­ Jeugdrubrieken algemene informatie - KNHS

Jeugdrubrieken algemene informatie

Na het grote succes van de pilot jeugdrubrieken dressuur in 2019 start de KNHS in 2020 met een reeks van nieuwe pilots in zowel dressuur, springen als eventing.

Nieuw in 2020 is dat in de jeugdrubrieken vanaf 12 jaar deelname met een paard ook mogelijk is. In deze jeugdrubrieken rijden paarden en pony’s dan ook door elkaar en worden in 1 klassement opgenomen.

In plaats van de reguliere rubrieken die op de categorie van de pony worden uitgeschreven, worden er nu rubrieken uitgeschreven op leeftijd van de ruiter waarbij de hoogte van de pony of het paard geen rol meer speelt. Het doel is om kinderen met leeftijdsgenootjes te laten rijden. Ze rijden dan tegen kinderen in dezelfde leerfase en met dezelfde motoriek die past bij hun leeftijd. De grootte van de pony of het paard speelt dan geen rol meer maar het kind staat dan meer centraal. De klassenindeling blijft hetzelfde. De kinderen blijven dus gewoon rijden in de klasse waar ze nu ook in rijden en de winstpunten tellen gewoon mee.

De doelstelling van de pilot jeugdrubrieken is het testen van de mogelijkheden zodat we dit definitief door kunnen voeren in de wedstrijdsport in 2023.

Om een goede pilot te kunnen draaien, hebben we verspreid over de regio’s minimaal 25 wedstrijden nodig die deze jeugdrubrieken dressuur en/of springen gaan uitschrijven. Dit komt neer op 2 tot 3 deelnemende wedstrijden per regio. Voor eventing geldt dat wij op zoek zijn naar minimaal 7 deelnemende pilotwedstrijden.

Ook voor jullie regio zijn wij dus nog op zoek naar deelnemende wedstrijden. Graag willen wij jullie vragen hier binnen uw regio aandacht aan te besteden en wedstrijdorganisaties te enthousiasmeren zich hiervoor aan te melden.

Hoe gaat dit in zijn werk?
Organisaties die een wedstrijd organiseren hebben de mogelijkheid om deel te nemen aan de pilot jeugdrubrieken. Dit kan voor de discipline dressuur door bij het indienen van het vraagprogramma de jeugdrubrieken aan te maken in plaats van de reguliere rubrieken. In de wedstrijdkalender wordt bij de wedstrijd door ons ook aangegeven dat de wedstrijd deelneemt aan de pilot jeugdrubrieken. Voor de pilot jeugdrubrieken springen en eventing of als de wedstrijdorganisatie reeds het vraagprogramma heeft ingediend kan dit door een mail te sturen naar de afdeling wedstrijden (wedstrijden@knhs.nl) Wij kunnen dan de rubrieken aanpassen naar jeugdrubrieken.

In de wedstrijdkalender van Mijn KNHS wordt bij de wedstrijd door ons ook aangegeven dat de wedstrijd deelneemt aan de pilot jeugdrubrieken.

Voor het deelnemen aan de pilot hebben we wel een aantal voorwaarden gesteld.

 • De deelnemende wedstrijden kunnen geen selectiewedstrijd, kring- en/of regiokampioenschap zijn. Ook competitiewedstrijden zijn uitgesloten.
 • Inschrijven voor de (hele) wedstrijd is alléén mogelijk via Mijn KNHS.
 • Voor springen geldt dat er gebruik moet worden gemaakt van Concours 3.5 voor zowel de startlijsten als uitslagverwerking. Voor dressuur geldt dat alleen voor de uitslagverwerking. Voor eventing geldt dat er gebruik moet worden gemaakt van SGW-live.
 • Vooraf dient de wedstrijdorganisatie de juryleden en voor het springen en eventing tevens de parcourbouwer(s ) aan de KNHS door te geven.
 • Alle jeugdrubrieken en klassen moeten worden uitgeschreven tijdens de wedstrijd
 • Na afloop van de wedstrijd worden op de reguliere wijze de uitslagen naar de KNHS verzonden.
 • De resultaten behaald door de deelnemers worden op de reguliere wijze geregistreerd. Dit betekent dat de behaalde punten gewoon meetellen in de klasse waarin de deelnemer regulier start. Dit m.u.v. de bestaande impuls rubrieken (deze worden nu ook niet geregistreerd) en de rubrieken in het springen die uitgeschreven zijn op hoogte waaraan geen categorie of bestaande klasse is gekoppeld (de hoogtes onder de huidige impuls rubrieken van de betreffende categorie).

Wanneer de wedstrijdorganisatie via het indienen van het vraagprogramma of per mail heeft aangegeven deel te willen nemen aan de pilot jeugdrubrieken zullen wij contact met hen opnemen. Van ons krijgen zij dan de benodigde informatie. Vanuit de KNHS zullen we  naar behoefte ondersteuning geven. Vanaf het moment dat het vraagprogramma wordt aangemaakt tot het moment waarop de uitslagen naar de KNHS worden verzonden.

Heeft u vragen? Neem dan contact op met de KNHS Servicedesk. Op onze website kunt u meer informatie en achtergronden vinden over:

Jeugdrubrieken dressuur op: https://www.knhs.nl/voor-sportaanbieders/jeugdrubrieken-organiseren/jeugdrubrieken-dressuur-organiseren/

Jeugdrubrieken springen op: https://www.knhs.nl/voor-sportaanbieders/jeugdrubrieken-organiseren/jeugdrubrieken-springen-organiseren/

Jeugdrubrieken eventing op: https://www.knhs.nl/voor-sportaanbieders/jeugdrubrieken-organiseren/jeugdrubrieken-eventing-organiseren/

Categorie: jeugdrubrieken

Ander Nieuws

 • Eerste Districtswedstrijd Springen Jeugd in Haaksbergen gezellige boel
  Eerste Districtswedstrijd Springen Jeugd in Haaksbergen gezellige boel
 • Doe mee aan de jeugdrubrieken springen en ervaar het zelf!
  Doe mee aan de jeugdrubrieken springen en ervaar het zelf!
 • Pilot Jeugdrubrieken Eventing komend weekend van start
  Pilot Jeugdrubrieken Eventing komend weekend van start