Bixiewedstrijd organiseren
Iedere KNHS-vereniging mag Bixie Rubrieken organiseren. Dat kan tijdens een reguliere wedstrijd, maar het mag ook een wedstrijd zijn met alleen maar Bixie-proeven. Als organiserende vereniging dien je via MijnKNHS.nl een Bixie-vraagprogramma in. Na goedkeuring van het vraagprogramma wordt de wedstrijd opgenomen in de officiële wedstrijdkalender. Voor een wedstrijd met alleen maar Bixie Rubrieken is geen wedstrijdafdracht verschuldigd.
Als wedstrijdorganisator bepaal jij welke Bixie-onderdelen er worden aangeboden:
- Spel (ook voor mennen)
Voor wat betreft het spelonderdeel staat een aantal suggesties in het Bixie-boekje vermeld. Vanzelfsprekend wordt het aan de creativiteit van de organisatie overgelaten om andere spelvormen te kiezen. Wij benadrukken wel dat de spelletjes "veilig" moeten zijn. In het spelonderdeel ligt het aan het aantal deelnemers of er wordt gekozen kiest voor individuele spelen of teamspelen.
- Begeleidingsproef (rijden)
De begeleidingsproef is geen echte klasse, maar kan georganiseerd worden als de vereniging veel beginnende ruiters wil laten rijden.
- Dressuurproef (ook voor mennen)
De Bixie dressuur (rijden en mennen) is ingedeeld in drie klassen: de makkelijkste klasse AA, de middelste klasse A en de moeilijkste klasse B1. De kinderen bepalen zelf in welke klasse ze beginnen. In de klasse AA mag er iemand met het kind meelopen om de pony vast te houden. Bij het mennen zit er altijd iemand bij de menner op de menwagen. Er wordt drie maanden achter elkaar dezelfde proef gereden. Soms wordt de mogelijkheid geboden om op één wedstrijd twee proeven in dezelfde klasse te rijden.
- Springparcours en vaardigheidsparcours (mennen)
Bij het Bixie springen en de Bixie vaardigheid zijn er twee klassen: de makkelijkste klasse AA en de moeilijkere klasse A. Het spring- en vaardigheidsparcours is vastgesteld en blijft gedurende de gehele klasse gelijk. Het parcours is zodanig opgebouwd dat de jonge ruiter wordt voorbereid op deelname aan reguliere wedstrijden.
Veelgestelde vragen
- Hoe beoordeel je Bixie?
In alle Bixie Rubrieken stimuleert de KNHS de juryleden tot het geven van mondeling commentaar na de proef. Het belangrijkste doel hiervan is kinderen te stimuleren en te motiveren. Reserveer daarom tijd voor het geven van commentaar. Richtlijn is om bij de dressuur in totaal tien minuten per proef te reserveren en bij het springen en de vaardigheid zes minuten (deze tijd is inclusief het rijden van de proef of het parcours). Kijk ook eens bij de tips voor het beoordelen van Bixie en jeugd bij het onderdeel 'Officials'.
- Is de vereniging verzekerd tijdens een Bixie-wedstrijd?
De KNHS adviseert om Bixie Rubrieken net als andere wedstrijden, te verzekeren.
- Is er een klassement?
De KNHS adviseert geen klassement op te maken, maat het is wel toegestaan. Voor het opmaken van een klassement en een eventuele handicapregeling word je verwezen naar het Algemeen Wedstrijdreglement van de KNHS (de ex-aequoregeling is niet van toepassing). Bij voldoende deelname kan een vereniging per klasse een indeling maken in leeftijdsgroepen. Voor iedere leeftijdsgroep dient er dan een klassement opgemaakt te worden.Iedere vereniging die Bixie Rubrieken organiseert is vrij om te kiezen welk type prijzen er wordt gegeven, maar geldprijzen zijn niet toegestaan. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor bekers, linten, spelletjes of ruitersportartikelen. De KNHS heeft speciale Bixie-linten laten maken; deze rozetten zijn in het hart voorzien van het Bixie-logo. Als vereniging kun je deze Bixie-linten tegen gereduceerde prijs bestellen bij Van Holland Sport in Ederveen, tel. 0318 - 57 28 03.
- Kun je promoveren en degraderen bij Bixie?
Degraderen is niet mogelijk, maar promoveren wel. Daarvoor wordt de volgende methode gehanteerd. Iedere combinatie die deelneemt aan Bixie rubrieken krijgt een stempelkaart voor dressuur rijden, dressuur mennen, springen en vaardigheid. De kaart wordt op naam van de ruiter gesteld. De ruiter bepaalt zelf (in overleg met de instructeur) in welke klasse hij begint. Iedere vereniging die leden heeft die Bixie Rubrieken willen rijden, kan deze stempelkaarten bij de KNHS bestellen. Verenigingen die een Bixie-wedstrijd organiseren, kunnen een startpakket aanvragen waar de bijbehorende stempel in zit. Op iedere stempelkaart is plaats voor tien stempels per discipline. Wanneer een combinatie in totaal drie stempels in een discipline heeft, dan mag de combinatie overstappen naar de volgende klasse. Bij tien stempels moet de combinatie overstappen naar de volgende klasse.
- Inschrijfgeld
De organiserende vereniging mag zelf de hoogte van het inschrijfgeld bepalen, maar de KNHS adviseert een maximum inschrijfgeld van €5,- per onderdeel of per proef om Bixierubrieken laagdrempelig te houden
- Wedstrijdkleding
Het is verplicht om een veiligheidscap te dragen die voldoet aan de meest recente veiligheidsnorm. Bij het mennen geldt dat niet alleen voor de menner, maar ook voor degene die bij de menner op de wagen zit. Bij het rijden zijn de kinderen daarnaast verplicht om rijlaarzen te dragen. Bij het rijden dragen de kinderen bij voorkeur een rijbroek. Wanneer de kinderen niet beschikken over een rijbroek, is het ook toegestaan een andere broek te dragen. Het is dan wel belangrijk dat de broek geen dikke naden heeft aan de binnenkant van de benen. Voor de bovenkleding zijn er geen verplichtingen. Als er de beschikking is over een verenigingstrui, verdient het de voorkeur dan kinderen deze dragen. Andere kleding is echter ook toegestaan, evenals een rijjasje.
- Welke officials zijn nodig voor de organisatie?
De Bixie Rubrieken onder het zadel, inclusief de begeleidingsproef, worden beoordeeld door Bixie-juryleden. De Bixie Rubrieken mennen worden beoordeeld door Bixie-juryleden mennen. Een lijst met Bixie juryleden is te vinden via MijnKNHS. Conform het Algemeen Wedstrijdreglement van de KNHS is het niet toegestaan dat een instructeur van de vereniging zijn of haar eigen leerlingen beoordeelt. Geadviseerd wordt om gebruik te maken van een officiële parcoursbouwer of allround instructeurs niveau 3 of 4 (voorheen fase 2 en 3). Het inzetten van een officiële parcoursbouwer moet geen probleem zijn als de Bixie rubrieken tijdens een reguliere wedstrijd worden verreden. De parcoursen moeten aan vastgestelde eisen voldoen, die staan in het uitgebreide Bixie-boekje, die je kan bestellen via de webshop.
Ander Nieuws