dolgraag willen paardrijden heeft onze manege geen gebrek, maar we missen de jongens. Dat heeft absoluut te maken met het imago van de paardensport. Ik bedoel, pony’s aaien is toch helemaal niet stoer? Maar springen, crossen, schieten en rennen over obstakels wel. Daarom combineren wij deze sporten in één uitdagende Cross Challenge. Zo maken we tegelijkertijd de paardensport aantrekkelijk voor de jongens en creëren we interesse bij een nieuwe doelgroep.’

Cross Challenge in de praktijk
Tim vervolgt: ‘Op de manege bieden we de Cross Challenge voornamelijk aan in de wedstrijdvorm, dat wil zeggen dat we per jaar een aantal wedstrijddagen organiseren. Op zo’n dag leggen de deelnemers een pittig obstakelparcours af. Naast het manegeterrein ligt een crossbaan van 300 meter lang en 50 meter breed met een waterbak, drie bergen en verschillende crosshindernissen. Op het parcours heb ik verschillende obstakels gecreëerd met allerlei spullen die ik voorhanden had, zoals strobalen waar ze overheen moeten klimmen. Naast het terrein zit een sloot van 7 meter breed waar ik vier palen in heb geslagen en spanbanden overheen heb getrokken zodat ze er overheen kunnen schuifelen. Verder moeten deelnemers door een doolhofje heen, over crosshindernissen klimmen en moeten ze bij een schietpunt vijf keer schieten op een doel. Dit parcours van 450 meter lang moeten ze zo snel mogelijk afleggen. De deelnemers vinden het geweldig!’

 

Sporten met elkaar verbinden
Tim: ‘Naast het feit dat je met Cross Challenge de paardensport aantrekkelijker maakt voor jongens, is het ook heel goed voor de ruiterfitheid. Zo’n obstakelparcours vraagt behoorlijk veel van een deelnemer, daar heb je echt wel een goede conditie voor nodig. Nu is ruiterfitheid best een ‘hot item’ onder de ruiters, maar rek- en strekoefeningen doen op een bal is vooral iets voor de meiden. Mannen en jongens willen veel liever hardlopen, klimmen en over obstakels springen en daar is de Cross Challenge perfect voor. Volgend jaar willen we ons aanbod zelfs gaan uitbreiden met een mountainbike parcours erbij. Mijn uitdaging wordt vooral om de combinatie van sporten aantrekkelijk te maken en ze met elkaar te verbinden. Op zo’n manier dat zelfs de mountainbikers straks ook op het paard willen stappen.

Paardensport in ontwikkeling
Tim: ‘Ik vind het geweldig om sporten met elkaar te verbinden. Ik houd ervan als de sport in ontwikkeling is. Steeds zoek ik naar manieren om de markt van de paardensport in beweging te houden. Hoe kunnen we mensen op meerdere leuke manieren aan het paardrijden houden? Paardrijden is niet alleen maar dressuur of springen, er is nog véél meer dan dat. Als manegebedrijf wil ik de breedte van de sport zoveel mogelijk proberen aan te pakken. Op een manege leer je de paardensport over de totale breedte pas echt kennen en vanuit daaruit kun je eventueel specialiseren in een bepaalde richting. Maar dat kan alleen met een aantrekkelijk en uitdagend aanbod voor jong en oud, meiden én jongens.’Zelf aan de slag met Cross Challenge? Dat kan!Om sportaanbieders op weg te helpen is er een instructeurshandleiding ontwikkeld. In deze handleiding staat beschreven op welke verschillende manieren Cross Challenge geïmplementeerd kan worden op FNRS- ruitersportcentra of bij KNHS-verenigingen. Tevens zijn er een aantal voorbeelden van lessen uitgewerkt.Ben u nieuwsgierig geworden en denkt u dat Cross Challenge iets toe kan voegen aan uw sportaanbod? Log in als sportaanbieder in Mijn KNHS en download daar de Instructeurshandleiding Cross Challenge.

Categorie: cross challenge, stoere jongens, mountainbiken, bootcamp, hardlopen, obstakelrun, uitdaging

Ander Nieuws

  • Aan de slag met Cross Challenge!
    Aan de slag met Cross Challenge!
  • EventingPRO Team Challenge 2018
    EventingPRO Team Challenge 2018
  • Veel ruiters in de ban van Cross Challenge na geslaagde wedstrijd
    Veel ruiters in de ban van Cross Challenge na geslaagde wedstrijd