­ Additioneel (model) Protocol Verantwoorde Paardensport per 1 juni 2020 - KNHS

Additioneel (model) Protocol Verantwoorde Paardensport per 1 juni 2020

De KNHS heeft het additioneel modelprotocol ontwikkeld voor hippische sportaanbieders om in goede afstemming met de gemeente en binnen de lokaal geldende noodmaatregelen de gelegenheid te bieden om op een verantwoorde manier, waar mogelijk, vanaf 1 juni 2020 aan variabele paardensportactiviteiten in de buitenlucht deel te nemen met beoordelings- en meetmomenten. Het sportprotocol van NOC*NSF is hierin leidend.

Vanaf 29 april mogen kinderen tot en met 12 jaar en jeugd 13 tot en met 18 jaar, onder begeleiding, weer samen paardrijden op de buitenaccommodatie. Volwassenen vanaf 19 jaar mogen vanaf 11 mei ook samen buiten paardrijden op de accommodatie en in de buitenruimte en natuur. Het kabinet heeft de gemeenten de regie gegeven om de sportactiviteiten te faciliteren en te organiseren.

Met dit protocol willen we de gemeenten uitleg geven hoe we als uitvoerende paardensportaanbieders richting geven aan het aanreiken van een verantwoorde manier van paardensportactiviteiten. Hierbij is ruimte voor lokaal maatwerk en daarmee dient dit protocol als model, dat aanpasbaar is per locatie. Dit alles uiteraard binnen de kaders van het kabinetsbeleid en de richtlijnen van het RIVM. De gemeente is verantwoordelijk voor het handhaven van de noodverordening. Bij (herhaaldelijk) overtreden van de noodverordening zijn maatregelen mogelijk zoals het uitsluiten van deelname van (groepen van) personen tot zelfs het weer sluiten van de accommodatie.

De hippische sportaanbieders hebben de verantwoordelijkheid voor de sportactiviteiten zelf en het handhaven van het protocol op basis van de afspraken met de gemeente. Er wordt met de gemeente afgesproken hoe de eerste lijn van handhaving op de sportaccommodaties vorm en inhoud krijgt. Paardensport is geen contactsport en de RIVM-maatregelen zijn relatief eenvoudig te verwezenlijken.

Met het onderstaande protocol kunnen wij op verantwoorde wijze de trainingsmogelijkheden van paardensporters verruimen met speciaal daarvoor ingerichte activiteiten, zoals proeven en parcoursen die dienen als beoordelings- en meetmoment in de training. Gezondheid, veiligheid en verantwoord sporten staan hierbij voorop.

Lees hier ook het dubbelinterview met Technisch directeur Maarten van der Heijden en Manager Wedstrijdsport Adrianne van Waardenberg-Nooren over de mogelijkheden vanaf 1 juni.


Ook interessant:

 

 

Categorie: coronacrisis

Additioneel (model) Protocol Verantwoorde Paardensport

Ander Nieuws

  • Update nieuwe coronamaatregelen paardensport per 14 oktober 2020
    Update nieuwe coronamaatregelen paardensport per 14 oktober 2020
  • Maatwerk bij nieuwe coronamaatregelen nodig
    Maatwerk bij nieuwe coronamaatregelen nodig
  • Corona: tegemoetkoming voor verenigingen
    Corona: tegemoetkoming voor verenigingen