Met het KNHS Menbewijs op zak hebben menners laten zien dat ze veilig en verantwoord in het verkeer meekomen en over alle belangrijke basisvaardigheden beschikken. De opleiding bestaat uit drie fasen: de basisopleiding 'Haal je Menbewijs met plezier' en de vervolgopleidingen voor tweespan en langspan.
De opleiding heeft een standaard opzet als leidraad, maar als je de opleiding gaat organiseren dan mag je daar een eigen invulling aan geven. Zo kun je de opleiding in een weekend aanbieden of juist verspreid over meerdere dagen of weken. Ervaren menners kunnen zich ook direct voor een examen inschrijven zonder de opleiding te volgen (uiteraard alleen na vooraf overleg). Om de opleiding aan te bieden heb je een gediplomeerde instructeur nodig die de opleiding mag geven, een accommodatie met veiligheidscertificaat en de benodigde materialen voor de lessen.
Interesse om de opleiding aan te bieden op uw accommodatie? Neem voor meer informatie contact op met de afdeling Recreatiesport.
Hoe ziet de opleiding eruit?
De opleiding voor het Menbewijs bestaat uit drie onderdelen: de basisopleiding 'Haal je Menbewijs met Plezier' en de vervolgopleidingen voor “Tweespan” en “Langspan”. Iedere opleiding bestaat theorielessen en praktijklessen waarin de kandidaten meer leren over paardenverzorging, omgang met paarden, de verkeersregels en natuurlijk de vaardigheden die nodig zijn bij het mennen. Bij de vervolgopleidingen ligt het accent meer op de praktijk.
Wat leren de kandidaten in de basisopleiding 'Haal je Menbewijs met plezier'?
In de praktijklessen oefenen de kandidaten hun vaardigheden. Dressuurmatige vaardigheden zijn essentieel en daarnaast zijn er allerlei speciale verrichtingen die een goede menner onder de knie moet hebben. Dat geldt ook voor het verantwoord deelnemen aan het verkeer. Tijdens de opleiding wordt gemend volgens het Achenbach-systeem, een veilige manier van mennen waarbij het paard ook eenvoudig met één hand gemend kan worden. Bij de basisopleiding 'Haal je Menbewijs met plezier' worden twee boeken gebruikt: ‘Haal je Menbewijs met plezier’ en ‘Paard&Welzijn’.
Het examen
De opleiding wordt afgesloten met een theorie- en een praktijkexamen. Het praktijkexamen van het Menbewijs betreft het rijden op het terrein, de obstakeloefening en het rijden in het verkeer. Menners die al meer ervaring hebben kunnen zich direct inschrijven voor het examen zonder de opleiding te volgen, maar wel na overleg met degene die het examen organiseert.
Vervolgopleiding: Tweespan en Langspan
Na de basisopleiding kunnen menners verder met de vervolgopleidingen ‘Haal je menbewijs met plezier voor tweespannen’ en ‘Haal je menbewijs met plezier voor langspannen’ volgen. Bij deze opleidingen worden de gelijknamige boeken gebruikt. Het boek Paard&Welzijn wordt alleen in de basisopleiding gebruikt.
Boeken en handleiding
Naast de genoemde boeken voor de kandidaten is er een handleiding voor het organiseren van de opleiding. Download via Mijn KNHS de instructeurshandleiding.