­ KNHS-FNRS Proevendagen - KNHS

KNHS-FNRS Proevendagen

In de KNHS-FNRS Ruiteropleidingen kan iedereen zich ontwikkelen in het paardrijden. Dit kan op verschillend ambitieniveau en in verschillende disciplines die worden aangeboden in de ruiteropleidingen. Door middel van het rijden van proeven uit de ruiteropleiding kan iemand toetsen waar hij of zij staat in zijn eigen ontwikkeling in het paardrijden. Daarom is het voor veel ruiters leuk als de KNHS-FNRS sportaanbieders regelmatig proevendagen organiseren, waarin ruiters zich kunnen laten beoordelen. Hieronder staat kort beschreven hoe sportaanbieders deze Proevendagen kunnen organiseren.


Proevendagen
Alle KNHS- en FNRS-sportaanbieders kunnen een Proevendag organiseren waarbij de proeven Bixie&Friends, Brons en Zilver vanuit de KNHS Ruiteropleidingen worden uitgeschreven (Proeven: Bixie&Friend | F (dressuur)| S (springen) | Va (vaardigheid) | VO (voltige) | W (western)). De proevendagen kunnen met en zonder wedstrijdelement worden uitgeschreven, naar keuze van de organiserende sportaanbieder. Als dit met wedstrijdelement is dan kunnen ook prijzen beschikbaar worden gesteld. Deze wedstrijden en proevendagen hoeven niet te worden aangevraagd en goedgekeurd door de KNHS. Ze worden onderling verreden en hiervoor is dan ook geen vraagprogramma nodig zoals bij de KNHS wedstrijden. 

Promotiepunten
Afbeeldingsresultaat voor ruiterpaspoortVoor het rijden van de proeven kunnen ruiters hun eigen ontwikkeling in de ruiteropleiding toetsen en hiervoor promotiepunten verdienen. Deze worden genoteerd in het KNHS-FNRS Ruiterpaspoort. Bij het behalen van voldoende promotiepunten kan een ruiter doorstromen naar een volgend niveau in de ruiteropleiding. Wanneer de promotiepunten ook worden doorgegeven door de sportaanbieder aan de KNHS, worden deze geregistreerd en kan de ruiter zijn vorderingen terugzien in de mijnKNHS app. Sportaanbieders kunnen alle uitslagen doorgeven aan de KNHS. Lees in onderstaande download hoe dat in zijn werk gaat. 

Diplomarijden en speldjes verdienen
In bepaalde fasen van de ruiteropleiding kunnen ruiters voor een officieel diploma gaan rijden en/ of een speld verdienen. Een instructeur kan aangeven of een ruiter hiervoor ver genoeg gevorderd is of de ruiter heeft alle promotiepunten gehaald om voor een diploma te gaan rijden. Hiervoor moet je naast het rijden van een proef, ook een theorietoets maken. De stof uit het boek "Paardrijden met Plezier" wordt hier uitgevraagd. Dit is het geval bij de even proeven in de dressuur, voltige en western en de volgende proeven van het springen Va2/S30, S40, S60 en S80. De theorie moet worden afgenomen door de wedstrijdorganisatie (dus niet de jury). Je kunt de toetsen, handleiding en diploma's vinden achter deze link >> . Wil je als sportaanbieder de speldjes bestellen, dan kan dat in de KNHS Webshop

Proevenboek
Achterin de boeken uit de ruiteropleiding vind je het Proevenboek, hierin vind je alle proeven, de regels omtrent het proeven rijden en de promotieregeling. Ook kunnen sportaanbieders dit downloaden in mijnKNHS voor sportaanbieders.  Iedere proef heeft een a en b versie, de wedstrijdleiding bepaalt welke proef en versie wordt gereden. Nieuwe proefruiters moegen instromen in de proeven F1 t/m F12. De instructeur bepaalt in overleg met de ruiter het niveau waarop wordt ingestroomd. 

Jury
Voor een proevendag kan een jurylid Brons worden uitgenodigd om te komen jureren. Deze kan de sportaanbieder zoeken in de buurt in mijnKNHS voor sportaanbieders. 

Uitslagen naar KNHS

Ander Nieuws

  • Nederlandse successen bij CDI Exloo
    Nederlandse successen bij CDI Exloo
  • Dinja van Liere derde bij wereldbekerdebuut in Herning
    Dinja van Liere derde bij wereldbekerdebuut in Herning
  • Harrie Smolders met Monaco vijfde in Grote Prijs GCT Samorin
    Harrie Smolders met Monaco vijfde in Grote Prijs GCT Samorin