­ Over de KNHS FNRS Ruiteropleiding - KNHS

Over de KNHS FNRS Ruiteropleiding

Bij de ruiteropleidingen ligt de nadruk op het ontwikkelen van de vaardigheden van de ruiters, zodat zij leren om paarden op een veilige, plezierige, en vooral ook paardenvriendelijke manier te rijden en te trainen.

Tijdens de ruiteropleiding maken ruiters kennis met verschillende disciplines binnen de paardensport en kunnen ze ontdekken wat het beste bij hen past. Beginnende ruiters starten bij de eerste fase van de opleiding en ruiters met meer ervaring kunnen instromen in een fase passend bij hun niveau. De ruiteropleidingen zijn ingedeeld in de fases Bixie&Friends, Brons en Zilver. De volgende ruiteropleidingen zijn beschikbaar:

 • Dressuur     - F proeven
 • Vaardigheid - VA-proeven
 • Springen     - S-proeven
 • Buitenrijden - Buitenrijpas
 • Western       - W-proeven
 • Voltige         - Vo-proeven
 • Eventing

Aan het eind van de totale ruiteropleiding is de ruiter in staat om verschillende paarden te rijden en mee te trainen, passend bij het natuurlijke vermogen en talent van het desbetreffende paard en de discipline van zijn of haar keuze.

Eerste en tweede fase ruiteropleiding
De KNHS-FNRS ruiteropleiding is doorlopend in ontwikkeling. De eerste fase voor de jongste jeugd begint bij de Bixie&Friends ruiteropleiding. De eerst fase voor oudere jeugd en volwassenen en doorstroom voor de jongste jeugd, start in de ruiteropleiding Brons begint bij de eerste paardrijles en doorloopt een ontwikkeling in moeilijkheidsgraad. Proeven F1 t/m F12-niveau voor dressuur, t/m S80 voor springen, t/m Vo12 voor voltige en t/m W12 voor western. Lees hier meer over de eerste bronzen fase.

Wanneer een ruiter de eerste fase van de ruiteropleiding heeft afgerond, is hij klaar om door te stromen naar het volgende niveau. De zilveren fase omvat de niveaus F13 t/m L2 in de dressuur, 0.60 t/m 1.10 m. in het springen en BB50 t/m L in de eventing. In deze fase wordt de correcte inwerking van de ruiter op het paard, het combinatiegericht rijden, steeds belangrijker. Lees hier meer over de tweede zilveren fase.

Exclusief beschikbaar
Ruiteropleidingen van de KNHS kunnen alleen georganiseerd worden door FNRS-bedrijven en KNHS-verenigingen. Door het aanbieden van één van de officiële ruiteropleidingen van de KNHS kunnen FNRS-ruitersportcentra en KNHS-verenigingen zich onderscheiden van andere lokale paardensportaanbieders en zijn uw klanten en leden verzekerd van een kwalitatief hoogstaande opleiding gericht op plezierig, veilig, paard vriendelijk en verantwoord paardrijden.

Meer weten? 
Voor uitgebreide informatie over het organiseren van de ruiteropleiding is een handleiding van de bronzen fase voor sportaanbieders beschikbaar. U kunt deze handleiding voor de ruiteropleiding gratis downloaden in Mijn KNHS. 

 

 

Ander Nieuws

 • Dressuurfanaten gezocht voor de rol als toezichthouder
  Dressuurfanaten gezocht voor de rol als toezichthouder
 • KNHS bij commissiedebat Den Haag over transport van paarden tijdens warme dagen
  KNHS bij commissiedebat Den Haag over transport van paarden tijdens warme dagen
 • Nederlandse afvaardiging voor WK Voltige jeugd bekend
  Nederlandse afvaardiging voor WK Voltige jeugd bekend